De wereld is veranderd sinds Anderlecht de titel won in 2017…

Aan de leiding na vier ronden van de Champions’ Play-offs, kan Anderlecht na zeven jaar wachten de titel in de wacht slepen? De wereld is veranderd sinds 2017. En niet alleen in de Pro League…

Op 18 mei 2017 werd Anderlecht voor de 34e keer in zijn geschiedenis gekroond tot Belgisch kampioen met een 1-3 zege tegen Charleroi. Coach René Weiler werd zwaar bekritiseerd door vele Anderlecht-fans en waarnemers, maar zijn ultra-realistische aanpak was de juiste.

De Zwitserse coach was erin geslaagd om het beste te halen uit de ploeg die hij tot zijn beschikking had. In de Belgische competitie, maar ook in de Europese beker. Dat seizoen werden de Mauves pas in de kwartfinale van de Europa League uitgeschakeld door Manchester United. Na extra tijd en met de felicitaties van José Mourinho.

Boeckx, Tielemans, Dendoncker en Hanni wachten nog steeds op hun opvolgers

Anderlecht wacht al zeven jaar op een nieuwe competitietitel. Voor de paarsgeklede clan, die al jaren gewend is om de titel om de twee jaar te vieren, is dit wachten een eeuwigheid. Kan de huidige generatie de prestaties van Boeckx, Tielemans, Dendoncker, Hanni en Teodorczyk evenaren? Niets is minder waar, gezien de problemen van Sporting op de weg in de Play-Offs.

De meest recente ontmoetingen met Brugge en Genk hebben de Brusselse fans niet echt gerustgesteld. Moeten ze nog een paar jaar wachten? En tegelijkertijd veel water onder de brug zien stromen voor hun favoriete club en de hele wereld?

Marc Coucke kocht de club zeven jaar geleden, maar zat er lang naast

Eind december 2017 kocht Marc Coucke RSCA met grote ambities. Maar de Gentse zakenman maakte minstens drie seizoenen lang een reeks fouten. Met een schone lei bij de meest succesvolle club van België maakte Coucke een complete fout. Er was een opeenvolging van coaches, maar ook een opeenvolging van managers. Onstabieler dan ooit is Anderlecht zowel financieel als sportief gezonken. Zelfs de terugkeer van Vincent Kompany, aan wie Coucke de sleutels van de club gaf, heeft niets geholpen. Integendeel zelfs.

Het fameuze herstelplan dat de huidige voorzitter Wouter Vandenhaute en zijn medewerkers eind 2021 voorstelden, was nodig om Sporting van een faillissement te redden. Dit weerhield RSCA er niet van om vorig seizoen op de elfde plaats te eindigen. Maar een jaar later, ook al zal het erg ingewikkeld worden, is de 35e titel niet uitgesloten. Onder Brian Riemer doet de cynische voetbalstijl van de club soms denken aan die van Weiler.

Het ontslag van Vanhaezebrouck en de gele giletbeweging

Terwijl Anderlecht moeilijke tijden doormaakte, was ook de wereld in beroering. In 2018 herinneren we ons de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un, de extreemrechtse omwenteling in Brazilië en de beroemde gele vestbeweging vanaf oktober. De Yellow Vest-beweging nam zulke proporties aan dat we het einde van Angela Merkels bewind en de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo eind december bijna vergaten. Dit alles terwijl Hein Vanhaezebrouck werd ontheven van zijn taken als T1 van Anderlecht.

Vincent Kompany keert terug naar het Astrid Park en Donald Trump wordt afgezet

In het voorjaar van 2019, net toen Sporting de play-offs 1 misliep, deed de Anderlecht-directie een enorme mediacoup door Vincent Kompany terug te halen naar het Astrid Park. In een rol als speler-coach die nooit zou standhouden. Ondertussen braken er golven van demonstraties uit in Hong Kong, Irak en Algerije. De wereld was ook getuige van de afzetting van Donald Trump, het in de steek laten van de Koerden door de Amerikanen in Syrië, bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied en spanningen in de Perzische Golf.

Kompany kan de sleutel niet vinden en Covid verlamt de wereld

Terwijl Kompany in 2020 zo goed en zo kwaad als het gaat worstelt in de schaduw van Saint-Guidon, dringt Covid ons dagelijks leven binnen. Het is tijd voor een pandemie. De wereld is verlamd. En de Brexit lijkt slechts een detail.

Het volgende jaar, 2021, zal voor de jonge Mauves van Vincent Kompany even ingewikkeld zijn als altijd. Maar wat is voetbal vergeleken met de overstromingen in de provincie Luik of de invasie van het Capitool in Washington? Of zelfs Jürgen Conings op de vlucht?

RSCA verliest bekerfinale en Russisch leger trekt Oekraïne binnen

In de lente van 2022 hoopte iedereen bij Anderlecht op hun eerste trofee na jaren van niet winnen. Maar in een zinderend Koning Boudewijnstadion verloren de Mauves op strafschoppen van La Gantoise. Datzelfde jaar trok het Russische leger Oekraïne binnen. Verschillende Oekraïense steden werden gebombardeerd, waaronder de hoofdstad Kiev.

In Frankrijk werd de presidentscampagne gekenmerkt door de opkomst van Eric Zemmour. Maar het was Emmanuel Macron die zegevierde over Marine Le Pen. Een paar maanden later waren we getuige van de historische ommekeer van het Amerikaanse Hooggerechtshof op het gebied van abortus. Dit alles vlak voor de hittegolf, droogte en bosbranden die de zomer van 2022 zullen treffen. Op Europese schaal wordt dit de heetste zomer ooit, met 750.000 hectare bos dat in rook opgaat in de hele Europese Unie.

De dood van Elizabeth II na 70 jaar regeren en Messi’s wereldbekeroverwinning

Aan het einde van de zomer overleed Elizabeth II na 70 jaar regeren. Ze werd 96 jaar oud. Elizabeth II heeft 15 premiers gehad, van de allereerste Winston Churchill in 1952 tot de kortstondige Liz Truss, die ze een paar dagen voor haar dood ontving.

Een paar dagen later, de sluieropstand in Iran. En een paar weken later, het wereldkampioenschap voetbal, tussen november en december. In de finale versloeg Messi’s Argentinië Frankrijk, dat dacht dat het het moeilijkste had gedaan. Voor de Rode Duivels zou het een teleurstellend WK worden.

Terwijl Argentinië tot kampioen wordt gekroond, troont Jesper Fredberg Brian Riemer bij Anderlecht

Anderlecht van zijn kant zal van het WK profiteren om zijn interne gezondheid te verbeteren. Jesper Fredberg heeft als nieuwe sportieve baas Brian Riemer gekozen als zijn nieuwe hoofdtrainer. Sporting begon vorm te krijgen, maar de ploeg eindigde nog steeds als elfde. Pas in het seizoen 2023-2024 krabbelde de Brusselse club weer overeind.

Ondertussen was de wereld niet gestopt met draaien. Een van de hoogtepunten was de bestorming van het Braziliaanse presidentiële paleis. Maar ook de spanningen met China, de pensioenhervorming die Frankrijk in vuur en vlam zet en de humanitaire nachtmerrie in Soedan. Om nog maar te zwijgen van de kroning van koning Karel III en het last-minute machtsbehoud van Erdogan in Turkije. Prigozhin betaalde zijn rebellie met zijn leven.