Mercato in België: Union en Club Brugge ongewijzigd!

Ladbrokes News werpt een blik op de Mercato in België na een rustige januari voor sommige clubs en een meer bewogen januari voor andere.

Union SG: niemand is vertrokken!

De solide leiders van de competitie zijn de grote winnaars van de winterse transfermarkt, een verre schreeuw van de opwinding van de zomer! Niemand is vertrokken, behalve Matthew Sorinola, maar de 22-jarige Engelse linksback heeft nog geen minuut speeltijd gekregen. Hij gaat spelen voor Plymouth in de Championship.

De naam van Gustaf Nilsson werd gefluisterd door La Gantoise en die van Kiko Machida werd genoemd door Tottenham. Maar noch de Zweed noch de Japanner wilde verhuizen. De directie wilde graag een ervaren reservekeeper. Daarom heeft Heinz Lindner, de 33-jarige Oostenrijkse doelman die zonder koopoptie aan Sion werd verhuurd, de jonge Joachim Imbrechts vervangen. Die laatste is nu nr. 3. Tot slot heeft Sint-Gillis Arnaud Dony teruggehaald, geleend van Dender, dat de 19-jarige linksback niet meer wilde.

Anderlecht: afslanken

Anderlecht heeft een nieuwe doelman verwelkomd in de vorm van de Deen Mads Kikkenborg, die overkomt van Lingby. Met zijn 24 jaar wordt hij de vervanger van Kasper Schmeichel, voordat hij in de toekomst waarschijnlijk de eerste keeper wordt. Hij compenseert het vertrek van Maxime Dupé naar Nice. De andere aanwinst is de 24-jarige Argentijnse verdediger Federico Agustín Gattoni.

RSCA heeft een oplossing gevonden voor Benito Raman, die naar Samsunspor in Turkije vertrekt na interesse van OHL. Amadou Diawara ging niet naar Cádiz omdat de Spaanse club voor een andere speler koos, dus hij blijft tot juni. De Fransman Alexis Flips, weinig gebruikt sinds juli vorig jaar, is uitgeleend aan de Turkse club Ankaragücü, met het oog op een overstap naar Anderlecht over zes maanden.

Charleroi: Nkuba naar Genk

Loïc Bessilé vond begin januari een nieuwe uitdaging toen hij naar Duinkerke vertrok, maar het was het vertrek van Ken Nkuba naar Genk voor bijna 4 miljoen euro dat de transfermarkt voor de Carolo’s op gang bracht. De opvolger van de rechtsback van wie werd verwacht dat hij zou vertrekken? Jeremy Petris. De 26-jarige Fransman speelde sinds 2022 in Bulgarije (Tsarsko Selo en Levski Sofia).

Achraf Dari heeft uiteindelijk ja gezegd tegen de club uit Henegouwen nadat de onderhandelingen tussen Rayo Vallecano en Brest waren stukgelopen. De 24-jarige Marokkaanse international wordt voor zes maanden uitgeleend, zonder optie tot koop.

Standard: een turbulente mercato

De mercato van Standard, vastgelopen in de stand, kan worden omschreven als turbulent. Ivan Leko wilde vier nieuwe spelers inbrengen, maar uiteindelijk werden het er drie. Dit zijn Souleyman Doumbia, Jonathan Panzo en Kelvin Yeboah, die allemaal terug zijn van weggeweest. Doumbia, die voor zes maanden tekende met een optie voor nog een seizoen, zat zonder club sinds het einde van zijn avontuur bij Angers afgelopen zomer.

Luik wil zijn verdediging versterken met een linksvoetige centrale verdediger en heeft daarom de 23-jarige Engelsman Jonathan Panzo in bruikleen met optie tot koop (€1,3 miljoen). Net als Doumbia en Panzo wil Kelvin Yeboah zijn carrière een nieuwe impuls geven bij Luik. De 23-jarige Italiaans-Ghanees wordt uitgeleend van Genoa met een optie tot koop (tussen de 1,5 miljoen en 2 miljoen euro) en moet Standard helpen om doelpunten te maken. Dat deed hij afgelopen weekend bij tegen RWDM.

In de andere richting heeft Standard afscheid genomen van Romaine Mundle (Sunderland), Noah Ohio (uitgeleend zonder optie tot koop bij Hull City) en Renaud Emond (Eupen).

RWDM: vier uitgaande transfers en twee inkomende

Kylian Hazard (Beveren) is uitgeleend. Florian Le Joncour heeft getekend voor Elversberg (in de tweede klasse in Duitsland). Dit terwijl Luis Segovia is teruggekeerd naar Botafogo. Sebastian Joffre is sinds zijn komst vorig jaar nooit gebruikt en heeft zich aangesloten bij Real Salt Lake (MLS).

Ander nieuws: RWDM heeft de komst van Frédéric Soelle aangekondigd. De jonge Belgisch international heeft KV Mechelen verlaten. Molenbeek heeft ook de uitleen van Malcolm Ebiowei (Crystal Palace) aangekondigd.

Mercato Antwerp: recordtransfer voor Vermeeren

Op sportief vlak is Antwerp Arthur Vermeeren kwijtgeraakt aan Atlético Madrid (€18m + bonussen). Maar het heeft zijn schatkist aanzienlijk gespekt, wat een goede zaak is gezien het gekende tekort van de club.

Om het vertrek van de jonge duivel te compenseren, heeft de Antwerpse club het grote Belgische talent Eliot Matazo, die te weinig speeltijd heeft bij AS Monaco, uitgeleend. Maar de middenvelder is er fysiek nog niet klaar voor. Een gewaagde gok?

Club Brugge: stabiel

Brugge dacht Antonio Nusa kwijt te raken, maar de medische tests hebben Brentford koud gelaten. En dus moeten ze wachten tot volgend jaar juni om de deur weer open te doen. Dit zal ongetwijfeld een voordeel zijn voor Brugge in de tweede seizoenshelft, want zij zijn, net als Union, stabiel.

La Gantoise: Mitrovic keert terug

KAA Gent heeft de terugkeer aangekondigd van Stefan Mitrovic (FC Getafe). Hij was al een Buffalo-speler van 2016 tot 2018. Nadat hij de eerste seizoenshelft was uitgeleend aan Watford (Championship), overtuigde Giorgi Chakvetadze de Engelse leiders om hem definitief te behouden.