Wie is Kevin Denkey? Topscorer van de Pro League

Als Cercle Brugge momenteel vierde staat in de Belgische competitie, dan is dat grotendeels te ‘denken‘ aan Kevin Denkey. De Togolese centrumspits, die vorig seizoen al productief was, is nu een stijgende lijn aan het neerzetten.

Veel toppers, maar slechts één Kevin Denkey

Cuypers, Dolberg, Skov Olsen, Janssen en vele anderen. Er zijn veel kanshebbers voor de titel van topscorer in de Jupiler Pro League. Toch is het na twaalf speelronden een heel andere vos in het vak die op de eerste plaats staat. Met een gemiddelde van 0,83 doelpunten per wedstrijd heeft Kevin Denkey van Cercle Brugge er al tien op zijn naam staan. Daarmee staat hij ver voor Dolberg, Koita en Skov Olsen. Die hebben er allemaal zeven. Toch leek niets de Togolees voor te schrijven voor zo’n bloei in ons land.

Een spits opgeleid bij Nîmes voordat hij daar zijn hoogtepunt bereikte

Denkey was 13 toen hij naar de jeugdopleiding van Nîmes ging. Hij sloeg een paar leeftijdsgroepen over en kreeg al speeltijd bij de profs toen hij 16 was. Dit was slechts een eer van korte duur. Het volgende seizoen kreeg hij geen minuten in het eerste elftal. Het seizoen daarop werd hij gedegradeerd naar het B-team dat in Nationaal 2 speelde. Daar scoorde hij acht doelpunten in twaalf wedstrijden. In januari 2019 werd hij uitgeleend aan Béziers in Ligue 2 om wat speeltijd te krijgen en zichzelf te testen op een iets hoger niveau. Hij scoorde in zijn eerste wedstrijd, maar ging daarna met elke wedstrijd achteruit. Zijn basisplaats leed er eerst onder, voordat de aanvaller simpelweg uit de selectie werd gezet.

Toen hij werd uitgeleend, kwam hij terecht in het seniorenteam van Nîmes. Het team dat net naar Ligue 1 was opgeklommen. Denkey moest het doen met restjes, maar maakte daar vaak goed gebruik van. Hij scoorde twee keer in zijn eerste vier wedstrijden en promoveerde naar de basis. Net als bij Béziers scoorde hij bij zijn eerste kans en bleef hij tot het einde van het seizoen doelpuntloos. Opnieuw pendelde hij tussen de tribune en de reservebank. Het parallellisme van de aanvaller die wegkwijnt zodra hij in de basisopstelling staat, zou zich het seizoen daarop herhalen. Een assist en een doelpunt in de competitieopener, hij zou nooit meer een beslissende bijdrage leveren voor zijn ploeg. In januari verliet hij de club die hem had opgeleid omdat ze hem niet konden vormen.

Een late gok voor Cercle Brugge

Denkey arriveerde in het Venetië van het Noorden in een ploeg die vocht om te overleven in de hoogste klasse. Als veelvuldige invaller scoorde hij twee doelpunten, waaronder een waardevolle tegen Moeskroen. De eerste helft van het seizoen 2021-2022 was echter geen groot succes. Denkey slaagde er niet in om het net te vinden. Pas in 2022 maakte hij zes doelpunten in twaalf wedstrijden. Een vorm waarop de spits de basis zou leggen voor een veel succesvoller jaar. In 2022-2023 veroverde hij zijn plaats in het eerste elftal en scoorde hij negen doelpunten. Hij was meer op zijn gemak in het spel en maakte ook acht doelpunten. Cercle Brugge kwalificeerde zich voor de Europese play-offs, waar de aanvaller zijn ploeg hielp om 2de te worden met twee doelpunten.

Hij werd de geluksbrenger van een Cercle-ploeg die in de lift zat. Dit seizoen wint zijn club vaak als de Togolese spits scoort. Van de onzekere spits van twee jaar geleden is Denkey een killer geworden in het strafschopgebied van de tegenstander. Cercle heeft geduld getoond met de speler die een hoofdrol lijkt te gaan spelen in de race om de topscorerstitel.

Zal hij zijn huidige goede vorm bevestigen door te scoren tegen Anderlecht? Het doelpunt van Denkey staat aan 2.00 bij Ladbrokes.be.