Loïs Openda in Lukaku’s voetsporen met 1/3 van Leipzigs goals

Sinds het begin van zijn profcarrière scoort Loïs Openda elke twee wedstrijden een beslissende goal. De in Luik geboren aanvaller bewijst momenteel zijn waarde in de Bundesliga met RB Leipzig. Nu moet hij zorgen dat iedereen bij de Rode Duivels het met hem eens is. Als luxevervanger van Romelu Lukaku. Of zoals velen dromen: als handlanger van de topscorer aller tijden van België?

Lukaku nog steeds favoriet

Romelu Lukaku (30, 1m91) blijft met zijn duizelingwekkende statistieken voor de Rode Duivels de onbetwiste topscorer van de Belgische nationale ploeg. 83 doelpunten in 113 interlands met België is een record dat misschien nooit meer zal worden gebroken.

De aanvaller van AS Roma hervond zaterdag in Monza zijn zelfvertrouwen. Met de steun van De Bruyne en Doku wordt er van hem verwacht dat hij een grote rol speelt op het EK.

Openda, luxejoker of toekomstige partner van Lukaku?

Achter de Brusselse spits is er echter nog lang geen vacuüm. Loïs Openda (24, 1m77) lijkt zelfs een gouden alternatief. Als Domenico Tedesco beslist om hem naast Lukaku te spelen, zou hij zelfs een potentiële starter kunnen zijn. Ook al dromen de Belgische fans ervan – vooral op het EK – niets is minder zeker. Desondanks zijn de statistieken van Openda indrukwekkend. Als Leipzig nog steeds in de running is voor een plaats in de Europa League of zelfs de Champions League, dan is dat grotendeels te danken aan hun spits. Hij kan de geschiedenis ingaan door woensdag tegen Real te scoren.

Openda, die werd opgeleid bij Standard voordat hij in 2015 naar Brugge kwam, heeft dit seizoen al 17 doelpunten gemaakt in 24 Bundesliga-wedstrijden voor RasenBallsport Leipzig. In de Duitse D1 wist hij in de laatste negen wedstrijden zeven keer het net te vinden. Het is geen toeval dat hij momenteel de derde topscorer van Duitsland is. Met 17 doelpunten, voor Undav (14) en achter Guirassy (20) en de buitenaardse Kane (27).

Naast deze prestaties in de Duitse competitie heeft hij ook 4 doelpunten gemaakt in 7 Champions League-wedstrijden. Aanstaande woensdag krijgt hij tegen Real Madrid de kans om zijn goede staat van dienst in de meest prestigieuze competitie van Europa verder te verbeteren. Een plaats in de kwartfinales staat op het spel. Ter herinnering: in de eerste wedstrijd was Leipzig niet bepaald in het voordeel van de scheidsrechter. Het doelpunt van Benjamin Sesko na twee minuten werd afgekeurd wegens buitenspel. Zal Openda zich wreken?

Gekke statistieken en stijgende marktwaarde

Bij RB Leipzig bevestigt de Luikenaar de doelpuntenlust die hij bij al zijn vorige clubs heeft laten zien. In alle competities heeft hij al 84 doelpunten gemaakt en 26 assists gegeven in 217 wedstrijden voor Brugge, Vitesse, Lens en Leipzig. Dat is een gemiddelde van iets meer dan één beslissende actie per twee wedstrijden.

En dat met maar één Pro League-doelpunt, tegen Gent in februari 2019. Er zijn genoeg redenen voor Belgische clubs om spijt te hebben. Volgens Transfermarkt is Loïs Openda momenteel ongeveer 55 miljoen waard. Hij is nog nooit zoveel waard geweest. Afgelopen zomer kwam hij voor 38,5 miljoen over van Lens naar Leipzig. En een jaar eerder had Lens hem van Brugge gepikt voor een cheque van 15 miljoen.

Waanzinnige bedragen voor een spits die hoofden doet omdraaien. En verdedigers over de hele wereld gek maakt. Loïs Openda moet nu zijn waarde bewijzen voor de Rode Duivels. Twee doelpunten in veertien wedstrijden voor de senioren is niet veel voor zijn talent. Zeker als je bedenkt dat hij bij de jonge Duivels in een heel ander tempo scoorde (13 goals in 18 wedstrijden). Maar het niveau is compleet anders bij de Rode Duivels. Waar hij wordt overschaduwd door de monumentale Lukaku. Daar komen we nog op terug. De voormalige Anderlecht-man, die altijd heeft beloofd om ooit terug te keren naar het Parc Astrid, leeft op een andere planeet.

Zal Domenico Tedesco het aandurven om hem aan Lukaku te koppelen?

Als 83 doelpuntenmaker in 113 optredens voor België kan ‘Big Rom’ ook indrukwekkende cijfers voorleggen op clubniveau. In alle teams waar hij voor heeft gespeeld sinds zijn debuut voor RSCA, heeft Lukaku 297 doelpunten gemaakt en 96 assists gegeven in 623 wedstrijden. Uitgeleend aan AS Roma tot het einde van het seizoen, scoorde hij 10 doelpunten en gaf hij 3 assists in 24 wedstrijden.

Dat is ver verwijderd van zijn 24 doelpunten en 10 assists in 36 wedstrijden voor Inter in 2020-21, maar het is nog steeds een goed teken in aanloop naar het EK. Vooral omdat hij afgelopen weekend schitterde tegen Monza – 1 doelpunt en 1 assist – nadat hij tegen Torino op de bank was gelaten door Daniele De Rossi.

De Rossi weet hoe hij zijn spits moet plagen en hem weer op de rails moet krijgen na een moeilijke periode. Net zoals Marco Rose deed met Openda bij Leipzig. Toeval? Of eerder een goed voorteken voor België in de aanloop naar het EK? Het is aan Tedesco. En deze dubbele rijkdom zo goed mogelijk te beheren.