© Photo by Alamy

De opkomst van Thibau Nys: wat kunnen we van hem verwachten?

Met het winnen van de Ronde van Hongarije heeft Thibau Nys iedereen eraan herinnerd dat hij een van de grote talenten in de wielersport is. De renner van Lidl-Trek toont belofte en zou binnenkort kunnen schitteren in grote evenementen zoals een Grote Ronde.

Thibau Nys, een veelzijdig talent

Sprinter, puncheur of rouleur. Het is moeilijk om Thibau Nys in een bepaalde categorie onder te brengen. Het Lidl-Trek-goudklompje kan het allemaal. De zoon van Sven Nys kan winnen op een breed scala aan terreinen en lijkt te gaan schitteren in etappekoersen. Een goed voorbeeld: een perfect gecontroleerde Ronde van Hongarije begin mei.

Ronde van Hongarije: eerste succes in een etappekoers onthullen

Het verslaan van een voormalig vierde klasser in de Tour de France en de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 2016 is veelzeggend. Thibau Nys zal de foto van zijn podiumplaats voor Emmanuel Buchmann en Wout Poels nog lang koesteren. De in Antwerpen geboren renner arriveerde in Hongarije in een tamelijk vrije rol en nam in de derde etappe het heft in eigen handen. Hij vergezelde de beste renners over een slotklim van twaalf kilometer. Vervolgens maakte hij optimaal gebruik van zijn snelheid om op de streep af te rekenen met Diego Ulissi en Buchmann. Het was een groot succes dat hem ook de leiderstrui opleverde.

Hoe zou hij de volgende dag reageren met zo’n teken op zijn rug? Gewoon winnen. Maar de vierde etappe was een heel andere aangelegenheid. De Belg nam op de streep de controle over van een peloton van ongeveer veertig renners. Op de slotdag reageerde de Belg goed op de aanvallen van zijn rivalen om samen met zijn belangrijkste rivalen over de streep te komen en zijn eerste etappekoers te winnen.

Een Wout van Aert-profiel in het wielrennen?

Dit vermogen om op verschillende gebieden uit te blinken doet denken aan een andere Belg. Net als Wout van Aert heeft ook Thibau Nys een geploegde achtergrond. En net als de Visma-Lease-wielrenner lijkt hij op alle registers de beste te kunnen inhalen. Iets kleiner en lichter dan zijn oudere, is hij ongetwijfeld een betere klimmer. Aan de andere kant zal de jongere renner het moeilijker vinden om een echte massasprint of een tijdrit te winnen.

Hoe dan ook, de twee hebben overeenkomsten en hun doelstellingen zouden in de komende jaren vergelijkbaar kunnen zijn. Op dit moment hebben ze elkaar nog nooit ontmoet buiten het Belgisch kampioenschap. Maar dat zal snel veranderen. Vanaf deze week zullen de twee protagonisten dezelfde weg delen in de Ronde van Noorwegen. Een evenement waar Nys vorig jaar zijn armen uitstak en waar hij zal proberen zijn territorium te laten gelden. Twee beklimmingen, een etappe voor sprinters en een slotcircuit, elk zal de gelegenheid vinden om de ander te testen. Mocht er een trend ontstaan tussen de twee, dan mogen we niet vergeten dat dit WVA’s comeback is sinds zijn verschrikkelijke val.

De Grand Tour als doel voor Lidl-Trek?

Op dit moment is het moeilijk om de doelstellingen van de renner, die onder contract staat tot 2026, duidelijk vast te stellen. Het zou gemakkelijk zijn om hem te definiëren als een puncheur met veel wapens. Dus prioriteit voor de klassiekers? Misschien niet. Comfortabel met herhaalde inspanningen, zou hij zich kunnen richten op andere etappekoersen van een week. Voordat hij zich mogelijk richt op de Grote Rondes.

Waarom stellen we hem volgend jaar niet voor in dienst van Tao Geoghegan Hart, voordat hij in de toekomst een beschermde renner op zich wordt? In ieder geval heeft de jonge renner alle wapens in handen om te slagen in dit veld. Aan de andere kant moet hij misschien bepaalde wedstrijden opgeven. Zal dat genoeg zijn om hem weg te houden van drieweekse evenementen? Het antwoord zal in de komende maanden en jaren worden gegeven.