Cyril Ngonge – Napoli: gevormd bij Anderlecht, gelanceerd bij Club

Napoli heeft besloten om Dries Mertens te vergeten. De Italiaanse club lokte Cyril Ngonge tijdens de wintermercato. Een springplank in de carrière van een weinig bekende speler in ons land. Als je de Serie A niet in het bijzonder volgt, is de kans groot dat zijn naam je niet veel zegt. Toch is Cyril Ngonge op 23-jarige leeftijd bezig naam te maken in Italië. Na zijn doelpunten bij Hellas Verona kon de linksvoetige speler niet anders dan de grootste clubs in Italië aantrekken. Napoli was als eerste bij de bal en liet zijn kans niet onbenut. Een mooi traject voor een spits die vier jaar geleden in de Pro League leek te stagneren.

Zelfde generatie als Evenepoel bij Anderlecht

De zoon van Michel, geboren in Brussel, ging natuurlijk naar Neerpede om zijn opleiding te beginnen. Hij was pas zes jaar oud toen hij zijn eerste paarse trui aantrok. Naarmate de jaren verstreken, nam ook de druk toe. “Je moest echt vechten voor je plaats. Op die leeftijd leg je jezelf al veel druk op”, legt de Belg uit in een interview met Le Vif in 2021.

“Elk jaar kwam mijn beoordeling met hetzelfde commentaar. Cyril is een jongen die barst van de energie en het talent, maar hij moet begrijpen dat er nog meer uit hem gehaald kan worden. Aan het einde van mijn U14-seizoen kreeg ik te horen dat ik het jaar daarop niet elke wedstrijd zou spelen. Ik werd niet gezien als het belangrijkste talent van de 2000-generatie, waartoe ook Remco Evenepoel behoorde. Maar ik ben de enige die tot bloei is gekomen op het hoogste niveau.”

Ngonge: van Neerpede naar Brugge

Ngonge wordt naar de uitgang geduwd en gaat bij het Venetië van het Noorden verder trainen. “Ik had een nieuwe uitdaging nodig, want ik voelde me niet langer welkom bij Anderlecht. Het is wel een van de moeilijkste keuzes die ik heb moeten maken. Ik verliet mijn familie en vrienden, ik moest wennen aan een andere schoolomgeving, ik verbleef op internaat tijdens de week… De taal was het grootste obstakel”, gaat de Belg verder.

Gelukkig voor hem paste hij zich uiteindelijk aan en drong hij door tot het eerste elftal. In december 2018 speelde hij vier wedstrijden, waaronder één als starter tegen Atlético Madrid in de Champions League. In de tweede helft van het seizoen verdween hij verrassend genoeg van de radar. Hij weet het nog niet, maar zijn kans bij Brugge is voorbij. Na een uitleenbeurt bij het jeugdteam van PSV het jaar daarop, werd hij verkocht aan Waalwijk in de Nederlandse top.

Eredivisie-stage voor een overstap naar Hellas Verona

De vleugelspeler bracht bijna drie jaar door in Nederland. Na Waalwijk verhuisde Cyril Ngonge naar Groningen, waar hij echt explodeerde. Zijn schorpioentrap tegen AZ Alkmaar was een hit in heel Europa.

Aan zijn romance kwam echter een einde door disciplinaire problemen. Nadat hij door zijn club was geschorst, verhuisde de speler, die sinds de U19’s niet meer voor zijn land heeft gespeeld, naar Italië. In een half seizoen scoorde Ngonge vijf doelpunten en gaf hij één assist. Zijn start van het seizoen 2023-2024 was net zo veelbelovend. Na zes doelpunten en twee assists in 19 wedstrijden trok hij Napoli aan.

Napoli, nog een springplank in zijn carrière?

Nu Napoli niet bijzonder florissant is, heeft de in Brussel geboren speler ongetwijfeld iets om voor te spelen. Net als zijn landgenoot Leander Dendoncker, die deze winter ook bij Napoli kwam. Na zijn invalbeurt tegen Lazio zou Cyril Ngonge zich snel in de basis kunnen spelen.

“Hij zal waarschijnlijk meer speeltijd krijgen als hij zo doorgaat. Ik had een goed gevoel toen hij aankwam,” zei zijn coach na de wedstrijd. Des te meer reden voor hem om door te gaan met het beklimmen van de ladder van een carrière die niet van tevoren lijkt te zijn gewonnen.