Hoe fit is Novak Djokovic voor Roland Garros 2024?

De vorm van Novak Djokovic heeft dit seizoen veel vragen opgeroepen. Hij komt naar Roland Garros zonder ook maar één titel te hebben gewonnen in 2024. Een primeur sinds 2018, toen hij verloor in de kwartfinales van de French Open. Is hij desondanks nog steeds de grote favoriet om een 4e Porte d’Auteuil-trofee te winnen? We zullen het ontdekken.

Novak Djokovic: een pijnlijke start van het seizoen?

Een ambitieus seizoen 2024 voor Djokovic

Novak Djokovic had op 38-jarige leeftijd ongetwijfeld grote ambities voor het seizoen 2024. De Serviër, de nummer 1 van de wereld, heeft een buitengewoon seizoen 2023 achter de rug voor zijn leeftijd. De grenzen van zijn lichaam worden steeds verder verlegd. En de reusachtige Serviër sloot 2023 af met maar liefst 57 overwinningen en slechts 7 nederlagen. Hij voegde een titel op de Australian Open, Roland Garros en US Open toe aan zijn prijzenkast.

Een slechte start van het seizoen 2024

Het seizoen 2024 kende een gemengde start voor Novak Djokovic, met resultaten die ver van zijn gebruikelijke standaard lagen. Zijn seizoen begon met een verrassingsnederlaag in de United Cup tegen de plaatselijke Alex De Minaur (11e op de wereldranglijst). Novak Djokovic werd vervolgens in de halve finale van de Australian Open gestopt door de opkomende Jannik Sinner, voordat hij in de derde ronde van Indian Wells een voortijdige nederlaag leed tegen de onverwachte Luca Nardi. Een reeks slechte prestaties die niet veel goeds voorspellen voor het zelfvertrouwen van de Serviër.

Teleurstellende voorbereiding op gravel?

Beter in Monte Carlo

Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de French Open, was het onvermijdelijk dat hij goed zou presteren op de graveltoernooien in de aanloop naar het evenement. Het was een gemiste kans voor de Serviër. Ondanks een verbetering op het ATP-toernooi van Monte Carlo verloor Djokovic in de halve finale van graveltoernooi specialist Casper Ruud. Het was een teleurstellende nederlaag gezien de ambities van de Serviër. Na het ATP-toernooi in Madrid te hebben overgeslagen, meldde de nummer 1 van de wereld zich voor de Masters 1000 in Rome.

Verrassende nederlaag in Rome

Na een redelijk gecontroleerde eerste wedstrijd, met een 6-3 / 6-1 overwinning op de Fransman Corentin Moutet, was het in de 3e ronde dat Novak Djokovic de tenniswereld opnieuw verbaasde door met 6-2 / 6-3 te verliezen van Alejandro Tabilo, die 32e op de wereldranglijst staat. Deze laatste nederlaag heeft een aantal vragen opgeroepen over de vorm van Novak Djokovic, nu de French Open snel nadert.

Djokovic favoriet voor Roland Garros 2024?

Ondanks het feit dat hij geen titel op zijn naam heeft staan in 2024 en zijn vorm niet optimaal is, blijft Novak Djokovic een van de favorieten om de French Open in Parijs te winnen. Zijn vermogen om zijn spel te verbeteren in een Grand Slam-format mag niet over het hoofd worden gezien. Des te meer omdat hij tegenwoordig vooral voor dit soort grote evenementen vecht, omdat hij al bijna alles in zijn carrière heeft gewonnen. Hij zal nog steeds op zijn hoede moeten zijn voor spelers als Carlos Alcaraz en Jannik Sinner, die hem versloegen op de Australian Open 2024.

Maar deze 2 titelkandidaten hebben blessureproblemen en hun fitheid is ook een vraagteken. Rafael Nadal is natuurlijk niet te onderschatten, ondanks zijn al even broze vorm. Dit wordt zijn laatste French Open en hij zou de Serviër in de 1e ronde kunnen treffen. De Spanjaard is niet geplaatst vanwege zijn huidige ranking (305e van de wereld). Volgens Ladbrokes.be is Novak Djokovic de 2e favoriet voor de French Open, met een zeer mooie notering van 3,50. Verslagen door het fenomeen Carlos Alcaraz, met een notering van 2.80.

Conclusie

Novak Djokovic bevindt zich op een beslissend moment in zijn seizoen. Met de French Open in zijn vizier, gevolgd door de Olympische Spelen. Een wedstrijd die nog moet worden toegevoegd aan zijn immense palmares. De trots en competitiedrang van deze immense kampioen zijn duidelijk niet te onderschatten en het lijdt geen twijfel dat het erg moeilijk zal zijn om de nummer 1 van de wereld opnieuw te verslaan in een 3-set format. Hij heeft besloten om afscheid te nemen van een aantal leden van zijn team, omdat hij toe is aan een nieuw leven. Laten we zijn vorm goed in de gaten houden en kijken of deze immense kampioen opnieuw in staat is om de wetten van deze prachtige sport te trotseren.