Champions League: De meest ongelooflijke comebacks

Voetbal draait vooral om emoties. In de geschiedenis van de Champions League zijn er veel mythische comebacks geweest. Die fans in een paar minuten tijd van de hel naar de hemel brachten. Of andersom. We hebben er een paar opgegraven om je geheugen op te frissen terwijl we vooruitkijken naar de komende halve finales van de UCL tussen Bayern en Real en Dortmund en PSG. Want, zoals Mark Twain zei: “ze wisten niet dat het onmogelijk was, dus deden ze het.”

Barça – PSG in 2017: de geboorte van de ‘remontada’

8 maart 2017 zal de voetbalgeschiedenis ingaan. Die datum gaf geboorte aan een term die nu deel uitmaakt van het mondiale voetbalerfgoed: de beroemde ‘remontada’. In een gloeiend Camp Nou ging PSG die avond in met een voorsprong van vier doelpunten, nadat het drie weken eerder had gewonnen. Ambitieus in de Champions League leek de Parijse club op fluweel te zitten. Maar de druk nam al snel toe. En er gebeurde iets magisch, of hels. Aangemoedigd door Neymar en Messi opende Barça in de 3e minuut de score via Suárez.

Dit gaf de thuisploeg de vertrouwensboost die ze nodig hadden. Maar het gaf de Parijzenaars ook een fameuze dosis stress, want de ploeggenoten van Meunier leken te slapen. Met een 3-0 achterstand in de 50e minuut dacht PSG dat ze uit de problemen waren toen Cavani de achterstand verkleinde (62e). Neymar maakte er 4-1 van in de 88e minuut en een minuut later 5-1. In de 95e bezorgde Sergi Roberto een heel stadion in een sfeer van waanzin… of begrafenis.

2019: Liverpool – Barcelona: Origi & co’s gloriemoment

Divock Origi heeft op zijn eigen manier zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van Liverpool en de UCL. Op 7 mei 2019 zal de Rode Duivel optimaal profiteren van de afwezigheid van Salah om zijn eigen geschiedenis te schrijven. En deel uitmaken van de geschiedenis van deze legendarische club. Hij mocht centraal voorin starten voor de ‘Reds’ in deze terugronde van de halve finale, die een uitgemaakte zaak leek.

Na de 3-0 nederlaag in de eerste wedstrijd openden de mannen van Klopp de score via de alerte Belgische spits. Nadat Wijnaldum de stand gelijk had getrokken, kwam Origi opnieuw uit de startblokken. Met de hulp van Alexander-Arnold, die een snelle hoekschop speelde, omzeilde hij de Barcelona-defensie en maakte er 4-0 van. Iets wat later zou worden uitgeroepen tot het belangrijkste doelpunt in de geschiedenis van de Reds. Origi zou in de finale nog een keer scoren tegen Tottenham.

2019: Ajax – Tottenham, Moura slaat drie keer toe

Ajax Amsterdam zorgde voor een frisse wind in deze ongelooflijke 2018-2019 editie van de Champions League. Onder impuls van jonkies de Jong, de Ligt en nu ook Anderlechts Dolberg bereikte de Nederlandse club de halve finale door Dortmund en daarna Manchester City te verslaan. Na een 0-1 overwinning in Londen en een 2-0 voorsprong in eigen huis tot de 55e minuut, leek niets en niemand hen ervan te kunnen weerhouden de finale te bereiken.

En toch! Lucas Moura, een meer dan gemiddelde speler, ontwaakte op het beste moment. Hij scoorde een ongelooflijke hattrick en stuurde Spurs naar de hemel en Ajax naar de hel…

Bremen – Anderlecht: Brusselse nachtmerrie

We kunnen nog wel even doorgaan over een heleboel andere ongelooflijke recente comebacks. Die ene die Manchester United met 1-3 zag winnen (vooral dankzij een kopbal van Lukaku) bij PSG na een 0-2 nederlaag op Old Trafford in 2019. Die ene die Monaco met 3-1 zag winnen na met 5-3 te zijn verslagen bij Manchester City in 2017. Of, in een verder verleden, de wedstrijd waarin Monaco met 3-1 won in de kwartfinale tegen Real, dat de eerste wedstrijd met 4-2 had gewonnen. We hadden ook de nachtmerrie kunnen noemen die Anderlecht beleefde in zijn tweede groepswedstrijd van de editie 1993-1994. Met een 0-3 voorsprong bij rust in Bremen, liep RSCA uit naar een 5-3 nederlaag…

Liverpool, Manchester United, verbluffende finales

Maar tot slot zijn er twee legendarische finales met verbluffende scenario’s. De eerste gaat terug naar 1999. Met een vroege achterstand op Bayern (6e) leed Manchester United, gebogen maar nooit gebroken. Dankzij twee doelpunten in toegevoegde tijd van Sheringham (91e) en Solskjaer (93e) trokken de Red Devils aan het langste eind.

Het scenario van de onvergetelijke UCL-finale van 2005 tussen Liverpool en AC Milan is ook het vermelden waard. Opzij geschoven in de eerste helft (0-3), kwam de Engelse ploeg terug na de pauze. Tussen de 54e en 60e minuut scoorden ze drie doelpunten en uiteindelijk wonnen ze op strafschoppen…