KAA Gent: heeft geld voorrang gekregen op sport?

De Buffalo’s werden in hun spoor gestopt tijdens de wintermercato. Ze zullen geen hoofdrol spelen aan het einde van het seizoen. Een terugkeer naar financiële gezondheid zal KAA Gent echter in staat stellen om weer een ambitieuze zomercampagne te starten.

De toekomst van KAA Gent

Met Union en La Gantoise de beste teams in de eerste ronde in termen van kwaliteit van het spel, wat is La Gantoise de laatste paar maanden van plan? Het zal zijn financiële gezondheid zo snel mogelijk herstellen. Het is een klassiek geval van een machtsoverdracht bij een club. De komst van de nieuwe eigenaar Sam Baro in juli 2023 verklaart grotendeels de huidige situatie.

Transfers van Fofana, Orban en Cuypers brachten €40 miljoen op

Sinds de komst van de Vlaamse zakenman aan het roer van de club is geld duidelijk op de voorgrond getreden bij de Buffalo’s. Baro is een moderne ondernemer, vastbesloten om de Gentse club op een gezonde manier te leiden. Voor hem is werken met verlies uit den boze. Zijn initiële investering van ongeveer 21 miljoen euro werd dan ook gebruikt om de gaten te dichten. Maar hij kwam al snel tot de conclusie dat hij andere snelle inkomsten nodig had.

Natuurlijk had ook hij graag een hoofdrol gespeeld tot het einde van het seizoen, maar hij wilde opnieuw beginnen vanaf een solide basis. De transferperiode van januari kwam precies op het juiste moment. En dus aarzelden ze niet om Malick Fofana (Lyon), Gift Orban (Lyon) en Hugo Cuypers (Chicago) te verkopen. De drie grote namen brachten respectievelijk 17, 12 en 11 miljoen op, voor een totaal van zo’n 40 miljoen. Dat is veel geld. Het is niet veel als je bedenkt dat Tottenham een paar maanden geleden bijna 30 miljoen betaalde voor Orban, maar het is nog steeds veel geld. Het is misschien zelfs niet te verwachten, gezien de financiën van Gent.

Blijft Hein Vanhaezebrouck? Hij heeft zijn contract nog niet verlengd.

Sportieve offers voor financieel evenwicht. Hoewel ze alle kwaliteiten hadden om de top van de ranglijst te halen, is Gent teruggevallen naar de aarde. Zullen ze erin slagen om zich te kwalificeren voor de Champions Play-Offs? Het is zelfs niet meer zeker. Maar Sam Baro en Michel Louwagie zijn ervan overtuigd dat de nieuwe financiële situatie van de club – het eigen vermogen is gestegen van min 4 miljoen naar plus 40 miljoen – zal leiden tot een nieuwe ambitieuze zomermercato. Met of zonder Hein Vanhaezebrouck als hoofdtrainer? Er gaan veel geruchten over dit onderwerp. Er is zelfs sprake van dat HVH de rol van sportief directeur op zich zou nemen en dat een nieuwe T1 het van hem zou overnemen. Maar welke coach zou akkoord gaan om met Vanhaezebrouck boven hem te werken?

De Gentse mentor heeft zijn contract bij de Buffalo’s niet verlengd. Maar hoewel hij graag klaagt over de zwakte van zijn kern, bekritiseert hij Baro niet openlijk. Er wordt zelfs gezegd dat de twee het goed met elkaar kunnen vinden. Goed genoeg om na juni te blijven? Dat is niet uitgesloten. Eigenlijk is het alleen voorzitter Ivan De Witte die zich nu buitenspel gezet voelt binnen het nieuwe management. Officieel mogen we niet vergeten dat De Witte en Louwagie hun laatste seizoen als manager beleven.

Sonko kwam voor €8 miljoen, maar het einde van het seizoen wordt een overgangsperiode.

Het managementteam van Gent heeft deze winter niet alleen het vlees van de kern geplukt. Ze tekenden ook Lamin Sonko voor €8 miljoen. Iedereen beschrijft de Zweedse vleugelspeler als een wonderkind. Maar hij zal tijd nodig hebben om zich aan te passen. En bovendien zou hij zes maanden geleden maar half zoveel hebben gekost. Veteraan Stefan Mitrovic (33) is teruggekeerd. En doelman Daniel Schmidt is overgekomen van Sint-Truiden om de ernstig geblesseerde Paul Nardi te vervangen. Zullen Gambor, Yokota of Surdez een goede keuze zijn? Tissoudali en Hong hopen van wel, maar niets is minder zeker.

Of het nu in PO1 of PO2 is, het einde van de campagne 2023-24 lijkt meer dan ooit op een overgangsperiode voor Gent. “Het was een noodzakelijke stap om onze financiën op orde te krijgen, maar de club zal sterker terugkomen”, zegt Rudy Nuyens, voormalig topjournalist bij Laatste Nieuws en een trouwe volger van de Gentse club.

Europa en grote wedstrijden ter afsluiting van de klassieke fase

In enkele weken tijd is Gent van titelkandidaat naar een hachelijke positie onderaan de Top 6 gegaan. “De play-offs 1 zijn in gevaar”, zegt Hein Vanhaezebrouck al een tijdje. We kunnen zijn ongelijk niet bewijzen. Met de Conference League voor de boeg – tegen Maccabi Haifa – belooft het einde van de klassieke fase een zware dobber te worden voor de Buffalo’s. Op het programma: Antwerp, Standard, Union en Charleroi.

Volg de wedstrijd KAA Gent – Maccabi Haifa deze donderdagavond bij Ladbrokes.be!