Wielrennen: Del Toro, Magnier, Lamperti drukken hun stempel

Voor sommige waarnemers begint het wielerseizoen pas echt goed op Circuit Het Nieuwsblad. Een begrijpelijk standpunt, maar zeker niet dat van de ploegen. In een tijd waarin elk UCI-punt telt, is elke wedstrijd in het wielrennen belangrijk. Het is dus belangrijk om het vanaf het begin goed te doen. Bovendien tilt winnen aan het begin van het seizoen het gewicht van de ploeg. Het enige WorldTeam dat zijn armen nog niet heeft uitgestoken voor 2024 is Cofidis. De mannen van Cédric Vasseur zitten er echter niet ver naast. Axel Zingle en Bryan Coquard presteren goed aan het begin van het seizoen.

Wat kunnen we meenemen uit de eerste races?

UAE-Team Emirates viert feest met al zeven overwinningen in het wielrennen. Adam Yates bevestigde zijn status als favoriet in de Ronde van Oman. In de Ronde van Valencia liet Brandon McNulty opnieuw zien dat hij in februari renner van de maand is. Finn Fisher-Black is weer op de been en vist naar overwinningen. Zijn succes in de Muscat Classic en de Ronde van Oman belooft veel goeds voor een uitstekend seizoen. De revelatie van het begin van het seizoen is Isaac Del Toro.

De winnaar van de Tour de l’Avenir 2023 wachtte niet lang om zijn stempel te drukken. Hij werd 3e in de Tour Down Under en verraste iedereen in de tijdrit van de Ronde van de Algarve door 4e te worden. Hij gaf zichzelf de luxe om de enige renner te zijn die tijd goedmaakte op wereldkampioen Remco Evenepoel in het laatste deel van de tijdrit. In 2024 zijn we nog niet uitgepraat over de Mexicaan. Met zijn top 10 in de Ronde van Algarve lijkt Antonio Morgado uit Portugal zijn draai al te hebben gevonden bij de profs.

Paul Magnier en de rest

Andere jonge wonderkinderen, met name Paul Magnier, hebben harten sneller doen kloppen. De Fransman van Soudal-Quick Step heeft al twee massasprints gewonnen, in de Challenge de Majorque en de Tour of Oman. De 19-jarige verslaat Tim Merlier al in training. Hij zou nog meer succes moeten brengen aan de ploeg van Patrick Lefevere.

Dit net als Luke Lamperti, die altijd faalt in de ontsnappingen van zijn ploegmaat. William Junior Lecerf deed het goed in de Saudi Tour en zal de favoriet zijn in de Ronde van Rwanda. Remco Evenepoel won de Portugese Tour, zoals verwacht. Maar door twee keer op de hoogtes geklopt te worden door Dani Martinez, toonde de Belg enkele zwakke punten.

Bora-Hansgrohe aan de top in het wielrennen

Dani Martinez, de Colombiaan van Bora-Hansgrohe, heeft de juiste touch. De Colombiaanse kampioen tijdrijden rijdt om het jaar en zou een serieuze kanshebber kunnen zijn voor de volgende Giro d’Italia. Zijn ploegmaat Sam Welsford zette de sprints in vuur en vlam in de Tour Down Under. Onder aanvoering van een verzamelaar Danny Van Poppel leek hij onoverwinnelijk in de eerste gegroepeerde finishes. Tot het punt dat Caleb Ewan belachelijk werd gemaakt, die desondanks zichzelf geruststelde door een etappe te winnen in de Tour of Oman.

De Jayco-Alula-ploeg vierde de overwinning van Simon Yates in de Saudi Tour, waarin Casper Van Uden een van de twee DSM-Firmenich overwinningen pakte. Oscar Onley zette het record recht in de Tour Down Under voordat hij zijn sleutelbeen brak in de Cadel Evans Road Race, gewonnen door een van de revelaties van het begin van het seizoen Laurence Pithie (Groupama-FDJ).

Voor Visma-Lease a Bike won Wout van Aert een etappe in de Ronde van Algarve. Olav Kooij won zijn eerste sprint in Almeria. Jan Tratnik liet zien dat hij in topvorm is. Bart Lemmen liet met zijn 5e plaats in de Tour Down Under zien dat er op hem gerekend kan worden in de secundaire rittenkoersen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de terugkeer van tweevoudig Tourwinnaar Jonas Vingegaard en de Belgische goudklomp Cian Uijtdebroeks op de Gran Camino.

Decathlon-AG2R verleidt in het wielrennen

Astana laat een positief gezicht zien. Mark Cavendish en Harold Tejada doorbraken de impasse in de Ronde van Colombia. Dit was een evenement waarin Egan Bernal (Ineos Grenadiers) bemoedigende tekenen liet zien van een terugkeer naar zijn beste niveau. Zijn doel wordt de Ronde van Spanje. Ineos Grenadiers zit in de mix. Jonathan Narvaez, Elia Viviani, Thomas Pidcock, Thymen Arensman en Magnus Sheffield hebben allemaal hun opwachting gemaakt. Het valt nog te bezien hoe zij van plaatsing naar winst kunnen gaan.

Aan de Franse kant moet Arnaud Démare zijn draai nog vinden bij Arkéa-Samsic. Toch heeft de Franse ploeg twee keer zijn armen omhoog gestoken met Amaury Capiot in Oman en Kevin Vauquelin in de tijdrit van Bessèges. Lenny Martinez bracht Groupama-FDJ succes in de Classic Var, die voorbestemd leek voor Tobias Johannessen (Uno-X Mobility Cycling). Decathlon-AG2R La Mondiale is erg aantrekkelijk. Drie overwinningen (Ben O’Connor in Murcia en Benoit Cosnefroy etappe en algemeen in de Tour des Alpes Maritimes) en renners die tot hun recht komen, zoals Bastien Tronchon, Alex Baudin en Jordan Labrosse.

Mads Pedersen 6x winnaar

De man om in de gaten te houden aan het begin van het seizoen is Mads Pedersen, vanwege het aantal keren dat hij heeft gewonnen (al 6) en de moed waarmee hij ze heeft verzameld. In de Tour de Provence verpletterde hij de concurrentie met zijn postuur. De vereenvoudigde parcoursen van Bessèges en de Tour de la Provence werkten in zijn voordeel. Als gevolg daarvan ontpopt hij zich tot een geduchte concurrent voor de komende klassiekers. Gezamenlijk komt Israel-Premier Tech naar voren als het beste ProTeam aan het begin van het jaar. Stephen Williams won de Tour Down Under glansrijk, terwijl Tom Van Asbroeck uit de as herrees om een etappe te winnen in de Tour de la Provence.

Lotto-Dstny behaalde een gedenkwaardige prestatie in de Ruta del Sol. In de Ronde van Andalusië, die werd verreden over een tijdrit van vijf kilometer (de andere etappes waren afgelast vanwege protesten van boeren), voegde Maxim Van Gils zijn naam toe aan de lijst van winnaars. Het was een klinkende overwinning voor de Belgische ploeg, die nog steeds wachten op tekenen van geruststelling van hun leider Arnaud De Lie, die te snel achterop raakte in de Jean Classic, gewonnen door de Spaanse kampioen Oier Lazkano (Movistar). Movistar heeft al vier overwinningen in 2024.

Bij de andere Belgische WorldTeams won Intermarché-Wanty dankzij Biniam Girmay (Race Torquay) en Gerben Thijssen (Mallorca – etappe in de Ronde van de Algarve). Axel Laurance scoorde de enige overwinning van Alpecin-Deceuninck in Bessèges. Al met al hebben de 18 WorldTeams het seizoen 2024 zo goed mogelijk gestart. Alleen al het aantal winnaars belooft een aantal pittige klassiekers en epische duels op deze heilige wielerwegen.