Omloop het Nieuwsblad: Start Van Aert net als vorig jaar?

De 79e editie van de eerste Vlaamse klassieker van het seizoen vindt plaats op 24 februari. Zoals gebruikelijk opent de Omloop Het Nieuwsblad de World Tour-wedstrijden op het Europese continent. Het is een kans voor Wout Van Aert om zich verder voor te bereiden op zijn belangrijkste doelen. Dit zijn de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Met nog iets meer dan een maand te gaan tot deze twee evenementen, waar staat de Belgische renner van Visma-Lease a bike? Zal hij op zijn best zijn aan de start van de eendagswedstrijden op eigen bodem? Laten we proberen te ontcijferen waar de in Herentals geboren renner staat in zijn voorbereiding.

Profiel van de Omloop het Nieuwsblad 2024

De 2024 editie van de Omloop Het Nieuwsblad zal een virtuele copy and paste zijn van de vorige editie. Een start in Gent, een oversteek van de moeilijke kasseien en heuvels van Vlaanderen in de tweede helft van de wedstrijd en een finish in Ninove sinds 2018. Dat zijn de kenmerken van het parcours van de traditionele openingsklassieker. Het hoogtepunt van de wedstrijd is de verbinding ‘Mur de Grammont – Bosberg’ op slechts vijftien kilometer van de finish.

De vele risicozones van de Omloop het Nieuwsblad 2024

In de eerste helft van het parcours, voor de moeilijke start in Oudernaarde met de Katterberg, zullen de renners gebieden vinden die blootgesteld zijn aan zijwind. Het eerste gevaar ontstaat na ongeveer zestig kilometer koers. Dit aan de rand van Kruisem. De 25 km/u, driekwart wind in de rug zou het peloton een beetje nerveus moeten maken. Een voelbare nervositeit die waarschijnlijk niet zal afnemen op de top van de winderige beklimmingen. Koersbewegingen zouden vroeg in de wedstrijd kunnen plaatsvinden, begunstigd door een zijwind, vooral tussen 6 en 55 kilometer van de finish. Dat wil zeggen, in de ongeveer tien kilometer tussen Brakel en Oudenaarde.

Net als in veel voorgaande edities markeert de Molenberg, aan het einde van de 161 kilometer lange race, het begin van de belangrijkste vijandelijkheden. Dit jaar zou de zijwind op de mythische verbinding Kapelmuur-Bosberg winnende bewegingen binnen de kopgroep moeten aanmoedigen. Des te meer omdat er een rugwind zal volgen die de meest gewaagde renners naar de finish zal duwen. Maar is dit goed nieuws voor Wout Van Aert? Zijn de omstandigheden goed voor hem om dit jaar zijn rekening te openen in België?

Redenen om optimistisch te zijn over Wout Van Aert?

De Visma-Lease a Bike-renner nam niet deel aan de 2023 editie van de Omloop Het Nieuwsblad, waardoor zijn start in de Tirreno-Adriatico vertraging opliep. Wout Van Aert, de solowinnaar van de editie van 2022, is erop gebrand om prioriteit te geven aan zijn doelstellingen. Wout zal zich zaterdag ambitieus opstellen.

Ook al is het boekje van de Belg volledig herzien, Wout Van Aert is nog steeds de grote favoriet voor deze 72e editie. Zeker bij afwezigheid van Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. Het bewijs is zijn notering van 3.75 bij Ladbrokes.be.

Radicale veranderingen in zijn voorbereiding

De filosofie van Wout Van Aert is aanzienlijk veranderd. Aan het front van december tot oktober was de Visma-Lease a Bike-wesp het hele jaar in trek. Elke wedstrijd was een doel, elke wedstrijd een bron van mentale- en fysieke stress. In elke wedstrijd was Wout Van Aert één van de favorieten, zonder de sterkste te zijn. Voor 2024 is het doel om de wedstrijden beter te richten.

Zelfs als dat betekent dat hij bepaalde wedstrijden moet gebruiken als een verlengstuk van zijn voorbereiding. Zonder te proberen erin te zegevieren, tot grote ergernis van zijn volgers. Dit leidde tot een seizoen in het kreupelhout, met weinig concurrentie voor Mathieu van der Poel. Maar het doel was niet om zijn armen te heffen in de winterploeg. Wout Van Aert is vast van plan om in het voorjaar zijn armen te heffen op de kasseien van de Monumenten.

Veranderingen in zijn entourage

Deze omwenteling in de benadering van grote evenementen is ingegeven door de vele klappen in het gezicht die de Belgische kampioen de afgelopen drie jaar heeft gekregen. Om dit te bereiken zal Wout Van Aert vergezeld worden door een nieuwe begeleidingsstaf. Marc Lamberts, die naar Bora-Hansgrohe vertrekt, wordt vervangen door Mathieu Heijboer. Iemand met wie hij samenwerkte in het prestatiecentrum tijdrijden. Een nieuwe doctrine waar de Nederlander zich volledig voor inzet. En hij zal zijn steentje bijdragen om Wout Van Aert te helpen het maximale uit zijn opkomst te halen.

“Deze winter is veldrijden veel meer een middel dan een doel. Alles is gebaseerd op de lente”, vertelde hij aan het Nieuwsblad. Een uitspraak die al snel waar bleek te zijn, want de Belg bleek nooit echt op het fysieke niveau van een stratosferische Mathieu van der Poel te zitten.

Gerichtere doelstellingen?

Wout Van Aert wil in topvorm zijn van Harelbeke tot Roubaix, van 22 maart tot 7 april. Zonder zichzelf in gevaar te willen brengen, ging de Belg op 11 februari weer op pad zonder te sprankelen. Eerst was hij een luxe pilootvis in de Clasica de Almeria voor Olav Kooij. Vervolgens kreeg hij in de allereerste Sterrato te maken met een mechanisch probleem. Hierdoor kwam hij niet meer in aanmerking voor de overwinning in de Clásica Jaén. Tot slot moest hij speciaal werk verrichten in de Volta ao Algarve em Bicicleta. Hij won de etappe van Tavira in een sprint. Een aanvankelijk ongeplande deelname, beslist in het laatste half uur van de race. Maar vooral door in de aanval te gaan tijdens de koninginnenrit van de Alto do Malhāo.

Als we de experts in het ontcijferen van de cijfers mogen geloven, gebaseerd op de gegevens van Ben Healy voor deze beroemde etappe, is de Belg op tijd met zijn voorbereidingen. Samen probeerden de twee renners Remco Evenepoel een hak te zetten. En ze hielden het algemeen klassement een tijdje in spanning. Reden te meer om te geloven in het nieuwe proces dat de Belgische renner is begonnen.

Redenen om sceptisch te zijn over Wout Van Aert?

Er is een oud gezegde dat luidt: “te veel van het goede is niet slecht”. Terwijl Wout Van Aert voortdurend bouwt aan toekomstige doelen, hebben zijn teamgenoten een opmerkelijke comeback gemaakt. Dit is iets wat de mannen van Richard Plugge gewend zijn, want ze sprankelen altijd na hun hoogtestages. De vraag rijst dan ook of Wout vVan Aert zijn eigen grootste vijand is of dat de vijand in hem zit. De Belg lijkt zo ver achter te lopen op de concurrentie en zijn eigen teamgenoten.

Christophe Laporte, de andere snelle man

De Europees kampioen is de afgelopen twee jaar de grote bondgenoot van Wout Van Aert geweest als het gaat om de kasseiklassiekers. Het is waar dat de veelzijdigheid van de Fransman, die overkwam van Cofidis, Wout Van Aert in staat heeft gesteld om de concurrentie te spreiden op de kasseiklimmen. Toch droomt Christophe Laporte er ook van om in de komende drie jaar de kasseien van de Hel van het Noorden te beklimmen.

En terwijl de tijd begint te dringen voor de twee dertigers, zou de felste concurrentie wel eens uit zijn eigen gelederen kunnen komen. Toch zijn er onzekerheden over de conditie van Laporte. Die heeft een bewogen winter achter de rug. In januari kreeg hij twee keer griep. Nog zo’n wesp van wie niet verwacht mag worden dat hij 100% start in Gent.

Dylan van Baarle, de uittredende winnaar

Door de afwezigheid van Wout Van Aert vorig jaar hebben de toenmalige Jumbo-Visma-renners de koers gedynamiseerd en gekenmerkt door hun numerieke overmacht. Ze maakten perfect gebruik van dit numerieke voordeel door te profiteren van de natuurlijke kwaliteiten van Dylan van Baarle. De Nederlander, een echt beest om te rijden, won in stijl. Zo niet op zijn eigen beste manier.

Met een titel op het spel kan Dylan van Baarle ambitieus aan de start verschijnen, zonder gereduceerd te worden tot de simpele rol van gregario. Het is een gevaarlijke rol, vooral in een finale waar een grote motor waarschijnlijk zal wegbreken uit de kopgroep zonder ooit te worden samengevoegd.

Jan Tratnik, Sloveense kracht

Jan Tratnik was indrukwekkend in deze herstart en werd geprezen door iedereen die hem volgde. Als leider in de Ronde van de Algarve heeft de Sloveen een reeks ereplaatsen op zijn naam staan. Ten eerste door tweede te worden in de Ronde van de Regio Murcia, achter Ben O’Connor. Tratnik ontsnapte gemakkelijk uit het peloton dat de Australiër achtervolgde op de hellingen van de Alto Cresta del Gallo.

Twee dagen later nam hij de leiding over van Wout Van Aert, die vastzat door een ongelukkige lekke band tijdens de Clásica Jaén. Een grote, gevaarlijke motor als je terugdenkt aan zijn werk na de hellingen van de Molenberg vorig jaar. En vooral zijn solorazzia om vooruit te lopen op de beklimming van La Redoute in Luik-Bastenaken-Luik.

Matteo Jorgenson, met zijn zinnen gezet op Parijs-Nice

Een van de vraagtekens zal de Amerikaan Matteo Jorgenson zijn. Hij begint het seizoen veel later dan normaal, maar hij zal goed voorbereid zijn. Met zijn verklaarde doel om Parijs-Nice op eigen bodem te winnen, zou er weinig twijfel moeten zijn over zijn conditie. De Race naar de Zon begint eind volgende week.

Na veelbelovende resultaten in de E3 Saxo Classic en de Ronde van Vlaanderen 2023, zal hij ongetwijfeld een sterke bondgenoot zijn voor Wout Van Aert in zijn zoektocht naar de wedstrijden die hij mist op zijn palmares. Maar zoals de Killers Wasps gewend zijn om de overgrote meerderheid van de kasseiklassiekers te winnen waarin ze zich opstellen. Pas op dat je Jorgenson niet onderschat aan de finish in Ninove.