Wie is Lennert Van Eetvelt?

Lennert Van Eetvelt heeft voor een serieuze ommekeer gezorgd in de UAE Tour. Door te winnen op de top van Jebel Hafeet behaalde de Belgische renner van Lotto-Dstny de dubbel. Een bevestiging van zijn ongelooflijke talent.

Nu al een ster onder de jongeren

Vanaf de eerste signalen van zijn genialiteit vanuit de jeugd was het duidelijk dat er een wonderkind in de maak was. Zijn prestaties, zoals een oogverblindende derde plaats in Aubel-Thimister-Stavelot en vijfde in de Tour du Pays de Vaud in 2019, hebben hem naar de top gebracht en zijn klim naar de top van de Lotto-Soudal reserve aangevoerd.

Hoewel 2020 werd overschaduwd door de schaduw van het coronavirus, kwam hij het jaar daarop triomfantelijk als Belgisch U23-kampioen tijdrijden uit de bus. In 2022 zette hij de wielerwereld in vuur en vlam als een vallende ster. Van Luik U23 tot de Flèche Ardennaise, zijn heldendaden brachten hem naar de top, verlichtten de weg met zijn overwinning in de prestigieuze Course de la Paix, voordat hij naar de tweede trede van het podium klom in de U23 Giro d’Italia, zegevierend op de top van de Colle Fauniera. Helaas dwong ziekte hem om zich terug te trekken in de laatste etappe van de Tour de l’Avenir.

Het verhaal van neusspray

Lennert Van Eetvelt arriveerde bij de profs met het label van (groot) talent. Vanaf het begin verblindde hij het publiek met twee podiumplaatsen in de Challenge de Majorque. Zijn 15e plaats in de Ronde van Catalonië op WorldTour-niveau was ook veelbelovend. Helaas ontving Team Lotto het slechte nieuws van een “vermoedelijke overtreding van de antidopingregel” door zijn renner. De positieve test van Van Eetvelt betrof een neusspray, die niet verboden is in wedstrijden als het wordt aangegeven en gebruikt in overeenstemming met de instructies. De neusspray werd gebruikt in overleg met de medische staf van de ploeg. De zaak is gesloten door de UCI.

Een grillige kant voor Van Eetvelt

Afgezien van deze episode herontdekte de renner uit Tienen al snel zijn sensaties. Hij won de Alpes Isère Tour, eindigde 3de in de Mercan’Tour Classic en 2de in de Sibiu Tour. Aan het einde van het seizoen slaagde hij erin om de besten bij te houden in de laatste week van de Ronde van Spanje. Dit alles gaf hem ambities voor 2024. Het basisdoel was een top 5-klassering in een WorldTour-koers.

Lennert Van Eetvelt (22) ontketende vanaf het begin van het seizoen zijn potentieel in de Trofeo Serra Tramuntana (1.1). De Belgische renner kwam naar de UAE Tour met top 10-ambities, maar de vroege terugtrekking van Adam Yates herschikte de kaarten. Omdat hij vond dat het parcours niet zwaar genoeg was, besloot hij deel te nemen aan de ontsnapping in een vlakke etappe om wat bonificatieseconden te pakken. Het was een controversiële keuze, maar het loonde uiteindelijk, want het stelde hem in staat om het algemeen klassement te winnen.

Zijn talent wordt geëvenaard door zijn opvallende persoonlijkheid. Hij benadert zijn vak manisch en stelt veel vragen. “Hij weet precies wat hij doet, maar soms is het in een verwarde stijl die helemaal van hem is. Hij zit een beetje in zijn eigen wereld. Hij durft ook dingen te doen die niet gewoon zijn,” zegt zijn voormalige sportdirecteur Carl Roes. Lennert van Eetvelt besteedt fanatiek aandacht aan zijn training, zijn dieet en elk aspect van zijn werk. Een groot deel van de winter bracht hij door op Tenerife. “Het is simpel: om een videogame-prof te worden, moet je veel spelen. Om een professionele klimmer te worden, moet je veel klimmen”, verklaarde hij voor de start van het seizoen. “Ik heb de hele winter getraind met William Junior Lecerf (neoprof bij Soudal – Quick-Step). Ik wilde me verbeteren als klimmer en dat bevestigen in de wedstrijd.

Dit succes voorspelt in ieder geval veel goeds voor Lennert Van Eetvelt, die mikt op de Ardennenklassiekers en een ritzege in de Ronde van Spanje. Na Remco Evenepoel heeft België nu een nieuwe renner die in staat is om een etappekoers te winnen, en misschien (de tijd zal het leren) de Grote Rondes. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Cian Uijtdebroeks en Ilan Van Wilder.