Diego Simeone, de Guy Roux van Atlético Madrid

Diego Simeone is bijna 54 en brengt al een derde van zijn leven door in de Spaanse hoofdstad, nog steeds bij Los Colchoneros.

Diego Simeone – Voor land en ploeg

Het is een buitengewoon fenomeen. Diego Simeone, een van de meest uitgekozen spelers in het nationale team van Argentinië (106 tussen 1988 en 2002), is onlosmakelijk verbonden met Atlético Madrid. Simeone, die ook een Italiaans paspoort heeft, speelde vijf seizoenen voor de tweede club van de Spaanse hoofdstad (van 1994 tot 1997 en van 2003 tot 2005). Belangrijker nog, hij is coach van Los Colchoneros sinds vlak voor kerstavond 2011.

Simeone’s 613e wedstrijd aan het hoofd van Atlético vond plaats op 4 maart 2023, toen de club gastheer was van Sevilla FC in de competitie. Dit is een nieuw record voor het langst aanblijven bij de club uit Madrid, het vorige stond op naam van Luis Aragonés. Het was Aragonés, die Simeone’s coach werd bij Sevilla, die hem adviseerde om zijn eerste contract bij Atlético te tekenen. Het mooiste liefdesverhaal in LaLiga stond op het punt te beginnen.

Een lang leven dat een zeldzaamheid is geworden in LaLiga. Vooral omdat de overtuigende resultaten van de man met de bijnaam El Cholo de clubleiding ertoe brachten om het avontuur te verlengen tot 2027… op zijn minst.

Zijn vastberadenheid om te winnen bij zijn spelers

Als speler ging het Simeone om de wil om te winnen. Hij beschreef zichzelf graag als iemand met een mes tussen zijn tanden. Als coach slaagde hij erin zijn spelers deze koppigheid bij te brengen om niets op te geven. In zijn eerste seizoen, waarin hij de catastrofale situatie van zijn voorganger goedmaakte, versterkte hij de verdediging en vertrouwde hij op dodelijke tegenaanvallen. En het loonde. Los Colchoneros eindigden van de 17e plaats op de 7e plaats in LaLiga. Dit met een ticket voor de Europa League op het spel… die ze het seizoen erna wonnen tegen Athletic Bilbao. In Simeone’s eerste volledige seizoen in LaLiga eindigden ze vijfde, slechts twee punten verwijderd van de Champions League.

In 2013 raakte het ‘kleine’ Madrid onder leiding van Falcao steeds verder achterop bij Barcelona en Real. Het seizoen daarop was een droom. David Villa verving Falcao, terwijl een zekere Thibaut Courtois zijn plaats tussen de sticks innam. Net als zij waren alle zomertransfers op de top van hun kunnen. Een doelpuntloos gelijkspel met Barcelona op de laatste speeldag bezorgde de ploeg van Diego Simeone de titel. Ze bereikten ook de finale van de Champions League, maar het waren CR7 en zijn teamgenoten die Los Colchoneros eraan herinnerden dat ze nog niet helemaal de wet waren in de straten van Madrid.

Twee LaLiga’s in zeven seizoenen

Het seizoen 2020-2021 wordt bekroond met nog een LaLiga-titel. Dit keer is Yannick Carrasco aan Belgische zijde het gesprek van de dag op de linkerflank. Vooral na zijn doelpunt in de overwinning tegen Barça, de eerste sinds 2010.

Deze tweede titel betekent dat het lachen voorbij is! Vanaf nu is LaLiga een driestrijd in plaats van een duel tussen Barça en Real. Maar de daaropvolgende seizoenen waren minder spannend, ondanks de komst of terugkeer van een aantal grote namen. Dit te beginnen met de Fransen Antoine Griezmann, topscorer van de club, en Moussa Dembélé, gevolgd door de Rode Duivel Axel Witsel in 2022. Het seizoen begon erg slecht, zowel in LaLiga als in de CL. Het eindigde met een hoogtepunt, waarbij Atléti opnieuw net achter Real Madrid en het ongenaakbare Barcelona eindigde.

In de top drie sinds 2013

Het is heel eenvoudig. Sinds 2013 zijn de rood-witten altijd op het nationale podium geëindigd. Dat zijn elf top drie finishes op een totaal van veertig in de 120-jarige geschiedenis van de club. Tel daar een Spaanse beker en twee Spaanse Supercups bij op. En op het continentale podium, twee Champions League-finales, twee Europa League-titels en twee UEFA Super Cups.

En net als Colchonero behaalde El Cholo op het veld de LaLiga-Copa de España-dubbel in 1996. Als speler in Italië, met Inter en Lazio, of als coach in Argentinië (Estudiantes en River Plate), Simeone heeft ook trofeeën mee naar huis genomen.

Een toekomstige ‘Koning Arthur’?

Simeone is een uitmuntend tacticus en is niet afgeweken van de tactiek die hij bij zijn aankomst heeft ingevoerd. Een ijzeren verdediging en strijders die in staat zijn om door de linies van de tegenstander te snijden terwijl ze werken voor het team. Het is een speelstijl waarin Arthur Vermeeren, de Antwerpse sensatie van vorig seizoen, die deze winter arriveerde voor 18 miljoen euro, vrij gemakkelijk zou moeten passen. Simeone is al vol lof over Vermeeren. En ‘oom’ Axel Witsel zal samen met Simeone verantwoordelijk zijn voor het slijpen van deze ruwe diamant.

En zonder de ontwrichtende aanwezigheid van Girona op de tweede plaats zou LaLiga 2023-2024 al veel weg hebben van haar voorgangers.

Dinsdagavond ontmoet Diego Simeone een van zijn oude liefdes, Inter Milan, in de achtste finales van de Champions League. Zal hij er tegenaan kunnen? Beleef de spanning van deze wedstrijd met Ladbrokes.be.