Baki: Doumbé’s tegenstander en de nieuwe Franse MMA-ster?

Het is het gevecht waar absoluut iedereen het over heeft in Frankrijk… en het is geen gevecht dat in de UFC zal plaatsvinden. Het meest verwachte MMA-gevecht van het jaar vindt plaats op 7 maart 2024 op de PFL in Parijs. Dit in een bloedhete Accor Arena. Meervoudig Glory-kampioen Cédric Doumbé vecht tegen een zekere Baysangour Chamsoudinov, bekend als ‘Baki’. Maar terwijl Doumbé al internationaal bekend is, is het misschien zijn tegenstander die dit gevecht zo aantrekkelijk maakt. Baki is de rijzende ster van het Franse MMA. Meer dan Cyril Gane, meer dan Benoît Saint-Denis? Misschien wel.

Maar wie is Baki?

Baki is een bijnaam die veel gebruikelijker is geworden dan zijn volledige naam. Voor het gemak, om te beginnen. Maar ook omdat de bijnaam jonge mensen met een passie voor MMA aanspreekt. Baki is een ultra-gewelddadige manga waarvan de plot een jonge vechter volgt (Baki Hanma) die als onverslaanbaar wordt beschouwd. In de loop van elk deel verplettert Baki gevaarlijkere tegenstanders dan de vorige, van over de hele wereld, die zich willen meten met de beste ter wereld.

Baysangour Chamsoudinov heeft zich dit personage eigen gemaakt. Hij werd in 2001 geboren in Tsjetsjenië en kende zijn geboorteland nauwelijks. Zijn ouders verhuisden toen hij net 7 maanden oud was. Zijn daaropvolgende carrière was een manga waardig. Baki verhuisde naar Frankrijk toen hij 5 was, na een tijdje in Duitsland te hebben gewoond, en leerde zijn energie te kanaliseren via judo, waar hij nationaal jeugdkampioen werd. Maar het was MMA dat zijn leven zou veranderen. Chamsoudinov, een fysiek monster met talent, ontwikkelde een opvallende fysieke gelijkenis met de Baki uit de manga, vooral die beroemde rugspieren.

De opkomst van ARES

Baki maakte zijn professionele debuut op 18-jarige leeftijd, met 2 overwinningen door T.K.O. en een beslissingsoverwinning op 3-0. In 2022 sloot hij zich aan bij de Franse organisatie ARES. Hij is nu al een fenomeen op sociale netwerken en voor zijn eerste gevecht bij ARES scandeert de hele zaal zijn naam. De Frans-Tsjetsjeen bewijst dat hij niet alleen een judoka is en laat zijn snelheid en kracht zien. Hoewel hij vaak op beslissing wint, heeft Baysangour Chamsoudinov indrukwekkende statistieken voor zijn leeftijd. In 7 professionele gevechten heeft geen enkele tegenstander hem ook maar één ronde ontnomen op de scorekaart van de jury!

ARES mag dan geen grote organisatie zijn zoals de PFL of Bellator, maar het profiteert wel van de connecties van één man: Fernand Lopez. Als coach van Cyril Gane en Baki heeft de ARES-baas contacten in de UFC en velen zien Baki daar op de middellange of zelfs korte termijn tekenen. Het enige wat hij nog moest doen was ARES-kampioen worden en dat deed hij op 23 juni door Efrain Escudero te verslaan. Dit keer door knock-out – voor de weltergewichttitel. Maar zijn volgende gevecht is in de PFL, tegen Cédric Doumbé. En geen gevecht in de UFC had zo’n hype kunnen genereren.

Baki vs Doumbè: gevecht van het jaar?

Waar komt de rivaliteit tussen Baki en Doumbé vandaan? Nou, eigenlijk een beetje uit het niets. Cédric Doumbé was een wereldster in Glory, ’s werelds grootste kickboksorganisatie. Dit lang voordat hij MMA-vechter werd. In MMA ging ‘DoumCed’ van knock-out naar knock-out en van provocatie naar provocatie op de microfoon, waarbij hij vooral Fernand Lopez, de baas van ARES en de MMA Factory, aanviel. Aan het einde van een eindeloze periode van spanning, die hij vakkundig in stand hield om de gemoederen op de netwerken bezig te houden, tekende Doumbé voor de PFL.

En terwijl iedereen hoopte dat hij zijn debuut zou maken tegen een Amerikaanse ster als Anthony Pettis, leidde de rivaliteit tussen Doumbé en de MMA Factory (waar Baki traint) ertoe dat de PFL hem opnam tegen Jordan Zebo. Zebo, ook een grote Franse MMA-hoop, kreeg de volle laag van de ’trash talk’ van zijn tegenstander. Hij werd vernederd en binnen tien seconden knock-out geslagen in het bijzijn van sterren als Kylian Mbappé. Maar het evenement creëerde een enorme buzz en de PFL zag het potentieel van een gevecht tussen de Franse superster Baki en Doumbè.

Baki droomt ervan om Doumbé knock-out te slaan

Hadden ze zo’n buzz verwacht? Toen het evenement eenmaal was aangekondigd, stroomde de Accor Arena binnen 20 minuten vol. We hebben concerten van absolute popsterren langzamer zien uitverkopen. De cijfers van de mediacampagne bij deze clash doen niet onder voor de grootste namen in MMA. Clique, het beroemde programma van Mouloud Achour op Canal +, verwelkomde de twee mannen. Het interview van Cédric Doumbé werd in een paar maanden tijd bijna een miljoen keer bekeken, dat van Baki 500.000 keer in twee dagen.

Afgezien van Baki’s aura, is deze nogal klassieke botsing van stijlen fascinerend. De ‘grappler’, gespecialiseerd in worstelen en grondvechten, versus de ‘striker’, gespecialiseerd in vuistvechten en stand-up. Een simplificatie die geen recht doet aan de kwaliteiten van Baysangour Chamsoudinov, die veelzijdiger is dan hij eruit ziet. Zowel in als buiten de kooi lichten de ogen van de 22-jarige op als hij praat over… astrofysica.

De ’trashtalk’ van Cédric Doumbé met Baki zal niet werken, zoveel is zeker. Deze keer zal alles in de kooi gebeuren. “Ik denk dat ik veel meer kans heb om te winnen dan hij. Hij kan me ‘slechts’ knock-out slaan; ik kan hem onderwerpen, elke ronde winnen… of hem zelfs knock-out slaan,” waarschuwt Chamsoudinov in een interview met La Sueur. Het zou nu al de grootste verrassing van het nieuwe jaar in MMA zijn. Want Baki zal de underdog zijn tegen een tegenstander die veel meer ervaring heeft dan hij. Op 7 maart is het zijn tegenstander die onder druk zal staan. Hij heeft niets te verliezen en alle tijd die hij nodig heeft om de top te bereiken.