Sevilla: van Europees paradijs naar LaLiga-hel

Vier coaches in vijftien maanden, een president terug in de gelederen na een periode in de gevangenis, een aantal schuchtere transfers, een aantal Belgen aan de zijlijn of niet overtuigend… Sevilla zit midden in een storm. Sevilla is gespecialiseerd in de Europa League, die ze afgelopen mei voor de zevende keer wonnen. De ploeg heeft een rampzalige campagne in de Europese Champions League 2023-2024 achter de rug, met slechts twee gelijke spelen. De laatste plaats in Groep B stond gelijk aan een vroege exit.

Als er niets goed gaat…

Deze Europese campagne was een spiegelbeeld van wat het vlaggenschip van Andalusië meemaakte in LaLiga. Sevilla was de koning van de gelijke spelen. Resultaten die zelden synoniem zijn voor goede zaken in het voetbal. En december en januari waren nog slechter. Zes nederlagen, twee gelijke spelen en één overwinning brachten Sevilla in de rode zone van de ranglijst. En een nipte 1-2 overwinning bij Rayo Vallecano op 5 februari was geen troost. Voeg aan dit sombere beeld nog een uitschakeling toe in de kwartfinales van de Copa del Rey door Atlético Madrid op 25 januari.

Atlético is de volgende tegenstander voor de mannen van voorzitter José Maria del Nido Carrasco, die sinds 31 december 2023 weer de leiding heeft over de club. Carrasco was de voorzitter van de club van 2003 tot 2013 voordat hij werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Hij zat tussen 2014 en 2017 in de gevangenis voor corruptie met betrekking tot de gemeente Marbella.

Zal zijn terugkeer enige stabiliteit brengen in een club die constant in verval is? Zoals we hebben gezien, bieden de resultaten van januari niet veel reden tot optimisme, en het LaLiga-programma dat de club in februari te wachten staat, is zeker reden tot pessimisme. Na Atlético volgt Valencia, Real Madrid en Real Sociedad. Allemaal clubs die hun zinnen hebben gezet op Europa of de titel.

De wals van de coaches

De overwinning in de Europa League diende als een dekmantel voor de bescheiden 12e plaats in LaLiga van vorig seizoen. Na de stabiliteit van coach Julien Lopetegui, die meer dan drie jaar aanbleef tot oktober 2022, kwam er een periode van aanzienlijke turbulentie. De Argentijn Jorge Sampaoli werd binnengehaald om het tij van de slechte resultaten te keren. Maar in maart 2023 werd hij ontslagen, waardoor de bijna onbekende José Luis Mendilibar het seizoen moest redden.

Met het overleven van de club en het winnen van de Europa League was de missie van de Spanjaard grotendeels geslaagd. In oktober werd hij echter vervangen door de Uruguayaan Diego Alonso, maar zijn staat van dienst was rampzalig. In twee maanden en zes dagen wist Sevilla geen van zijn acht competitiewedstrijden te winnen. Sinds half december is Quique Sánchez Flores verantwoordelijk voor het blussen van het vuur. De laatste resultaten suggereren dat de voormalige international van Valencia en Real Madrid eindelijk de vruchten plukt van zijn harde werk.

Elftal gestroomlijnd na Europese uitschakeling

Door de uitschakeling in Europa kon de selectie tijdens de wintermercato worden gestroomlijnd. Als gevolg daarvan vertrokken enkele spelers die al lang bij de club spelen. Ivan Rakitic kreeg een gratis transfer om zijn portefeuille bij Al Shabab aan te vullen, Fernando ging naar Vila Nova en Papu Gomez naar Monza.

En terwijl er nog steeds een paar ‘oude rotten’ zijn, zoals voormalig Parijzenaar Sergio Ramos (37), heeft Sevilla zich verzekerd van het uitlenen van een aantal jongeren. Lucien Agoumé (Inter Milan, 21), Hannibal Mejbri (Manchester United, 20), Alejo Veliz (Tottenham, 20), terwijl Federico Agustin Gattoni werd gekocht van San Lorenzo en direct werd uitgeleend aan Anderlecht. De twee clubs hebben hun krachten nu opnieuw gebundeld, na de uitleningen van Thomas Delaney en Ludwig Augustinsson afgelopen zomer.

De Belgische weg van het kruis

Het is ook duidelijk dat de tijd dat de club kocht zonder de kosten te tellen al lang voorbij is. Met uitzondering van Loïc Badé van Rennes (€12 miljoen), Djibril Sow van Eintracht Frankfurt (€10 miljoen) en Dodi Lukebakio (€10 miljoen) heeft Sevilla gekozen voor een leenbeleid. En om deze drie aankopen te compenseren, verkocht de club afgelopen zomer zijn sterdoelman, Yassine Bounou, voor 21 miljoen aan Al Hilal. Adnan Januzaj en Dodi Lukebakio (beiden voormalig Ajax-spelers) zijn de Belgische toevoegingen aan de selectie van Sevilla. Dit samen met de 18-jarige middenvelder Stanis Idumbo-Muzambo, een product van de jeugdopleiding van Ajax.

Voor Lukebakio – na een veelbelovende start – is de nachtmerrie compleet sinds de nederlaag op Mallorca op 9 december. Toen begaf zijn rechterknie het net na het halfuur. Zijn terugkeer op het veld staat gepland voor 1 maart. Januzaj, die in zijn plaats kwam, kreeg niet echt zijn kans. Januzajs laatste LaLiga-wedstrijd dateert van 23 december.

Kan Sevilla zich redden?

Voor Sevilla, de op zes na succesvolste club van Spanje, zijn er nog vijftien wedstrijden in LaLiga om de eer te redden. Cádiz, de eerste degradant, staat drie punten achter. De huidige stand laat zien dat het slecht gaat met het Andalusische voetbal. Van de 15e plaats (Sevilla, 20 punten) naar de 20e plaats zijn er vier Andalusische teams. Dit zijn Granada (12 punten) en Almeria vlak daarachter. Alleen Betis Sevilla, op de 8e plaats, doet het niet slecht.