Sclessin, Jan Breydel, Lotto Park: welk stadion heeft de beste bezoekersaantallen in België?

Na een periode van verwaarlozing door de fans, vooral door Covid, zitten de Belgische stadions weer bomvol. Begin januari publiceerde de Pro League een hele reeks cijfers die daarop wijzen. Maar welk stadion heeft de beste bezoekersaantallen? Sclessin, Jan Breydel, Lotto Park of Stade Marien?

Duidelijke cijfers

Halverwege het seizoen, na 20 speelrondes, zijn de cijfers eenduidig. Iets meer dan 1,6 miljoen fans (cumulatief) hebben dit seizoen een wedstrijd van de Pro League bijgewoond. Wat betreft de stadionbezetting is het bemoedigende cijfer 65%. Dit is een aanzienlijke stijging van 10% ten opzichte van het vorige seizoen. Over het algemeen zijn deze cijfers bemoedigend, omdat ze de hoogste zijn in 5 jaar. Het is duidelijk dat Covid, dat een directe impact had op drie opeenvolgende seizoenen, nu tot het verleden behoort…

Jan Breydel, de onbetwiste leider

Wat kunnen we uit deze cijfers leren? Welke stadions zijn het populairst? Let op: we hebben het hier over bezoekersaantallen, niet over het ‘beste’ publiek. Iets wat een uiterst subjectief begrip is. Het zal geen verrassing zijn dat Jan Breydel, de thuisbasis van de Club, het grootste aantal toeschouwers trekt. Omdat de club een populair team is, natuurlijk, maar ook, prozaïscher, omdat het de meeste zitplaatsen heeft: 29.042. Gemiddeld komen er 24.961 fans voor elke thuiswedstrijd, waarvan 961 uitfans.

Dit betekent een bezettingsgraad van 88%, de op één na hoogste achter Anderlecht (94%). Aan de andere kant, wanneer Cercle in de Jan Breydel speelt, is het paradoxaal genoeg het stadion met de laagste bezettingsgraad, met slechts 18%. Met een gemiddelde van slechts 4.900 fans is de kleine buurclub de op één na hekkensluiter qua bezoekersaantallen. Alleen Eupen deed het slechter met een gemiddelde van 3.494 toeschouwers.

Sclessin, de passie blijft ondanks de resultaten

Is dit echt een verrassing? Zelfs als de resultaten – op zijn zachtst gezegd – niet aan de verwachtingen voldoen, blijft Sclessin een ketel. Een plek die er soms niet meer uitziet als een hel, maar waar de Luikse fans nog steeds massaal op afkomen. Met een theoretische capaciteit van 27.670 toeschouwers in de huidige configuratie staat het stadion van Sclessin op de 2de plaats in de rangschikking van toeschouwers.

Om de twee weken komen er gemiddeld 21.026 fans opdagen om Standard te steunen, dat dit gezien de huidige sportieve situatie echt nodig heeft. Dat komt neer op een bezettingsgraad van 76%, die nog voor verbetering vatbaar is. Dat is slechts de 8e hoogste in het land.

Lotto Park slachtoffer van zijn beperkte omvang

Lotto Park, dat soms door zijn rivalen wordt bespot omdat het (te?) intiem is, heeft niettemin de hoogste bezettingsgraad in het Verenigd Koninkrijk. Met een gemiddelde bezettingsgraad van 94% is het Anderlecht-stadion bijna altijd uitverkocht. RSCA, de meest succesvolle club van het land, populair in zowel het noorden als het zuiden van het land, trekt gemiddeld 20.756 toeschouwers per wedstrijd. Hiervan zitten er 908 op de bezoekerstribune.

Het probleem heeft in hun geval meer te maken met de fysieke beperkingen van hun stadion. Sporting Anderlecht staat sportief gezien weer in de schijnwerpers en zou zeker meer fans kunnen trekken als hun stadion groter was. Maar omdat ze nooit toestemming hebben gekregen om hun huidige stadion uit te breiden en plannen om een nieuw stadion te bouwen in de ijskast hebben gezet, zullen ze het moeten doen met…

Het Stade Marien, een vintage ploeg die een handicap is

Union Saint-Gilloise, die een verbluffende comeback in de hoogste klasse hebben gemaakt, zijn ook het slachtoffer van hun eigen succes. De vervallen staat van het prachtige vintage Stade Marien, genesteld in het hart van het Parc Duden. Achter de schermen probeert de club de lokale autoriteiten te overtuigen om een nieuw stadion te bouwen. Maar de zaak is ingewikkeld, zoals altijd in België.

Ondertussen staat Union comfortabel bovenaan de ranglijst, maar het aantal toeschouwers blijft noodgedwongen bescheiden. Zonder het moderne comfort van andere Belgische stadions te bieden, komen er gemiddeld slechts 7.031 fans opdagen voor een interessante 87% bezettingsgraad. Daarmee is het nog steeds maar het 9e drukst bezochte stadion in België. Genk, met 17.070 toeschouwers, Gent (15.349), Antwerpen (13.628), Mechelen (12.769) en Charleroi (7.090, met slechts 47% bezetting!) deden het ook beter dan de Brusselse club.