Twee matchen op drie dagen: geeft de JPL enkele geheimen prijs?

Wie had kunnen voorspellen dat erop de avond van speeldag 4 van de JPL Champions Play-offs niet langer twee titelkandidaten zouden zijn, maar… vier. Union en Anderlecht zijn de twee hoogstgeplaatsten aan het einde van de klassieke fase. Zij staan er minder goed voor dan Club Brugge en Genk. Zal dat allemaal veranderen in drie dagen van dubbele actie?

We kunnen zeggen wat we willen. Maar de play-offs in Belgische stijl houden de spanning in de JPL erin en nemen alle zekerheden weg. Aan het begin van deze Champions Play-offs dacht iedereen dat de kampioenstitel Union of Anderlecht niet kon ontgaan. Vier speeldagen later kunnen Club Brugge en Racing Genk aan het lijstje toegevoegd worden. Vier punten scheiden RSCA (38) en Limburg (34).

Union SG: de slechtste start

Ongeslagen in 24 wedstrijden eindigde Union de klassieke fase nog steeds met punten. Maar vaak met minder flamboyante prestaties dan normaal. De opeenstapeling van wedstrijden door een team dat op alle drie de fronten bezig was, had tot vermoeidheid geleid. En de afwezigheid van een aantal belangrijke spelers door blessures had ook een paar nagels in de doodskist geslagen. De twee weken pauze voorafgaand aan de Champions Play-offs moest de ploeg uit Sint-Gillis de kans geven om weer fit te worden.

Helaas voor hen maakte de openingsnederlaag in Genk een einde aan hun ongeslagen reeks van 24 wedstrijden. Ze raakten ze volledig gedesoriënteerd. Voor de wedstrijd tegen Cercle Brugge legde Alexander Blessin een verbazingwekkende verklaring af aan de pers: “Iedereen wil dat Anderlecht kampioen wordt”, verklaarde hij. Hij viel ook de scheidsrechter aan. De start van de wedstrijd tegen Cercle (twee doelpunten tegen in zes minuten!) haalde de geel-blauwen onderuit. Het resultaat? Een tweede nederlaag, gevolgd door een tegenslag bij Anderlecht. En die maakte een einde aan een reeks van 9 wedstrijden zonder overwinning tegen hun buren Sint-Gillis.

Twee ontmoetingen voor de bekerfinale

En de spiraal zette zich voort tegen Club Brugge afgelopen zondag. Dit met Anthony Moris’ opruiming op de rug van Vetlessen die achter in het net belandde. Het was het symbool van een ploeg zonder vertrouwen en geluk, want de prestatie tegen Club Duden betekende dat de Dudenparkbewoners, zelfs na een ongekende 0 op 12, in de titelrace blijven.

Maar ze zullen moeten winnen in Antwerp voordat ze drie dagen later Antwerp ontvangen, waarbij de ene kant zeker de andere wil laten zien dat ze klaar zijn voor de Belgische bekerfinale op 9 mei.

RSC Anderlecht: grote kanshebbers?

Anderlecht, dat Club Brugge en Genk versloeg na een twijfelachtige penalty, treft Cercle. Het is een Cercle dat het naar zijn zin heeft in de JPL Champions Play-offs, die de mannen van Miron Muslic op een ontspannen manier benaderen en dat heeft gewerkt sinds ze afgelopen zondag voor het eerst verloren van Antwerp. Op papier kunnen de Mauve et Blanc de grote winnaars zijn van deze dubbele confrontatie, terwijl Club en Genk twee keer tegenover elkaar staan, met nog maar vier ronden te gaan aan het einde van volgend weekend.

Brugge – Genk: één uitgeschakeld?

De dubbele confrontatie tussen beide ploegen laat de beste indruk na sinds de start van de JPL PO’s. Anderlecht zal dit duel met grote belangstelling volgen, maar Club lijkt op dreef te zijn, getuige hun kwalificatie voor de halve finales van de Conference League die hen in deze remontada niet zal afremmen, maar juist een boost zal geven op weg naar realisatie.

Door de overwinning tegen Union zit Blauw-Zwart op de hielen van Anderlecht, dat in hun nek hijgt. Een overwinning tegen Cercle is noodzakelijk voor Anderlecht om te vermijden dat Brugge hen vervoegt aan de top als ze Genk verslaan. Een nederlaag voor Brugge of Racing zou hen waarschijnlijk uit de race voor de titel halen…

Volg de spanning aan het einde van het JPL seizoen op Ladbrokes.be!