Rangers-Celtic wordt nog heter dan Brugge-Anderlecht

Op de voorlaatste speeldag van de klassieke fase wordt Glasgow Rangers-Celtic zondag de moeite waard. Slechts één punt scheidt de twee grote rivalen voor de Old Firm. Deze derby is veel meer dan alleen voetbal in Schotland.

Een extra beladen strijd in Schotland

Naast de wedstrijd die zondag om 13:00 uur in Glasgow op het programma staat, zal Brugge-Anderlecht, een paar uur later, bijna een vriendschappelijke wedstrijd lijken. Glasgow Rangers-Celtic wordt een wedstrijd die je dit weekend niet mag missen. Niemand in Schotland zal deze clash willen missen op speeldag 32 – van 33 – van de klassieke Schotse Premiership.

Met 74 punten, maar één wedstrijd achterstand, leidt Celtic met slechts één punt verschil op Rangers. Rangers speelt hun wedstrijd op 10 april in Dundee. Kortom, de spanning is op zijn hoogtepunt. De 33e en laatste speeldag van de eerste fase van het Schotse kampioenschap, op 13 en 14 april, zal waarschijnlijk geen verrassingen opleveren. Celtic-St Mirren en Ross County-Glasgow Rangers zouden een formaliteit moeten zijn voor de twee titelkandidaten. De inzet tussen de twee historische rivalen zal zondag hoog zijn.

Meer dan een derby tussen de Rangers en Celtic

De beroemde Glasgow-derby gaat over veel meer dan voetbal. Het gaat over voetbal. Maar bovenal over rivaliteit, geschiedenis, passie, haat en zelfs fundamentalisme. Al meer dan een eeuw strijden de twee grootste vijanden van Schotland om de eerste plaats. Sportief gezien is de spanning groot, maar het is ook diep geworteld in culturele, religieuze en politieke loyaliteiten. Kortom, de Rangers zijn protestants en Celtic is katholiek.

Sommigen spreken ook van een strijd tussen nationalisme en respect voor de Kroon. Het land is verdeeld, maar Glasgow ook. Sommige delen van de stad zijn pro-Keltisch en andere delen staan volledig achter de zaak van de Rangers. Het Engelse parlement heeft dan wel de straffen voor het aanzetten tot religieuze en rassenhaat verhoogd. Maar de Old Firm is gepassioneerder dan ooit. En dat leidt onvermijdelijk tot excessen en geweld.

De grap die wordt verteld in een pub aan het begin van de documentaire van Vice over de derby zegt alles. Het vertelt het verhaal van een supporter van de katholieke club Celtic die op zijn sterfbed zijn vrouw vraagt om een pastoor te sturen om hem te bekeren tot een protestant en dus een Rangers-fan. Verbaasd over dit laatste verzoek vraagt ze hem waarom. Hij antwoordt: omdat als ik sterf, ik een protestantse bastaard minder heb.

Het Belgische tintje

De Dear Green Place-derby maakt deel uit van de Schotse traditie, maar gaat verder dan de Schotse grenzen. Het is een evenement dat door de hele wereld wordt bekeken. Zal Nicolas Raskin, de voormalige Standardman, meedoen? Niets is minder zeker. De Belgische middenvelder raakte van begin november tot eind december geblesseerd en speelde slechts 183 minuten van de tien wedstrijden van 2024. In de laatste wedstrijd van Rangers afgelopen weekend zat hij de hele wedstrijd op de bank. De Luikenaar staat er zeker niet goed voor in de aanloop naar de Schotse Clasico.

Philippe Clement daarentegen zal er alles aan doen. De Belgische coach heeft zijn zinnen gezet op een vierde competitietitel na de titels die hij won bij Genk en Brugge (2). Zijn droom is om Rangers de 56e Schotse Premiership-titel te bezorgen. Celtic heeft twee titels minder gewonnen dan hun aartsrivalen, maar is in de afgelopen twaalf seizoenen elf keer kampioen geworden. De prestatie zou des te groter zijn voor Philippe Clement, omdat zijn team op een gegeven moment bijna tien punten achter stond op Celtic.

Aangezien Schotland ook een play-off systeem met zes teams heeft (maar zonder een puntendeling met twee teams), zal er zondag aan het eind van de derby niets definitief zijn. Toch is elk punt in deze fase van de competitie goud waard. De Belgische coach weet dat als geen ander. Zondag, in een volgepakt Ibrox Stadium (50.000 fans), rekent hij opnieuw op die andere Belg, Cyriel Dessers. De voormalige aanvaller van Genk heeft dit seizoen al 13 goals en 3 assists op zijn naam staan. Zal hij opnieuw inspiratie opdoen tegen de Celtic Boys?

Beleef de spanning van de wedstrijd met Ladbrokes.be!