Zirkzee vervijfvoudigt zijn waarde, Kouamé is Afrikaans kampioen

Joshua Zirkzee en Christian Kouamé, de twee voormalige aanvallers van Anderlecht, zetten hun opmars in de Serie A voort. Zirkzee is veelgevraagd in de Italiaanse competitie, terwijl Kouamé genoegen neemt met een rol als wildcard. De Ivoriaan treft Brugge aanstaande donderdag in de halve finale van de Conference League.

Anderlecht zit midden in de titelrace en zou zeker niet terugschrikken voor een paar aanvallende versterkingen. Als je zou moeten kiezen uit de spitsen die onlangs in het Astridpark hebben gespeeld, zouden veel Anderlecht-fans zeker dromen van het duo Joshua Zirkzee en Christian Kouamé. Dat was in de zomer van 2021, onder Vincent Kompany. De Nederlander en de Ivoriaan, die beiden op uitleenbasis arriveerden zonder optie tot koop, wisten de Brusselse fans snel voor zich te winnen. Maar hoe goed zijn ze nu in de Serie A?

Zirkzee’s waarde is in twee jaar gestegen van €8m naar €40m

Joshua Zirkzee, die op 22 mei 23 jaar wordt, is zich blijven ontwikkelen bij Bologna. Zirkzee is een technisch begaafde- en atletische speler. Hij genoot van zijn tijd in Brussel, waar hij misschien wat langer was gebleven als het aan hem had gelegen.

Maar twee jaar geleden eiste Bayern München zo’n 8,5 miljoen euro voor een permanente transfer. Een bedrag waar RSCA niet per se tegen was, maar Bologna had meer argumenten. Bologna bood de nr. 9 een contract tot 2026 aan. De Italianen zijn hier elke dag blij mee, ook al is hun spits nu 40 miljoen waard.

Zirkzee door Capello naar Milan gestuurd

Joshua Zirkzee, die 16 goals en 11 assists maakte in de Pro League met Anderlecht, maakte ook twee goals en twee assists in de Belgische beker. Hij is nog steeds actief in de Serie A. Met Bologna heeft hij dit seizoen al 11 doelpunten gemaakt en 5 assists gegeven in de Italiaanse competitie. Om nog maar te zwijgen van een doelpunt en twee assists in de Italiaanse beker.

Zirkzee, koning van het calcio? In ieder geval is hij een van de meest gevolgde spitsen. De aantrekkelijkste ook, en de meest gevraagde. Fabio Capello maakte het onlangs overduidelijk in een interview met La Gazzetta. “Als Milan wil schitteren, moeten ze voor Zirkzee kiezen,” zei Capello. “Hij heeft kwaliteit, hij is fysiek sterk en hij kent de Serie A. Joshua zou geen tijd nodig hebben om zich aan te passen. Hij heeft geen tijd nodig om zich aan te passen. We hebben zowel aanvallend als in de andere afdelingen spelers nodig die er klaar voor zijn.”

Terwijl Anderlecht misschien spijt heeft dat het niet gelukt is om de Nederlandse spits te overtuigen om zijn verblijf in België te verlengen – Zirkzee gaf toe lang te hebben geaarzeld, maar wilde zijn ontwikkeling voortzetten in een meer prestigieuze competitie – heeft Bayern München misschien ook spijt dat ze hun goudklompje te vroeg hebben laten gaan.

Christian Kouamé: slachtoffer van malaria na zijn overwinning op CAN en luxe joker bij Fiorentina

Fiorentina pikte tweeënhalf jaar geleden een andere ex-Anderlecht speler op: Christian Kouamé (26). Hoewel veel minder academisch, was de sterke Ivoriaanse aanvaller toch zeer waardevol voor de Mauves. Hij scoorde maar liefst 8 goals en 9 assists in één Pro League-seizoen. En in de Belgische beker scoorde hij vijf keer en gaf hij één assist. Voor een leendeal die Anderlecht 1 miljoen euro kostte, was dat een mooie return.

Kouamé ontmoet Brugge in halve finale Conference League

Kouamé werd in de zomer van 2020 voor €15,5 miljoen van Genoa naar Fiorentina getransfereerd, maar werd vervolgens gehinderd door ernstige fysieke problemen. Terug in de Serie A na zijn periode bij Sporting, scoorde Kouamé slechts 2 doelpunten en 1 assist in 19 optredens voor Fiorentina dit seizoen.

Gehinderd door malaria bij zijn terugkeer van de African Cup of Nations in februari, moest de voormalige aanvaller van RSCA genoegen nemen met een reserverol. In de Conference League was hij op 30 november tegen Genk wel de uitblinker. En in de kwartfinale op 18 april speelde hij ook de hele wedstrijd toen Fiorentina Plzen na extra tijd versloeg (2-0).

Zal Christian Kouamé, wanneer hij aanstaande donderdag weer met Brugge aantreedt in de eerste helft van de halve finale van de Conference League, de beste vijand van zijn Anderlecht-vrienden een gemene streek leveren? Het hele Belgische voetbal hoopt natuurlijk het tegenovergestelde.