De Croky Cup is te vaak een elite-aangelegenheid

Als Oostende Antwerp kan verslaan in de halve finales van de beker, zullen ze een uiterst zeldzame prestatie leveren in de Belgische beker. Tot nu toe bereikten slechts 6 ploegen uit lagere divisies de finale van de Croky Cup.

Een straffe prestatie van Oostende

In de eerste etappe van de halve finale van de Croky Cup op 8 februari zette KV Oostende een knappe prestatie neer. Thuis hield de kustploeg stand tegen titularis Antwerp (1-1) na een achterstand. Aanstaande donderdag in de Bosuil zullen de ‘Kustboys’ natuurlijk niet starten als favoriet. Dit tonen ook de noteringen (11.50). Maar dat betekent niet dat ze de hoop hebben opgegeven om zich te kwalificeren voor de bekerfinale. Een finale die gepland staat voor 9 mei in Brussel.

Oostende, dat in 2016-17 al onfortuinlijke finalisten was, heeft dit jaar nog meer te danken aan het feit dat ze zo ver zijn gekomen. Dat komt omdat hun club in een gevaarlijke neergang zit na het flamboyante bewind van Marc Coucke. Maar ook omdat ze niet langer in de Pro League spelen, maar in de Challenger Pro League. Waar ze overigens op een bescheiden 13e plaats staan, 20 punten achter de leiders.

Croky Cup: Lommel, de laatste finalisten uit 1B

Na Eupen, Genk en RWDM te hebben verslagen in de vorige rondes, kan Oostende hetzelfde doen tegen Antwerp? En zo de eerste 1B-ploeg worden die zo dicht bij de felbegeerde Heilige Graal komt? Het is trouwens een vraag die zeker thuishoort in een voetbalquiz. Wanneer was de laatste keer dat een club uit een lagere divisie de finale van de Belgische Beker haalde? Het antwoord ligt niet voor de hand: het dateert van het seizoen 2000-2001. Dat is 23 jaar geleden!

Toen slaagde Lommel, dat onder meer La Louvière, Lokeren en Genk had verslagen, er ternauwernood in om de trofee in de wacht te slepen. Hun aartsvijand? Het bescheiden Westerlo, dat door een laat doelpunt van lokale legende Jef Delen een onwaarschijnlijke trofee in de wacht sleepte. Sindsdien is de situatie er een van absolute stagnatie. Met geen enkele club in 1B of zelfs lagere divisies die hun droom hebben bereikt.

Zes eerdere edities, slechts één succes!

In de geschiedenis van de Croky Cup zijn er enkele zeldzame precedenten: 6 in totaal! Voor Lommel moet je tientallen jaren terug in de tijd springen. Je moet teruggaan naar het seizoen 1973-74 om Tongeren, toen in 1B, in de finale te vinden. Met 4-1 verslagen door Waregem maakten de ploeggenoten van Jos Daerden niet veel indruk.

Verder terug vinden we Daring Club de Bruxelles, die in 1969-70 door Brugge werd verslagen (6-1), en de Antwerpse club Tubantia, die in D3 speelde toen ze in 1926-27 in de finale werden verslagen door RCS Brugge. Nog verrassender was de finale tussen twee D2-clubs in 1955-56. Doornik versloeg Visé met 2-1 en werd het eerste – en enige! – 1B-team dat de beker won.

Gebruikelijker in Frankrijk

In Frankrijk staat de magie van de beker meer open voor de kleintjes. Sinds 1918 hebben 17 clubs uit lagere divisies de finale bereikt. Slechts twee van hen hebben ooit de finale bereikt, Le Havre in 1959 en Guingamp in 2019. Maar er zijn nog steeds mooie verhalen te vertellen. Twaalf clubs uit D2, 4 uit D4 en zelfs één uit D4 hebben het ultieme podium van de Coupe de France bereikt.

We herinneren ons allemaal Calais, een bescheiden club van D4, die in 2000 heel Frankrijk in vuur en vlam zette. De vriendelijke kleine club uit het noorden van Frankrijk verloor nipt van Nantes in het Stade de France (2-1). In de kwartfinales van de huidige editie staan nog steeds drie teams uit lagere divisies: Valenciennes (D2), Rouen (D3) en zelfs Puy Foot 43 Auvergne, die in N2 spelen, het equivalent van D4.

De FA Cup, magie tot aan de finale

En in de andere grote landen van het Europese voetbal? In Engeland bijvoorbeeld kent het enthousiasme van het publiek voor de FA Cup, die de grote jongens in de eerste rondes soms links laten liggen, geen grenzen. Er zijn regelmatig verrassingen, zoals dit seizoen de D6-ploeg Maidstone United, die de laatste 16 bereikte.

Maar weinig teams hebben het helemaal gemaakt, zoals Sunderland (1973), Southampton (1976) en West Ham (1980), het laatste team dat won. Sindsdien zijn QPR (1982), Sunderland (1992), Millwall (2004) en Cardiff City (2008) allemaal gestruikeld bij de laatste horde.