Olympische Spelen 2024: Belgian Cats in een groep des doods

De loting voor het vrouwen basketbaltoernooi voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 is niet vriendelijk geweest voor de Belgian Cats. België is ingedeeld in poule C met de VS, Japan en Duitsland en zit in de poule des doods. De weg naar de kwartfinales van de competitie ziet er dus ingewikkeld uit voor de Cats. Die moeten minstens twee wedstrijden winnen om zich te kwalificeren. Hier is een snelle blik op hun toekomstige tegenstanders.

Duitsland: de zwakste schakel van pot 4

Op papier is Duitsland (19e op de wereldranglijst) het zwakste team in de groep. Ze zijn het enige land in het toernooi dat niet in de top 12 van de wereld staat. Maar laat je niet misleiden door deze ranglijst. Teams als Puerto Rico en Nigeria, die ook in pot 4 zaten, zijn intrinsiek zwakker, maar slagen erin om veel punten te verzamelen in hun continentale competities, waar de competitie veel lager is dan in Europa.

Duitsland was zelfs het te mijden team in Pot 4 van de loting. Hoewel de Belgian Cats de Duitsers twee keer versloegen in de Euro 2023-kwalificatiewedstrijden, zou de aanwezigheid van de zusjes Sabally, die WNBA-stempel dragen, wel eens iets kunnen veranderen op de Olympische Spelen. Met Marie Gülich (Valencia) en Leonie Fiebich (Zaragoza) in hun gelederen, hebben de Duitsers een kwartet om mee te dreigen. Hun overwinningen op Servië en Brazilië, twee teams uit de top 10 van de wereld, in het Olympisch kwalificatietoernooi zijn het bewijs van de opkomst van deze natie.

USA: de onaantastbare oger en de grote favoriet

In hun tweede duel op de Spelen heeft België niets te verliezen tegen de Amerikaanse ogre, ’s werelds grootste natie. Dit is een team waartegen de Cats onlangs in het Olympisch kwalificatietoernooi in Antwerpen met nipte cijfers verloren. Het resultaat moet echter gerelativeerd worden. Want het Amerikaanse team was incompleet en had dringend ritme nodig, omdat de sterspeelsters pas in mei terugkeren in de WNBA.

De VS verslaan, die vier opeenvolgende Olympische gouden medailles hebben gewonnen, zou een echte prestatie zijn. De belangrijkste taak van de Belgian Cats tegen de VS zal zijn om de achterstand te beperken om een zo goed mogelijke gemiddelde score te behouden. Een criterium dat belangrijk kan zijn bij de berekening van kwalificatie in het geval van een gelijkspel. Het goede nieuws van een confrontatie met de Amerikanen in de groepsfase is dat de Cats niet op hen kunnen terugvallen als ze zich plaatsen voor de kwartfinales.

Japan: wraak in de lucht voor de Belgian Cats

De derde wedstrijd tegen Japan (9e op de wereldranglijst) kan beslissend zijn voor de tweede plaats in de groep. De Belgian Cats werden door de Japanners uitgeschakeld in de kwartfinales van de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. Ze zullen uit zijn op revanche. Die nederlaag met één punt spookt nog steeds door het hoofd van de Belgische spelers.

Maar de taak zal niet gemakkelijk zijn tegen een tegenstander met een atypische speelstijl. Met een combinatie van snel basketbal, veel beweging en precisieschieten van grote afstand. Japan is een team dat in staat is om elke tegenstander pijn te doen. Tijdens de TQO in Hongarije in februari kwalificeerde de Japanse natie zich als groepswinnaar. Japan verloor verrassend van Hongarije, maar maakte ook indruk met een overwinning tegen de Europese runners-up Spanje en een overwinning in de decider tegen Canada, een andere medaillekandidaat.

Het Olympisch programma van de Belgian Cats

  1. België – Duitsland: 29 juli (in Lille);
  2. België – Verenigde Staten: 1 augustus (in Lille);
  3. België – Japan: 4 augustus (in Lille).

De finales vinden plaats in Parijs van 7 tot 11 augustus. De wedstrijden zijn ook te volgen bij Ladbrokes.be!