Club Brugge – Union: topper in de halve finales Croky Cup 2024

De twee halve finales van de Croky Cup 2024 vinden woensdag en donderdag plaats. Het duel Oostende-Antwerp lijkt een eenzijdige aangelegenheid, maar een verrassing is niet uitgesloten. Brugge-Union zal zeker voor opschudding zorgen.

De topper in Brugge

Club Brugge – Union Saint-Gilloise, woensdag (20:45), is de onbetwiste topper van de halve finales van de Croky Cup 2024. De twee clubs hebben elkaar sinds 2006-2007 niet meer ontmoet in de Belgische beker. Maar de rivaliteit tussen Brugge en Sint-Gillis is sterk. De rivaliteit is de afgelopen drie jaar gestaag gegroeid.

Brugge wil korte metten maken met Union

Na een ingewikkelde eerste seizoenshelft wil Club Brugge sterk eindigen. Gaat dat gepaard met de Croky Cup 2024? Blauw-Zwart, hongerig naar een trofee, heeft er zijn zinnen op gezet. Maar de Unionisten, die meer dan ooit dromen van de Belgische kampioenstitel – ze staan bovenaan in de JPL – zullen niet opgeven.

Laten we niet vergeten dat Club Brugge Union vorig seizoen de titel ontnam. Shion Homma uit Brugge, die sindsdien volledig van het toneel verdwenen is, was verantwoordelijk voor die teleurstelling. Sinds de terugkeer van Union in de Pro League zijn ze in het voordeel ten opzichte van USG. Ze hebben vier keer gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. De twee overwinningen van Union op Brugge zijn echter recent. Die waren in de laatste play-offs en in de eerste ronde van de klassieke fase dit seizoen. De heenwedstrijd woensdag in het Jan Breydelstadion en de terugwedstrijd op 28 februari in Dudenpark zullen een thriller worden.

Brugge zal proberen voort te bouwen op hun ervaring. Het is de vijfentwintigste keer in hun geschiedenis dat ze aan een halve finale van de Belgische beker deelnemen. Voor Union wordt het pas de zevende keer. Maar in 2019 en vorig seizoen waren ze al dicht bij het bereiken van de finale. En met elke opeenvolgende wedstrijd lijken ze sterker te worden. Tot het punt dat ze onoverwinnelijk zijn? Ze zullen sterk moeten zijn om hun schema van één wedstrijd om de drie dagen tot half maart te verteren. Vóór de terugwedstrijd in de Croky Cup moet USG afrekenen met Westerlo, twee keer Frankfurt, Kortrijk en Standard.

David tegen Goliath

Naast de grote wedstrijd tussen Brugge en Union is er donderdag (20:00 uur) een duel tussen David en Goliath aan de kust. Kan KV Oostende, dat vastzit in de Challenger Pro League, een ommekeer maken tegen Antwerp? Het zou ze helpen hun financiële zorgen te vergeten, maar de Great Old is regerend kampioen en… winnaar van de laatste Croky Cup. Verrassend verslagen door Genk bij de laatste 16 voordat ze profiteerden van een gelijkspel tegen RWDM in de vorige ronde, zal KV Oostende het moeilijk krijgen tegen Antwerp. Na een turbulent seizoen weten ze maar al te goed dat de Croky Cup 2024 de kortste weg naar Europa blijft.

Een Europa dat Antwerp nodig heeft. Niet alleen sportief, maar ook financieel. De club van Paul Gheysens zag zich eind januari genoodzaakt om beloftevolle jongeling Arthur Vermeeren vroegtijdig te verkopen aan Atlético Madrid voor zo’n €27 miljoen. En ook zij hebben wat ademruimte nodig. Wie zal donderdagavond makkelijker ademhalen, Oostende of Antwerp? KVO heeft alles te winnen bij deze eerste ronde. De laatste 1B-clubs die de halve finales van de Belgische beker bereikten, waren Mechelen en Union. De twee ploegen ontmoetten elkaar bij de laatste vier in 2018-2019. Het is ook vermeldenswaard dat het in 2000-2001 was dat een club uit het voorportaal van de elite een ploeg uit de hoogste afdeling uitschakelde in de halve finales. Toen was het Lommel dat Genk versloeg.

Zet je sportweddenschappen in!

Antwerp is vastbesloten om niet om de verkeerde redenen de geschiedenisboeken van de Croky Cup in te gaan. Daarvoor moeten ze een nederlaag vermijden in de aanloop naar de terugronde in Deurne op 29 februari. Maar het vertrouwen zal aan hun kant staan. Antwerp heeft zich acht keer op rij gekwalificeerd voor de Croky Cup, zeven keer gewonnen, één keer verloren (de halve finale van vorig jaar in Union) en één keer de buit gedeeld – gevolgd door een penalty shoot-out.

Voor deze heenrondes van de Croky Cup 2024 zien we een overwinning voor Club Brugge, waarbij Union minstens 1 doelpunt maakt. De overwinning van Brugge met beide teams die scoren staat aan 4.20 bij Ladbrokes.be.

In de andere wedstrijd zou Antwerp zonder al te veel problemen moeten winnen en minstens 3 doelpunten maken. De notering voor Antwerp scoort meer dan twee doelpunten is 3.10.