Tyson Fury wil het Ngannou-episode achter zich laten tegen Usyk!

Aanstaande zaterdag 18 mei worden boksfans getrakteerd op een van de meest langverwachte gevechten in de moderne geschiedenis van de edele kunst. Tyson Fury vs Oleksandr Usyk vindt plaats in Riyad, Saudi-Arabië, om de onbetwiste kampioen zwaargewicht te kronen. Fury heeft de WBC-riem, Usyk de WBA (Super), IBF, WBO, IBO en The Ring-riem.

Dit zal de eerste keer zijn sinds 2000 en Lennox Lewis dat er een onbetwiste zwaargewicht kampioen wordt gekroond. Wie er ook wint zal de boksgeschiedenis ingaan, want onbetwiste titels zijn zeldzaam. Maar het is ook vanwege de omstandigheden en de persoonlijkheden van de twee boksers dat er zo reikhalzend wordt uitgekeken naar dit duel tussen Fury en Usyk.

Fury vs Usyk, een wedstrijd die er al lang had moeten zijn

Lange tijd werd gevreesd dat dit gevecht nooit zou plaatsvinden. Tyson Fury, ongeslagen in zijn carrière en WBC-kampioen, suggereerde dat hij zijn handschoenen in 2022 zou ophangen. Ondertussen nam Oleksandr Usyk de IBF, WBA, WBO en IBO titels over van Anthony Joshua. Die versloeg hij twee keer en zo vestigde hij zichzelf als de onbetwiste uitdager.

Fury keerde in december 2022 eindelijk terug in de ring voor een snelle overwinning tegen Derek Chisora. Fury verwaardigde zich eindelijk Oleksandr Usyk te noemen als zijn toekomstige tegenstander. Maar opnieuw verraste Tyson Fury iedereen. Twee maanden voor de verwachte (maar nog niet officiële) datum voor dit eenwordingsgevecht, besloot de ‘Gypsy King’ het op te nemen tegen… Francis Ngannou, in oktober 2023. Een wedstrijd tegen een voormalig MMA-kampioen die nieuw is in het boksen, waarvan Fury dacht dat het makkelijk genoeg zou zijn voor een snelle terugkeer in de ring tegen Usyk.

De rest is geschiedenis. Hoewel Francis Ngannou op punten verloor, baarde hij Fury zorgen en won hij zelfs in de ogen van velen. De vernedering was compleet toen Tyson Fury, met een litteken op zijn gezicht, het gevecht tegen Oleksandr Usyk moest uitstellen van december naar februari. Erger nog, in februari werd de eenwordingswedstrijd uitgesteld tot 18 mei door een boogblessure die Fury opliep tijdens de training.

Maar eindelijk, net toen sommigen de hoop verloren, is het zover. De mediavijandigheden zijn begonnen in Riyad, waar Tyson Fury en Oleksandr Usyk het zaterdag tegen elkaar opnemen. De ‘larger than life’-persoonlijkheid van de Brit staat in contrast met de Slavische koelheid van de Oekraïner. Maar één ding is zeker: hoezeer de twee mannen hun emoties ook verbergen, dit is het belangrijkste gevecht uit hun carrière.

Tyson Fury moet de vernedering vergeten

Tyson Fury heeft een bewogen carrière en zelfs een bewogen leven achter de rug. Toen hij in 2015 de legende Wladimir Klitschko versloeg en de WBA, IBF, WBO, IBO en The Ring titels opeiste, was hij al de beste zwaargewicht ter wereld. Hij liet zijn riemen echter in de steek en zonk weg in alcoholisme en depressie. Totaal uit vorm verdween hij voor drie jaar.

Toen hij terugkwam, herpakte hij zich en won opnieuw. Hij domineerde Deontay Wilder in een nu al legendarische trilogie (één gelijkspel, twee overwinningen) en werd opnieuw WBC-kampioen. Hij is de grootste zwaargewicht van zijn generatie, met een atypische stijl. 2m06, een buitengewone lichaamsbouw waarmee hij zijn tegenstanders kan uitputten. Maar ook een techniek en ontwijkend vermogen die bovennatuurlijk zijn voor zijn grootte.

Maar Tyson Fury heeft één grote tekortkoming: zijn hoofd. Het is tussen de oren dat er dingen gebeuren voor de Brit, die zich uitgedaagd moet voelen. Hij was al dicht bij een ramp gekomen tegen de weinig bekende Otto Wallin, die hij vrij duidelijk op punten versloeg, maar die hem open sneed in de boog – een dokter met een klein oog zou de kampioen ongeschikt hebben verklaard om verder te gaan, en Fury zou alles hebben verloren. Tegen Ngannou kwam hij met zijn maag naar buiten, onscherp en verre van zijn beste. Ondanks wat hij beweerde, nam hij de MMA-vechter niet serieus en betaalde bijna de ultieme prijs. Een verlies tegen een nieuweling zou waarschijnlijk het einde van Fury’s carrière hebben betekend.

Dit keer paradeert hij door Saoedi-Arabië met een compleet nieuw postuur en vuur in zijn ogen. Tyson Fury heeft een missie: bewijzen dat hij inderdaad de grootste zwaargewicht van zijn generatie is en een van de grootste in de geschiedenis.

Oleksandr Usyk, het onwaarschijnlijke talent

Oleksandr Usyk staat bijna lijnrecht tegenover Tyson Fury. Net zo discreet als de Engelsman flamboyant is, zegt Usyk wat hij wil in de ring, en daar is hij dodelijk. Oleksandr Usyk heeft de cruiserweight-gordels (de divisie onder zwaargewicht) verenigd en een overwinning zaterdag zou hem de derde bokser in de geschiedenis maken die alle gordels in twee divisies verenigt (na Terence Crawford en Naoya Inoue).

De Oekraïner heeft ook een heel andere boksstijl dan Fury, die een enorm reikwijdtevoordeel op hem zal hebben. Naar hedendaagse maatstaven is Usyk een ‘klein’ zwaargewicht die vertrouwt op zijn omvang en mobiliteit om zijn tegenstander te overvleugelen. Puur technisch gezien is hij zeker de meest begaafde tegenstander waar Tyson Fury ooit mee te maken heeft gehad. Deze kwaliteiten hebben hem in staat gesteld om Anthony Joshua twee keer te overtreffen. Dezelfde Joshua die onlangs… Francis Ngannou – maar de ‘wiskunde van het boksen’ werkt natuurlijk niet zo…

Usyk of Fury? Wedden met Ladbrokes!

Het is moeilijk te voorspellen wie er gaat winnen tussen Tyson Fury en Oleksandr Usyk. Beide mannen zijn ongeslagen. Beide mannen lieten elkaar ook schrikken in hun laatste gevecht, want Usyk werd afgelopen augustus knock-out geslagen door Daniel Dubois met een stoot die volgens de scheidsrechter onder de gordel was, maar die voor controverse zorgde. Terwijl de stootkracht van Dubois een probleem kan zijn geweest voor Usyk, kan er op Tyson Fury gerekend worden dat hij nog harder slaat.

Is er een scenario waarin Oleksandr Usyk door knock-out kan winnen? Fury weerstond de haken van de twee mannen die worden beschouwd als de hardste in de vechtsport: Deontay Wilder en Francis Ngannou. Niemand anders zou zijn hersteld van de klap die Fury naar de grond stuurde in zijn eerste partij tegen Wilder. Voor een ‘klein’ zwaargewicht met een knock-out-record van 66% zoals Usyk om Fury knock-out te slaan zou een krankzinnige uitkomst zijn.

Het omgekeerde is moeilijk te voorspellen. Omdat Usyk zijn klappen tegen Joshua zonder blikken of blozen incasseerde, maar Fury brengt een compleet andere fysiek met zich mee. We weten dat de Engelsman zijn tegenstander graag onder druk zet en voor de clinch gaat: als hij dit spelplan opzet tegen Usyk, zou uitputting een factor kunnen zijn. Een puntenoverwinning voor Tyson Fury is een plausibel scenario.

Wie is de favoriet?

Voor de bookmakers is het duidelijk dat het gevecht tussen Fury en Ngannou zijn sporen heeft nagelaten, want ondanks dit fysieke en ervaringsvoordeel voor Fury is Usyk slechts een (zeer) kleine outsider (1,8 tegen 1,85). Bijna een pick’em. Misschien moeten we kijken naar de notering van 3 voor Fury door beslissing, want die is hoger… dan Usyk door beslissing (2,85). Maar als je beide mannen ziet winnen door knock-out, dan staat Tyson Fury aan 4.2 en Oleksandr Usyk aan 5.1.

Onze keuze? Een overwinning van Tyson Fury op punten, met pijn (en daarom een notering van 3). Maar bovenal: een Danteske bokswedstrijd die de geschiedenis van de sport in zal gaan. En dat is het enige dat telt.