Darts is een rage hier en in het VK. Hoe zit het elders?

Darts is het typische caféspel bij uitstek. Het heeft zijn intrek genomen in steeds grotere zalen om plaats te bieden aan massa’s fans.

Darts en zijn populariteit

De populariteit van dartstoernooien in 2024 is enorm gegroeid onder het grote publiek. In de jaren 1980 kwam deze cafésport pas echt van de grond met de komst van de BBC naar België. De Nationale- en Brusselse Dartsfederatie (NBDF) werd opgericht in februari 1982. En het enige overblijvende stichtende lid is de huidige voorzitter, Luc Vanhaegendoren. Momenteel nemen 42 teams in drie divisies deel aan de interclubs.

In de begindagen van de Engelse toernooien heerste er een café-sfeer. Met spelers die steeds preciezer leken te worden met elk biertje dat ze dronken. Maar professionaliteit en respectabiliteit zijn gekomen en gegaan. En nu staan alle spelers op water, wat des te belangrijker is om te drinken omdat de enorme hallen waar de fans samenkomen, evenals de omgevingsspanning, de sfeer erg droog maken. Sky Sports en ITV4 zenden nu de belangrijkste wedstrijden uit en niet te vergeten RTL Play in België.

Zoals we al hebben gezien, presteren sommige Belgen op het hoogste niveau, vooral aan Nederlandstalige kant. Afgelopen december won Andy ‘The Beast’ Baetens de WDF World Cup dartsfinale en werd daarmee de eerste Belgische wereldkampioen. Zoals de meeste spelers in het WDF-circuit (World Darts Federation) is deze Alostois geen professional. We komen later terug op onze pro’s…

Engeland neemt het leeuwendeel

Het Verenigd Koninkrijk heeft duidelijk het grootste contingent cracks in de discipline. Bijna twintig jaar lang was Phil Taylor de schrik van de dag. Tot 2013 leek de Engelsman zich op een andere planeet te bevinden. Op de Wereldkampioenschappen 2024 in januari, op 63-jarige leeftijd, was zijn mollige gezicht er nog steeds. Nu, met Luc Humphries, heeft Engeland misschien een nieuwe Phil Taylor. Hoe dan ook, in 2023 kwam de 29-jarige ‘Cool Hand Luke’ als beste uit de bus in een aantal wedstrijden. Hieronder de World Grand Prix, de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals, en niet te vergeten de Wereldkampioenschappen, waar hij Luke Littler versloeg in de finale. Littler vertegenwoordigt de toekomst van de sport. Hij zal ongetwijfeld de vaandeldrager worden, omdat hij veel charismatischer is dan de meer discrete Humphries.

Maar Littler is, ondanks zijn wereldfinale, nog ver verwijderd van de elite van de sport. Op de laatste wereldranglijst staat hij slechts 25e. Als we alleen naar de Engelsen kijken, staat hij op de 13e plaats. Zo zie je maar hoe populair darts nog steeds is, van Dover en Plymouth tot Newcastle. In de top 10 staan naast Humphries op de eerste plaats Michael Smith (3e), Nathan Aspinall (4e), Rob Cross (6e) en Dave Chisnall (7e). Price Gerwyn (5e) voor Wales en Peter Wright (8e), de man met het Schotse wapen, maken de Britse overheersing van de discipline compleet.

Te Brits, de darts? Nou, er is Josh Rock uit Noord-Ierland, 19e van de wereld. Maar om een inwoner van de Republiek Ierland te vinden, moet je rond de 50e plaats zoeken, met William O’Connor (46e) en de veelbelovende jonge Keane Barry (22, 49e).

Drie Europese landen, waaronder België, goed vertegenwoordigd

Vervolgens komen we op het continent, waar drie landen opvallen: Nederland, België en Duitsland. Voorop in Nederland staat Michael van Gerwen, de nummer twee van de wereld. Met zijn 35 jaar heeft de Boxtelaar het meest indrukwekkende dartsrecord opgebouwd (naast dat van de buitenaardse Phil Taylor natuurlijk), inclusief drie wereldtitels (2014, 2017 en 2019). Samen met Danny Noppert (12e van de wereld) en Dirk van Duijvenbode (15e) draagt dit trio jonge dertigers de kleuren van het Huis van Oranje. Op 57-jarige leeftijd stond Raymond van Barneveld, momenteel 30e van de wereld, een tijd op de eerste plaats, met vier wereldtitels op zijn naam (1998, 1999, 2003, 2005).

De Belgen staan dicht bij de Nederlanders. Dimitri Van den Bergh, momenteel 9e op de wereldranglijst, is de huidige professionele speerpunt. De 29-jarige rechtshander uit Trondheim heeft al een aantal mooie prestaties neergezet, waaronder een halve finale in 2023 en successen op de British Open 2024 en de World Matchplay 2020. Kim Huybrechts is momenteel de nummer 2 van België en 33e van de wereld. Hij kreeg de bijnaam Hurricane en beleefde zijn beste periode halverwege de jaren 2010.

Hij vormde ook een koppel met zijn broer Ronny, 20 jaar ouder en nog steeds 86e op de wereldranglijst. Mike De Decker, 28, staat 40e op de wereldranglijst. Hij is nog steeds op zoek naar zijn eerste grote doorbraak op een groot toernooi, nadat hij meestal al in de 16e ronde werd uitgeschakeld. Robbie Knops staat ook op de 89e plaats. Hij verdiende het recht om op het PDC-circuit te spelen na het winnen van een wildcard op de laatste dag van de PDC Q-School.

Duitsland

Wat Duitsland betreft, hoef je niet verder te kijken dan de 22e en 24e plaats op de wereldranglijst om zijn vertegenwoordigers te vinden: Martin Schindler en Gabriel Clemens. De 27-jarige Schindler heeft net de International Darts Open 2024 in Riesa gewonnen, het derde van de dertien evenementen op de PDC European Tour van de PDC Pro Tour 2024.

Nog steeds erg – te? – Brits

De laatste nationaliteit die vertegenwoordigd is in de top 20 is Australië, dankzij Damon Heta. Zijn beste resultaat kwam op de laatste Ladbrokes Open in het Verenigd Koninkrijk, toen hij in de halve finale met 11-6 verloor van Dimitri Van den Bergh.

Er zijn maar weinig landen vertegenwoordigd in de top 100 van de wereld, en vaak maar één speler: Polen, Portugal, Letland, Oostenrijk, Canada, Tsjechië, de Filippijnen, de Verenigde Staten en Frankrijk, met Thibault Trico, 98e van de wereld.

Op de laatste wereldranglijst, gepubliceerd op 29 april, staan 51 Britse spelers in de top 100.