Hoe Miron Muslic Cercle transformeerde

Hoewel hij in 2021 op het puntje van zijn tenen naar België kwam, doet Miron Muslic (41) het uitstekend aan het roer van Cercle Brugge. Hij werd geboren in Bihac en verhuisde op 10-jarige leeftijd naar Tirol vanwege de oorlog in Bosnië. De Oostenrijker, een bescheiden aanvaller, richtte zich al snel op het coachen. Na periodes aan het hoofd van Floridsdorfer en Ried, kwam hij naar ons als assistent van Dominik Thalhammer. Eind september 2022 volgde hij hem op en veranderde het team met een resoluut moderne- en aanvallende visie. Hij kwalificeerde Cercle zelfs voor de Europa Play-offs na een 44 op 75 in de reguliere fase. Uiteindelijk zorgde Cercle voor een verrassing. Ze eindigden het seizoen op een bemoedigende 6e plaats in het Pro League-klassement. Achter Antwerp, Genk, Union, Brugge en Gent, om het zacht uit te drukken!

Een verrassende teamstatus om te verdedigen

Miron Muslic is bevestigd in zijn functie, maar daar is het niet bij gebleven. Aan het roer van een onbekend maar getalenteerd team heeft hij zijn tactische stempel gedrukt op zijn ploeg. De 2de club uit het Venetië van het Noorden staat nu op de 7de plaats, drie punten achter Antwerp. Cercle is ambitieuzer dan ooit. En ze zijn vastbesloten om hun status als één van de verrassingspakketten van de elite te behouden. Na een uitstekend 1-1 gelijkspel in Genk vorig weekend, nemen ze het vrijdagavond op tegen het kwakkelende Standard in Sclessin. En zeker niet om de cijfers goed te maken. De noteringen zijn in het voordeel van Cercle op Ladbrokes.be (2.45).

Verlangen, inzet en voetballend vermogen onder Miron Muslic

In een recent interview met Het Laatste Nieuws legde de Oostenrijker enkele van zijn leefregels uit. “Over het algemeen lijken ze goed geaccepteerd te worden door een groep waar hij zich nauw bij betrokken voelt. Elke speler hier weet wat hij moet doen in elke situatie,” legt hij uit. “Deze structuur is onze basis. Onze belangrijkste kracht. We bouwen onze acties op met de hoogst mogelijke intensiteit, met veel goesting, inzet in duels maar ook voetballend vermogen.”

Cercle aan de top van de Pro League houden

Op papier ziet het er eenvoudig uit. Miron Muslic is een harde, gepassioneerde coach die openstaat voor dialoog. Hoewel hij zijn spelers zware werksessies oplegt, kunnen ze daar goed mee omgaan. En gezien hun resultaten en hun JPL-klassering lijken de tactiek en methode vruchten af te werpen. Maar zal het genoeg zijn om Cercle in de Champions Play-offs te krijgen? Het is moeilijk te zeggen, maar dat is het doel van Muslic: de traditionele ‘grote jongens’ van onze competitie uitdagen. De gevestigde orde door elkaar schudden. En om Cercle in de marge van de hoogste regionen van de Pro League te houden.

“Het voetbal van Cercle is een weerspiegeling van mijn persoonlijkheid”

In dit openhartige interview vertelt Muslic zijn eigen verhaal. “Ik moest met mijn familie halsoverkop mijn land verlaten omdat ons leven op het spel stond,” legt hij uit. “In Oostenrijk was ik altijd de vluchteling, de buitenlander. En in het begin kon ik geen Duits spreken. De enige manier waarop ik mezelf kon uitdrukken was met een bal en mijn voeten. Dat heeft me geleerd om voor mezelf te vechten. Ik ben heel bescheiden en aardig. Want vergeleken met de oorlog is voetbal maar een show. De manier waarop de Cercle voetbalt is in zekere zin een weerspiegeling van mijn persoonlijkheid. Hard werken, nooit opgeven. Dat zijn mijn waarden en de waarden van deze club.”

“Een aanvallend- en sexy team”

Als het op tactiek aankomt, heeft Miron Muslic een aantal duidelijke ideeën. Hij wil dominant voetbal, met intense pressing. “Toen ik het team overnam, zei ik tegen de spelers dat ik wilde dat het team een slechte reputatie zou terugkrijgen. Dat onze tegenstanders het zouden haten om tegen ons te spelen. Cercle moet hun nachtmerrie worden. Om dat te doen, hebben we structuur en intensiteit nodig. Gemiddeld staat onze verdediging 49 meter van ons doel. Daarmee staan we op de 5e plaats in Europa, achter Benfica, Feyenoord, Arsenal en Bayern. Allemaal geweldige teams. We parkeren de bus niet als we voor staan, integendeel. We zijn een sexy, aanvallend team. Daarom is Kévin Denkey onze topscorer (met 16 doelpunten) en scoorde Ueda vorig seizoen 22 keer…”.