EURO 2024 play-offs: Wie komt in de groep van de Rode Duivels?

België kwalificeerde zich al maanden geleden voor EURO 2024 en kent al twee tegenstanders. Maar voor sommige teams is de weg naar Duitsland iets langer. Ze hebben play-offs moeten doorstaan, waarbij de Nations League-teams op verschillende manieren betrokken waren.

De Nations League, de poort naar de Euro’s

De Nations League, zo bekritiseerd vanwege het gebrek aan inzet, is nu tot zijn recht gekomen. Als ‘inhaalwedstrijd’ voor de grote landen die de traditionele kwalificatie mislopen (een groepsoverwinning in de Nations League levert een plaats in de play-offs op), maar ook en vooral voor de ‘kleine’ landen die voorheen alleen maar konden dromen van een plaats bij de beste twee in hun kwalificatiegroep voor het EK.

Terwijl deze eerste interland van 2024 voor België in het teken stond van twee vriendschappelijke wedstrijden, speelden verschillende landen voor hun plaats op het EK. De halve finales werden vorige week gehouden.

Polen en Wales strijden om een plaats in de finale van League A. In Divisie B, waar de qualifier zich bij België voegt in Groep E, staan IJsland en Oekraïne tegenover elkaar. In Divisie C, ten slotte, zal Georgië proberen zich te kwalificeren voor zijn eerste grote toernooi ten koste van Griekenland, dat 20 jaar geleden kampioen werd.

Polen of Wales strijden in de play-offs om een plaats in de groep des doods

Polen neemt het deze dinsdag om 20:45 uur op tegen Wales in de zwaarste wedstrijd van de play-offs. Robert Lewandowski’s teamgenoten maakten er geen doekjes om tegen Estland in de halve finale en wonnen met 5-1. Een deelname aan EURO 2024 zou de vijfde op rij zijn voor Polen, kwartfinalisten in 2016. Het team van Michal Probierz, dat op de 29e plaats van de wereld staat, heeft sindsdien niet echt indruk gemaakt. Polen vertrouwt te veel op de vlagen van schittering van Lewandowski, die 82 goals heeft gemaakt in 147 caps. Het speelt vaak een pragmatisch, glansloos spel, hoewel ze kunnen rekenen op een aantal getalenteerde spelers, zoals Zielinski (Napoli), Frankowski (Racing Lens) en de Anglo-Poolse Matty Cash (Aston Villa).

Wales, 30e op de wereldranglijst, verpulverde de Finse dromen met 4-1 in de halve finale. Sinds de pensionering van Gareth Bale is Wales op zoek naar een nieuwe technische leider, maar het lijkt minder afhankelijk van één man. Tottenham-spits Brennan Johnson, maar ook Neco Williams (Nottingham) en David James (Leeds United) zijn vaak verantwoordelijk voor de doelpunten. In 2016 bereikte Wales de halve finale ten koste van België. In 2021 zullen ze zijn doorgedrongen tot de groepsfase.

Het gekwalificeerde team komt in een zware groep met Frankrijk, Oostenrijk en Nederland. Dit is zeker een groep des doods, naast die van Spanje, Kroatië en Italië. Maar wie is favoriet? Het zal geen verrassing zijn dat de notering krap is. De thuisploeg Wales is favoriet (2.25 tegenover 2.90). We kunnen een spannende wedstrijd verwachten en in dit soort situaties is het vaak een X-factor die het verschil maakt. Die X-factor zou Lewandowski kunnen zijn. Onze gok? Het zou een nipte Poolse overwinning worden… en de notering voor een uitzege met één doelpunt voorsprong staat aan 5.00 bij Ladbrokes!

Oekraïne of IJsland voor de Rode Duivels?

Oekraïne is het hoogst genoteerde land op de FIFA-ranglijst in deze play-offs (25e van de wereld). Ze kropen echter door het oog van de naald in de halve finale en scoorden 2 doelpunten om Bosnië-Herzegovina in de laatste 10 minuten te verslaan. Oekraïne, kwartfinalisten in 2021, baarde opzien met talenten als Dovbyk (beslissende goal tegen Bosnië), Zinchenko, Yarmolenko en natuurlijk Roman Yaremchuk.

Sindsdien heeft de oorlog alles veranderd voor de Oekraïense spelers. Maar voor de meesten van hen heeft het voetbal zijn rechten kunnen terugwinnen. Mykhaylo Mudryk, getransfereerd naar Chelsea waar hij nog steeds moeite heeft om te overtuigen, is zelfs toegevoegd aan de lange lijst van talenten uit Zbirna. Met zijn schitterende, onvoorspelbare voetbal is Oekraïne de favoriet om dit IJsland te verslaan dat in vrije val is sinds zijn kwartfinaleprestaties in 2016. De enige hoop van de Vikingen is Albert Gudmunsson, die dit seizoen 12 doelpunten heeft gemaakt in de Serie A. Hij scoorde een hattrick tegen Israël in de halve finale van de play-off (1-4).

Het zal geen verrassing zijn dat Oekraïne de overweldigende favoriet is (1.42 bij Ladbrokes). IJsland staat aan 6, maar zal waarschijnlijk niet voor een verrassing zorgen. Maar omdat Oekraïne de neiging heeft om toe te geven en IJsland in Gudmunsson een seriedoelpuntenmaker heeft, is een doelpunt voor beide teams (1.97) een interessante weddenschap. Natuurlijk is deze play-off vooral van belang voor onze Rode Duivels: wie zich kwalificeert, zit samen met België, Roemenië en Slowakije in groep E van EURO 2024!

Georgië, een verrassende outsider!

Georgië staat aan de vooravond van een droom: een eerste kwalificatie voor een groot toernooi. De ploeggenoten van Khvisha Kvaratskhelia schakelden Luxemburg uit, een andere verrassende kwalificatiewedstrijd. Ze staan nu tegenover Griekenland en zouden wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Kvaratskhelia, die vorig seizoen nog in de Serie A speelde, maakt zijn rentree in het team. Gesteund door de weer oplevende voormalige Gent-speler Giorgi Chakvetadze, en vergezeld door voormalig Seres-scorer Georges Mikautadze, zou hij het verschil kunnen maken. Achter hem is Mamardashvili (Valencia) een van Europa’s keepers van de toekomst.

Kortom, Griekenland, dat het zwakke Kazachstan met 5-0 versloeg, zal er veel werk aan hebben, vooral in Tbilisi. Hun belangrijkste wapen: Fotis Ioannidis, Panathinaikos-spits en dit seizoen goed voor 20 doelpunten in alle competities. De rest is ervaring, maar weinig genialiteit. En toch is Georgië… een outsider, en bij lange na niet. De notering voor de mannen van Willy Sagnol is 3.10 tegen 2.2 voor Griekenland. Kansen die je moet nemen. En als je geluk hebt en gelooft in een Grieks doelpunt: thuis/beide teams scoren aan 6.80!

Welke teams kwalificeren zich voor EURO 2024? Wed op Ladbrokes en volg deze spannende wedstrijden!