Is Union Saint-Gilloise onoverwinnelijk?

Negentien augustus 2023, 16 september 2023, 5 oktober 2023 en 9 november 2023. Deze vier data vertegenwoordigen momenteel de enige vier nederlagen die Union Saint-Gilloise heeft geleden in de 31 wedstrijden die ze tot nu toe hebben gespeeld in alle competities. Dat is natuurlijk niet veel, en het is opmerkelijk. Het team onderging buiten het seizoen een grote revisie, om nog maar te zwijgen van een nieuwe coach. Dus wat is er nodig om de ploeg uit St. Gallen, die sinds hun terugkeer naar 1A in juli 2021 bovenaan staat, te verslaan?

KV Mechelen, het kryptoniet van Union

Ondanks een perfecte start in de competitie met 9 op 9 (overwinningen tegen Anderlecht en OH Leuven, afgewisseld met een uitstapje naar Standard), hebben de Unionisten ongetwijfeld moeite gehad om de nieuwe counter-pressing tactiek van Alexander Blessin, de Duitse coach en opvolger van Karel Geraerts, te assimileren. Deze tactiek bestaat erin om de tegenstander te intimideren wanneer ze de bal kwijt zijn, om deze zo snel mogelijk terug te winnen op 19 augustus 2023.

Achter de Kazerne heeft Brussel echter zijn kryptoniet herontdekt. Sinds hun terugkeer naar 1A in juli 2021 heeft Unions altijd verloren. Op 19 augustus 2023 was het de derde keer in de competitie, de nederlaag in de Beker van België op 26 oktober 2021 niet meegerekend. Er was ongetwijfeld een psychologische verslapping, zoals blijkt uit deze 4-0 mokerslag! De geel-blauwen hebben voor hun reputatie gezorgd, want in het verleden hebben ze meermaals laten zien dat wanneer de draad van de wedstrijd hen ontglipt, er zwaar gescoord wordt. Amper een maand later. Vorig jaar rond deze tijd stond er 3-0 op het scorebord. Deze keer was het 4-0.

Een maand later thuis tegen Genk

De andere Pro League-nederlaag kwam een maand later, dit keer thuis. KRC Genk had in het seizoen 2022-2023 met 2-1 gewonnen in de klassieke fase, alvorens te verliezen in de play-offs. Maar op 16 september 2023 deden de troepen van Wouter Vrancken het opnieuw en wonnen met 2-0. Opnieuw ging Sint-Gillis ten onder nadat het aanvallend niet tot scoren kwam.

Mohammed Amoura, het ultieme wapen

In deze fase van het seizoen begon Mohammed Amoura, die eind augustus arriveerde, wedstrijden op de bank en kwam hij daarna als invaller in actie. Denis Eckert Ayensa kreeg zijn kans aan het begin van het seizoen, maar het vuurwerk doofde geleidelijk uit. En het was de overloper van Lugano die het weer aanwakkerde in zijn eigen voordeel. Met Gustaf Nilsson aan zijn zijde veroorzaakte de Algerijnse vurige vlam een ravage in elke verdediging van het land (13 doelpunten). Zozeer zelfs dat hij opviel bij de Gouden Schoen-stemmers, die hem op de derde trede van het podium plaatsten, net achter zijn teamgenoot Cameron Puertas. Puertas is de andere belangrijke pion op het Brusselse schaakbord. Als opvolger van Teddy Teuma is de Zwitser de drijvende kracht achter zijn team geworden, getuige zijn elf assists.

Twee keer gelijk sinds 16 september

Met een aanvallende sector in vuur en vlam, een dynamisch middenveld en een ijzersterke verdediging die ongetwijfeld onneembaarder is dan vorig jaar, gesymboliseerd door Christian Burgess, Koki Machida en Kevin Mac Allister, hebben de Unionisten hun rivalen uit de Pro League slechts met kleine kruimels achtergelaten. Eén punt tegen La Gantoise en nog een tegen Club Brugge.

Linz: de meest betreurde nederlaag

Uiteindelijk waren het de laatste twee nederlagen op Europees niveau. Geconfronteerd met tegenstanders van een hoger kaliber, hebben de Apaches een chaotischer Europa League-campagne gehad dan vorig seizoen. Hoewel de nederlaag in Liverpool gemakkelijk te begrijpen is, niet zonder een prestigieuze tegenstander in de tweede helft op zijn kop te zetten na te veel respect te hebben getoond voor de pauze, zullen de troepen van Alexander Blessin zonder aarzelen de zware nederlaag in Linz op speeldag 4 van de groepsfase aanwijzen als hun meest betreurenswaardige tegenslag. Die avond was het ondernemende Union Saint-Gilloise, compromisloos in de verdediging en scherp in de aanval, nergens te bekennen. Door die 4-0 nederlaag komt Union nu uit in de Conference League in plaats van de Europa League!

Een overwinning voor de aftrap van 2024

Wie kan Sint-Gillis verslaan? Union Saint-Gilloise werd beroofd van zes potentiële vaste waarden (drie zijn vertrokken naar de nationale ploeg en evenveel zijn geschorst). Het maakte er geen geheim van dat ze 2024 ingaan met een overwinning, zij het een zwaarbevochten overwinning. Maar de invallers bewezen dat Geel-Blauw klaar is voor de rest van de competitie met alle hoop op succes. De familie is klaar voor elke uitdaging. Beginnend met deze donderdagavond als ze Anderlecht ontvangen in de kwartfinale van de Croky Cup…

Beleef de spanning van deze wedstrijd op Ladbrokes.be!