Doumbé vs Baki, de doorn in het oog van de PFL

Het was het meest langverwachte gevecht in de geschiedenis van het Franse MMA. Accor Hotel Arena uitverkocht in enkele minuten en internationale buzz. Baki vs Doumbé was een meesterzet van de PFL. De grote rivaal van de UFC probeert al een paar jaar te wedijveren met ’s werelds nummer 1 organisatie. Maar ironisch genoeg was het een clash tussen twee nieuwkomers in de PFL, en niet twee van haar kampioenen, die alle ogen naar zich toe trok.

Sensatie genoeg!

Cédric Doumbé, meervoudig kickbokskampioen en opgenomen in de GLORY Hall of Fame, had al voor een sensatie gezorgd door zijn enige gevecht in de PFL in 9 seconden te winnen door knock-out. Zijn tegenstander, Baysangour Chamsoudinov, bekend als ‘Baki’, is een van de meest veelbelovende vechters in het Franse MMA.

Beiden worden gevolgd door miljoenen fans op sociale netwerken. Hoewel hun botsing vanuit sportief oogpunt onverwacht was in dit stadium van hun respectievelijke carrières, was het een geniaal staaltje marketing.

De netelige kwestie Baki vs Doumbé

En toch ging er op 7 maart niets volgens plan. Cédric Doumbé had een snelle knock-out voorspeld. Baki had zeker niet verwacht op deze manier te ‘winnen’. Uiteindelijk zag de PFL haar flagship-evenement tot een voortijdig einde komen… door een splinter in de voet van Doumbé.

Tot dan toe had het gevecht alle beloften waargemaakt. Na maanden van trashtalk lieten de twee sterren alle kwaliteiten zien die van hen verwacht werden. In de eerste ronde beheerste Baki de afstand perfect en neutraliseerde Doumbé’s dodelijke stoten terwijl hij zijn gevecht opzette. In de tweede ronde weerstond Doumbé de ground-and-pound van zijn tegenstander en begon het doel te raken.

Toen sloeg het noodlot toe. Een minuut in de derde ronde gaf Cédric Doumbé aan scheidsrechter Marc Goddard aan dat hij problemen had met zijn voet. Goddard zei herhaaldelijk tegen de Fransman dat hij door moest gaan, omdat er geen onregelmatigheid werd geconstateerd. Na 4 herinneringen greep de scheidsrechter in… en stopte het gevecht voorgoed. Cédric Doumbé werd ongeschikt verklaard om te vechten, tot algemene verwarring. Hij meldde toen dat er een splinter, of een stuk glas, in zijn grote teen zat.

De scheidsrechter verdedigt zich, Doumbé wil een rematch

Allereerst, wat zeggen de regels? Verschillende dingen, allemaal relevant om de situatie te analyseren. Ten eerste kan een vechter natuurlijk geen time-outs claimen op zijn eigen voorwaarden. Daarvoor moet er een illegale handeling zijn gepleegd. Bijvoorbeeld een vinger in het oog, een klap in het kruis of een klap op het achterhoofd. In het geval van problemen met de uitrusting kan het gevecht ook worden gestopt. Als de ’tape’ die om de handen van een vechter is gewikkeld is losgeraakt, als zijn gebitsbeschermer eraf is gevallen, etc.

Er is geen voorziening voor het stoppen van het gevecht in de Baki-Doumbé situatie. En zeker niet voor een van de deelnemers om dit zelf aan de scheidsrechter aan te geven. Goddard zelf, geïnterviewd door La Sueur na het gevecht, legde uit: “De regels zijn duidelijk: een vechter kan niet kiezen wanneer het gevecht stopt […] Je ziet soms vechters die hun botten breken en toch doorgaan. Ik kon niet begrijpen hoe een splinter hem dwars kon zitten”.

Wiens fout was het?

Binnen de Doumbé-clan wordt een andere regel aan de orde gesteld. De regel die bepaalt dat een gevecht niet beïnvloed mag worden door een vreemd voorwerp in de kooi. Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de PFL om ervoor te zorgen dat de kooi schoon is en geen gevaar oplevert voor de vechter.

De splinter werd waarschijnlijk door een gast in de kooi gebracht, die zijn schoenen achterliet. Zoals Cédric Doumbé uitlegde in The MMA Hour. “Ik stapte op iets in de kooi omdat iemand binnenkwam met zijn schoenen aan. Ze deden bijvoorbeeld een interview met Tony Parker in de kooi en ze ruimden zijn schoenen niet op.” De basketballer was niet de enige die in de kooi stapte. Verschillende analisten en gasten volgden. Een schending van het protocol die niet ideaal is voor het imago van de PFL.

Wat is de volgende stap voor de PFL?

Baysangour ‘Baki’ Chamsoudinov is natuurlijk een en al glimlach. Op papier is het een overwinning voor het jonge wonderkind, en een prestigieuze ook. Toen ik Cédric zag klagen tegen de scheidsrechter, zei ik tegen hem: “Trek uit wat je in je voet hebt en laten we verder gaan. Ik kon niet zien wat het was. Bovendien was het heel klein, wat hij in zijn voet had… Als het mij was overkomen, kan ik je verzekeren dat niemand had geweten dat ik een probleem had,” lacht de Frans-Tsjetsjeense gast op Quotidien.

Het team van de winnaar heeft zijn eisen voor een rematch al gesteld. Een grote betaaldag van de PFL zal nodig zijn om Baki te overtuigen. Dan Hardy, voormalig UFC-vechter en huidig PFL-organisator, heeft echter al bevestigd dat de organisatie zeer geïnteresseerd is. Deze keer niet in drie rondes, maar in 5. “Als Baki in de tussentijd iemand anders verslaat, zal het er altijd onopgelost uitzien. En dit gevecht verdient het om opgelost te worden. Na twee rondes had ik het gevoel dat het 25 minuten zou duren om te beslissen tussen deze twee”.

Bellator (een bedrijf dat nu eigendom is van de PFL) keert op 17 mei terug naar Parijs en er is alle reden om aan te nemen dat de rematch dan georganiseerd zal worden. Allemaal in het voordeel van de PFL, die dan zeker uitverkocht zal zijn en zal profiteren van de onfortuinlijke buzz die door de splinteraffaire is ontstaan. Eind goed, al goed? Waarschijnlijk wel… behalve voor degene die deze keer verliest.