JPL-ploeg van het moment (4): Club Brugge, titelstrijd met Union?

Ondanks een gelijkspel tegen Kortrijk en een frustrerende nederlaag tegen Antwerp, hebben de mannen van Deila drie indrukwekkende maanden achter de rug. Focus op wat FC Brugge op dit moment drijft.

Een moeizame seizoensstart voor Club Brugge

8 oktober 2023. Op de avond van de nederlaag in Sclessin is het hoofd van de Bruggelingen leeg. Zelden zegevierend en vaak aan de verliezende hand, is Blauw-Zwart niet meer op zijn gemak. Verrassend, gezien hun onberispelijke sportieve management in de afgelopen jaren. Een paar dagen later werd de crisis nog groter na een nederlaag in Kortrijk.

Op het puntje van zijn stoel slaakte Ronny Deila een zucht van verlichting met de overwinning thuis tegen Antwerp. Het was een overwinning die hem een joker gaf in het peloton. De Noorse tacticus gebruikte zijn overlevingspremie een week later al in eigen huis tegen de koploper Union. Onregelmatig met zijn ploeg, is het moeilijk om te zien hoe de coach in staat zal zijn om dingen om te draaien in het Jan Breydelstadion. En toch.

Deila heeft zijn draai gevonden bij Club Brugge

Ronny Deila’s prestaties met een beperkte Standard-ploeg waren vorig seizoen ronduit indrukwekkend, maar bij Brugge worstelt hij al een tijdje met een meer kwalitatieve kern. Aanvallend werd de coach niet verwend met verschillende spelers die vorm en/of vertrouwen misten. Skov Olsen, de enige speler van Brugge die zich uit deze relatieve crisis wist te redden, kon niet alles alleen. Vooral omdat, afgezien van zijn individuele prestaties, de Deen soms weinig betrokken leek te zijn bij het tactische schema.

Zinckernagel was met Deila meegekomen van Les Rouches en had zich goed aangepast. Maar toen stortte hij in. In oktober en november kon de vleugelspeler het verschil niet maken, maar sindsdien heeft hij zijn impact herontdekt. Sindsdien heeft hij in negen wedstrijden drie doelpunten gemaakt en vijf assists gegeven. Des te meer reden om de man te steunen die de echte leider van de aanval is.

Thiago, eindelijk gelanceerd

De man die de meeste aandacht en vooral de meeste waardering krijgt, is Igor Thiago. Na zijn komst in de zomer leek de Braziliaan van 1.91m zich snel aan te passen, voordat hij in een lange- en onverwachte stilte verzonk. In negen competitiewedstrijden wist Thiago het net niet te vinden, maar sindsdien is hij ontwaakt.

Het is duidelijk dat de centrumspits wat energie heeft opgebouwd tijdens zijn periode van inactiviteit. Met twaalf goals in de laatste negen wedstrijden is de man, die in Bulgarije speelde voordat hij naar België kwam, in vorm. De dagen dat Thiago bekend stond om zijn onhandigheid in het strafschopgebied lijken al lang voorbij. En daar profiteert het hele team van.

Een verdediging op zoek naar zijn identiteit bij Jan Breydel

Het grootste probleem voor de ploeg van Mignolet aan het begin van het seizoen was de verdediging. Het centrale verdedigingskoppel van de getalenteerde Spileers en de ervaren Mechele kon hun draai niet vinden. Brugge, dat bijzonder wankel was, gaf veel toe en kon het niet echt dichttimmeren. Om het vertrouwen in zijn twee centrale middenvelders te behouden, voerde Deila slechts één kleine wijziging door. Spileers speelt nu vaker rechts in het centrum, terwijl zijn ploegmaat op links speelt. Een winnende keuze. In de afgelopen drie maanden hebben de ploeggenoten van Vanaken hun doel drie keer in tact gelaten. Sterker nog, pas vorige week incasseerden ze meer dan één doelpunt in een wedstrijd.

Een teken dat het beter gaat met Club Brugge. Het is nu afwachten hoe ze zullen reageren op de tegenslag van vorige week. Hun laatste in zes competitiewedstrijden legde de basis voor een ongeslagen reeks van tien wedstrijden. Mochten Ronny Deila en zijn spelers een soortgelijke prestatie leveren, dan is er geen twijfel mogelijk dat ze rivalen zullen zijn voor de leiders in de competitie.

Beleef de spanning van de halve finale van de Croky Cup 2024 tussen Club Brugge en Union met Ladbrokes.be!