Wat we moeten onthouden van de Africa Cup 2024?

De Africa Cup 2024 eindigde dit weekend met een thuisoverwinning voor Ivoorkust. Het evenement van dit jaar zat vol verrassingen en kleur. Hier is een terugblik op een maand vol Afrikaanse voetbalgekte.

De beker blijft thuis

Tijdens de Africa Cup of Nations 2024, georganiseerd in Ivoorkust, werd het gastland gekroond tot kampioen. Dit na een 1-2 overwinning tegen Nigeria. Het was een passend hoogtepunt, want de vooruitgang van de Olifanten was niets minder dan wonderbaarlijk. Aangemoedigd door hun fans groeide het zelfvertrouwen van Ivoorkust naarmate het toernooi vorderde. En het land won het toernooi dat het zelf organiseerde.

Een gecompliceerde start

Zeggen dat de Ivorianen een moeilijke start kenden, is een understatement. Na hun openingsoverwinning tegen Guinee-Bissau gingen ze twee keer onderuit tegen Nigeria en Equatoriaal-Guinea. Uiteindelijk was het Marokko’s eerste plaats in hun groep die de Olifanten in staat stelde om door te gaan naar de laatste 16 als een van de beste derde geplaatste teams. Dit weerhield de federatie er niet van om coach Jean-Louis Gasset met onmiddellijke ingang te ontslaan (midden in de competitie!).

De rest van de campagne werd gekenmerkt door een indrukwekkende veerkracht. Kwalificatie na strafschoppen tegen Senegal, een dramatische overwinning tegen Mali met een doelpunt in de 90e minuut en nog één in extra tijd. En een meer gecontroleerde wedstrijd tegen Congo. In de finale tegen Nigeria namen de Ivorianen revanche na de 1-0 nederlaag in de groepsfase.

Over revanche gesproken, hoe kunnen we Sébastien Haller niet noemen. De aanvaller van Borussia Dortmund, bij wie in juli 2022 teelbalkanker werd geconstateerd, scoorde het winnende doelpunt in de finale en werd daarmee een nationale held.

Broos op het podium

Achter het als tweede geplaatste Nigeria maakte Zuid-Afrika het podium compleet. Bafana Bafana wordt gecoacht door een zekere Hugo Broos. De Belg heeft ook wonderen verricht aan het roer van een Zuid-Afrikaans team dat totaal onverwacht was.

Na een vrij matige groepsfase slaagde Zuid-Afrika erin om Marokko, een van de favorieten van het toernooi, uit te schakelen in de achtste finales. Na een stressvolle strafschoppenserie tegen Kaapverdië bereikte de ploeg de halve finales, waar ze op dezelfde manier werden verslagen door Nigeria.

In de wedstrijd om de derde plaats leidde Broos zijn mannen naar de overwinning tegen de Democratische Republiek Congo, opnieuw via strafschoppen. Het was genoeg om zijn team naar de overwinning te sturen.

Enkele aangename verrassingen

De Democratische Republiek Congo was een van de teams die dit toernooi verraste en verfraaide. De Leopards behoorden niet tot de favorieten, nauwelijks tot de outsiders, en toch. Het Congolese team heeft in een moeilijke nationale context de krachten gebundeld om de halve finales te bereiken.

Dit is des te indrukwekkender omdat de ploeg uiteindelijk maar één wedstrijd won, in de kwartfinale tegen Guinee. Aan de andere kant verloren ze slechts één wedstrijd, in de halve finale tegen Ivoorkust. Voor de rest was het delen, delen en nog eens delen. Drie in de groepsfase, nog een bij de laatste 16 tegen Egypte en tot slot nog een laatste keer tegen Zuid-Afrika.

Onder de grote successen waren Kaapverdië, kwartfinalisten, en Namibië en Mauritanië, die de laatste 16 bereikten.

Bittere mislukkingen

Er waren ook enkele grote teleurstellingen. Algerije en Tunesië kwamen niet verder dan de groepsfase, terwijl Egypte, Senegal en Marokko bij de achtste finales werden uitgeschakeld. Deze laatste twee landen waren waarschijnlijk de grootste favorieten voor deze editie van de Africa Cup 2024.

Rechtsback topschutter van het toernooi!

Laten we tot slot naar de statistieken kijken, want deze Africa Cup of Nations zat vol spektakel. Er werden 117 doelpunten gemaakt, een gemiddelde van 2,38 per wedstrijd. Emilio Nsue eindigde als topscorer van het toernooi, ondanks dat hij als rechtsback speelt voor een Spaanse derdeklasser.

Over het algemeen waren de sterren afwezig op de 2024 Africa Cup of Nations, met Osimhen, Mané, Salah, Ziyech en Hakimi die allemaal niet schitterden.