RWDM in Kortrijk met playdowns in gedachten…

Terwijl Union Saint-Gilloise en Anderlecht strijden om de titel in de Pro League 2023-2024, kijkt het derde geplaatste RWDM tegen een nederlaag aan. Met nog drie wedstrijden te gaan in de klassieke fase, kijken de promotoren van het Machtens Stadion vooruit naar de playdowns. En met dat in het achterhoofd zou een overwinning op Kortrijk (odds 2.85) dubbel lonend zijn…

Playdowns: een onvermijdelijk vooruitzicht

RWDM heeft nog drie wedstrijden om te proberen de playdowns en de bijbehorende spanning te vermijden om te overleven, maar, laten we eerlijk zijn, daar is een wonder voor nodig, want naast een bezoek aan Kortrijk, de rode lantaarn, ontvangen de Molenbeekois Anderlecht voordat ze afreizen naar Cercle Brugge, dat vecht om door te breken in de top zes.

Negen wedstrijden zonder… winst

Het zou ongetwijfeld een ander verhaal geweest zijn als ze OH Leuven hadden verslagen afgelopen weekend, maar dat 1-1 gelijkspel verlengde hun reeks zonder overwinning tot negen wedstrijden. De laatste keer dat Brussel een wedstrijd won was op 16 december, toen ze Sint-Truiden met 3-0 versloegen! En het wiskundige record sindsdien? Nauwelijks twee aandelen voor een magere 2 op 27.

Een mager record tegen directe rivalen

In vergelijking met hun directe rivalen pakte Leuven 13 punten, Westerlo 12 en het onderaangeklasseerde Kortrijk 8. Als we de playdowns nog een stapje verder zetten en de directe confrontaties vergelijken met de potentiële ploegen die in deze tweede knock-outwedstrijd terecht zouden kunnen komen, namelijk Standard, OH Leuven, Charleroi, Eupen en Kortrijk, pakte Molenbeek tot nu toe slechts 12 van de 30 punten.

Stopfases en verdedigende sector voor verbetering vatbaar

Vooruitkijkend naar de playdowns zal Molenbeek op twee vlakken moeten verbeteren om degradatie te vermijden. De eerste is set-pieces. Molenbeek heeft slechts drie doelpunten gemaakt uit set-pieces. En wat te zeggen van de tegendoelpunten: 22 doelpunten uit corners, vrije trappen en strafschoppen. Extrapolerend is de defensie van RWDM de meest doorlaatbare in de Pro League: 57 doelpunten in 27 wedstrijden, een gemiddelde van meer dan twee doelpunten. Het siert Molenbeek dat ze hun verdediging vaak hebben moeten herschikken door de afwezigheid van geblesseerde eerste spelers.

De Bruno Irles touch

De nieuwe coach, de Fransman Bruno Irles, is aangekomen de dag na de zware nederlaag thuis tegen Antwerp en moet nog een wedstrijd winnen met zijn nieuwe kleuren, maar zijn team heeft al laten zien, zowel in Genk als tegen Leuven, dat ze een solide basis aan het ontwikkelen zijn dankzij duidelijke tactische instructies. We zullen nu effectief moeten zijn in de meest rendabele periodes als we de trend willen ombuigen.

Individuele kwaliteit

Net als Anderlecht zou RWDM moeten profiteren van de individuele kwaliteit in hun kern, ongetwijfeld meer dan hun directe rivalen in het klassement. Namen van technische spelers? Biron natuurlijk, Reine-Adélaïde, Dwomoh, Camara, Mamadou Sarr en niet te vergeten Xavier Mercier. Het enige wat we moeten doen is ze in de juiste omstandigheden brengen, zodat ze zich kunnen uiten in het belang van hun kleuren. Hoe eerder hoe beter…

De terugkeer van de geblesseerden

Na de terugkeer van Mickaël Biron, die inmiddels heeft bewezen dat als hij zonder zijn meniscusblessure meer betrokken was geweest bij het team, dankzij zijn vermogen om beslissend te zijn (3 goals en 1 assist), de dingen anders hadden kunnen zijn. In Ilay Camara (4 assists) vindt hij ook een effectieve tegenhanger in het strafschopgebied. En wat gebeurt er als Makhtar Gueye niet meer twijfelt? De club lacht ook weer met de geleidelijke terugkeer (10 minuten tegen Genk, maar niets tegen Leuven) van Alexis de Sart, die, zoals je je zult herinneren, het slachtoffer was van een scheur waardoor hij niet meer kon spelen sinds… september 2023! De Luikenaar belichaamt het soort intelligente spel dat het middenveld dichter moet maken.

Kortrijk voorbereiden op de toekomst

Als ze zondag naar Kortrijk reizen, moeten de “Coalisés” de basis leggen voor een vlotte doortocht door de playdowns. De punten worden niet gehalveerd. Daarom zou een overwinning in het Golden Spurs stadion moreel goud waard zijn, want als ze rechtstreekse degradatie willen vermijden, zullen ze de onderste twee plaatsen moeten vermijden, en zelfs de voorlaatste plaats, als ze de play-offs willen ontlopen.