Maxim Van Gils, de nieuwe klomp in de Lotto Dstny-ploeg

Lotto Dstny wil terugkeren naar de top van de professionele wielerwereld door de World Tour te veroveren. Om dit te bereiken, heeft Stéphane Heulot alles uit de kast gehaald en met veel tamtam de verlenging van zijn topnamen aangekondigd. Arnaud De Lie, Lennert Van Eetvelt en Maxim Van Gils hebben hun contracten verlengd. Ze hebben hun vertrouwen in het moederbedrijf, dat hen vanaf de amateurs via het ontwikkelingsteam heeft opgeleid, hernieuwd. Van Gils wordt het hof gemaakt door de grootste teams en is een van de Belgische goudklompjes om in de gaten te houden.

Maxim Van Gils, een 100% product van eigen bodem

Sommige instellingen weten hoe ze hun renners aan zich moeten binden en hoe ze hun huidige en toekomstige talenten niet moeten verpesten. Lotto Dstny is een van die ploegen waar de liefde voor de trui een van de vectoren is van een solide basis. Maxim van Gils maakt sinds 2018 deel uit van de U23-ontwikkelingsploeg. Nadat hij in 2021 prof werd in de World Tour-structuur, heeft de 24-jarige puncheur het avontuur hernieuwd met zijn ploeg, nu in het ProTeam.

Zijn duidelijke doel is om de komende twee jaar een rol te spelen in de terugkeer van de ploeg naar de top van het professionele wielrennen. “Ik ga de komende twee jaar mijn niveau blijven verhogen en de Lotto Dstny-ploeg helpen om terug te keren naar de World Tour,” zei de Vlaamse renner naar aanleiding van zijn verlenging. Een ploeg die hij beschouwt als zijn ’tweede thuis’.

2024, het jaar van de inwijding

Door pech in de Volta Ciclista a Catalunya moest Maxim Van Gils opgeven tijdens de derde etappe. Toch zat de renner uit Braaschat in een positieve spiraal. Hij won de Ruta del Sol in een tijdrit die hij met autoriteit won. Daarna schitterde hij in Frankrijk met een 5e en 3e plaats in de Boucles de la Drôme-Ardèche. Voordat hij zich ontpopte als de sterkste man achter Tadej Pogacar op de Strade Bianche.

Dit stelde hem in staat om nog een podiumplaats te claimen sinds zijn comeback. Zo kon hij een van de outsiders zijn in Milaan-Sanremo. Een eerste Monument waar hij een meer dan bevredigende 7e plaats behaalde. De Belg werd in Catalonië in zijn spoor gestopt en komt binnenkort weer in actie tijdens de Grand Prix Indurain.

Doelstellingen van Maxim van Gils

“DE ARDENNAISES KOMEN ERAAN EN IK GA DAAR GOED PRESTEREN”.

Hoewel het momentum van Arnaud de Lie tot stilstand kwam in de Flandriennes, heeft de Lotto Dstny-ploeg genoeg aspiraties voor de komende Ardennen. Maxim Van Gils heeft geen geheim gemaakt van zijn voorliefde voor de onverharde voorjaarsklassiekers. Het moet gezegd worden dat ze perfect passen bij zijn puncheurprofiel. Zozeer zelfs dat zijn resultaten voor 2023 wachten op verbetering.

Zijn 7e plaats in de Amstel Gold Race, 8e in de Waalse Pijl en 11e in Luik-Bastenaken-Luik waren genoeg om zijn manager te overtuigen. Stephane Heulot verklaarde dat hij “vast gelooft in Maxim en zijn kansen om te blijven schitteren in deze wedstrijden”. De aanwerving voor 2024 was er dan ook op gericht om hem te helpen. Jenno Berckmoes wordt een van zijn steunpilaren. Dit is welkome hulp, die er zeker zal komen gezien de vorm die hij laat zien.

De hoge verwachtingen van de volgers van Maxim Van Gils

In een artikel voor RTBF prees Gérard Bulens het talent van de Antwerpse renner. “Hij is een van de tien Belgische renners om in de gaten te houden de komende drie jaar. Daar is geen twijfel over mogelijk”, concludeerde hij.

Jérôme Helguers en Rodrigo Beenkens geloven daarentegen dat er ruimte is voor verbetering. Voor de eerste moet Maxim werken aan zijn explosiviteit en zijn snelheid. Die is inferieur aan die van de beste puncheurs ter wereld. Voor de tweede is het vooral een kwestie van hulp bieden. Plaatsing is een van de achilleshielen van het Belgische team op veel gebieden. Zijn 7e plaats in Sanremo liet waarschijnlijk zien dat Lotto Dstny goed op weg is om zijn kopman te plaatsen in de beslissende sectoren van de Ardennen.

Maxim Van Gils, een renner met een aanvallend temperament

Terwijl de meest overtuigende resultaten in etappekoersen tijdens de Saoedi Tour kwamen, was Maxim van Gils in staat om naar voren te komen in de Tour de France. Hij ontsnapte in Laruns, de Grand Colombier en de Markstein, voordat hij tweede werd op de top van het Jura-massief. Het bewijs dat de renner met de stralende blonde lokken weet hoe hij zijn eigen geluk moet maken en elke kans opzoekt.

Een kwaliteit die hij zal moeten hebben tegen de Fantastics (Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic). Het is een kwaliteit die essentieel is om te beheersen als we de oververtegenwoordigde teams (Visma-Lease a Bike, UAE Emirates, Alpecin-Deceuninck) willen counteren.

De tegenslagen achter Maxim Van Gils

Tot nu toe hing Maxim Van Gils een zwaard van Damocles boven het hoofd. In 2022 liep de Belg een gebroken scafoïde op bij een valpartij in de Ronde van Wallonië. Vorig jaar vond het kruis plaats tijdens de Tour de France. Geraakt door een vrachtwagen op de tweede rustdag, was de laatste week van de Lotto Dstny-renner een strijd om Parijs te bereiken.

In 2024 wil hij een streep zetten onder dit verleden van pechvogel als de vorm aanwezig is. Maar de valpartij in de Ronde van Catalonië bracht de Belg weer tot de orde. Meer angst dan schade, naar alle waarschijnlijkheid is de aangetaste pols niet langer pijnlijk. Hij hoeft zich dus geen zorgen te maken voor de cruciale periode in april. Dit voordat hij de uitdaging van de Grote Rondes aangaat.