© Photo by Alamy

Wat staat er op het spel in de Giro 2024 vóór de beslissende week?

De tweede week van de Giro d’Italia 2024 eindigde met een overwinning voor de roze trui op de top van Livigno. Tadej Pogacar, al een solide leider in het algemeen klassement, schakelde zijn belangrijkste rivalen uit aan het einde van de koninginnenrit van deze 107e editie. De leider uit de Emiraten heeft nu een voorsprong van 6 minuten en 41 seconden op zijn runner-up, Geraint Thomas. Dit geeft hem genoeg tijd om uit te kijken naar de derde week van de Giro d’Italia. De laatste zes etappes zijn echter niet zonder belang. Welke zijn dat en wat kunnen we deze noodlottige week verwachten?

Tadej Pogacar, een gevestigde leider

Niemand zou daaraan getwijfeld hebben. Het bewijs is grimmig. Zonder Jonas Vingegaard is Tadej Pogacar alleen op de wereld. De UAE Emirates-coureur, die vier etappes op zijn naam schreef, hoeft zich geen zorgen meer te maken. Behoudens incidenten of grote mislukkingen is het onwaarschijnlijk dat wat hem toekomt door zijn vingers zal glippen.

In deze derde week heeft de roze trui van deze Giro d’Italia 2024 een keuze. Doen waar hij goed in is. Met andere woorden, rijden en winnen. Of een stuk van de taart laten liggen, zoals hij deed in Prati di Tivo. Toen won Valentin Paret-Peintre na een vroege ontsnapping. Met de dubbel Giro – Tour de France in het vooruitzicht, zouden een paar ‘piano’-dagen niet misstaan. Maar Pogacar doet zoveel als hij wil. Gaan voor de overwinning lijkt geen grote uitgave van energie voor de Kannibaal van de 21e eeuw.

Giro: De strijd om het podium nog steeds open

Geraint Thomas 
Daniel Felipe Martinez00’15’’
Ben O’Connor00’47’’
Antonio Tiberi02’45’’
Thymen Arensman03’04’’
Romain Bardet04’08’’
Filippo Zana04’30’’
Einer Rubio05’32’’
Jan Hirt06’30’’
Lorenzo Fortunato07’33’’

Hoewel Tadej Pogacar in een andere categorie rijdt dan zijn rivalen, is de strijd om de ereplaatsen veel intenser. Drie mannen zitten onder de minuut op weg naar de derde week. Geraint Thomas en Daniel Felipe Martinez, die een voorsprong hadden op Ben O’Connor in de tijdrit, arriveerden op vijandiger terrein. De derde week begon met drie tot vier bergetappes die op papier gunstiger waren voor de Australiër.

Desondanks moest de renner van Decathlon AG2R op de top van Livigno 8 seconden toegeven op zijn twee metgezellen. Dit geeft de leiders van Ineos Grenadiers en Bora-Hansgrohe-hoop. Vooral voor Geraint Thomas, die door de jaren heen een constante heeft laten zien. Er is nog steeds een vraagteken bij ‘Dani’, die veel onregelmatiger is dan de Brit. Dit komt waarschijnlijk deels door zijn vuriger temperament, zoals we zagen toen Tadej Pogacar versnelde.

Jonathan Milans kracht in massale sprints

De drager van de ciclamino-trui voor de beste sprinter in de Giro d’Italia 2024, Jonathan Milan, heeft nog twee kansen om zijn armen omhoog te steken. Maar vooral om zijn voorsprong van 109 punten op Kaden Groves te consolideren. Vanuit boekhoudkundig oogpunt, met 50 punten in de aanbieding in Padova (etappe 18) en Rome (etappe 21), heeft Lidl-Trek er alle belang bij om Alpecin Deceuninck voor zichzelf te laten opdraaien.

Het precedent van Arnaud Démare in 2019 zal als bewijs dienen, want de marge is echter groter. De renner van Lidl-Trek heeft al drie massasprints gewonnen en hij zou er nog meer kunnen winnen in deze Giro. De Italiaanse sprinter was zelfverzekerd en werd zelden lastig gevallen. Dit zou hem kunnen aanmoedigen om zijn onverzadigbare honger te stillen. Wat er ook gebeurt, de status van Milan in de wereldsprint is veranderd.

Een onbereikbare Azzurra-trui in de Giro?

Met een verschil van bijna 100 punten heeft Tadej Pogacar (172 punten) bijna de Azzurra-trui van beste klimmer op zak. Vooral omdat de ingekorte etappe van vandaag de 50 punten op de top van de Cima Coppi (UmbrailPass) schrapt. Wat de plannen van de waaghalzen niet ten goede komt. De potentiële puntenverdeling tussen Simon Geschke (78 punten), Nairo Quintana (65 punten) en Christian Scaroni (64 punten) zal ook nadelig zijn.

We kunnen zelfs bijna garanderen dat een potentiële voorsprong aan de top van een eerste categorie hem mathematisch de leiding in het klassement zou garanderen. Om enige hoop te hebben om in de strijd te blijven, zullen de renners hun uiterste best moeten doen in de etappe van woensdag naar de Passo Brocon. We kunnen er zeker van zijn dat dit een bijna onmogelijke taak zal zijn, aangezien Rafa Majka op de finishlijn in Livigno zei: “Misschien willen we meer etappes winnen”.

De bianca-trui nog steeds voor het grijpen

Met de terugtrekking van Cian Uitjdebroeks wegens ziekte, nam Antonio Tiberi de leiding in het beste jonge rennersklassement. Een minder kwaad voor de jonge Italiaan uit Bahrein Victorious. Thymen Arensman, de ploegmaat van Geraint Thomas, heeft echter slechts 15 seconden achterstand op de winnaar van de witte trui.

Met meer garanties over drie weken heeft de 24-jarige Grenadier de overhand op zijn 22-jarige cadet. De Brit, die zeer solide was in de Tre Cime di Lavaredo-etappe, zou geen moeite moeten hebben om het kleine gat te dichten dat hem scheidt van Italië.

Een verwaarloosd ploegenklassement?

Zoals Valentin Paret-Peintre vertelde aan Antoine Besson en Nicolas Fristch op Late Cycling, is het ploegenklassement niet de prioriteit voor Decathlon AG2R. Maar de ploeg lacht erom en denkt er steeds meer over na. De Franse ploeg zou een grote klapper kunnen maken door dit klassement te winnen. Slechts 14 seconden scheiden hen van Ineos Grenadiers. Een belachelijk gat dat kansen biedt. De mannen van Stéphane Goubert en Cyril Dessel zijn beter uitgerust in de bergen en hebben meer dan genoeg kracht om de zaken om te draaien.

Het bewijs is in de pudding. Want ze hadden 2’09” achterstand aan het einde van de laatste etappe. De prioriteit ligt natuurlijk bij het ondersteunen van Ben O’Connor. Maar een podiumplaats voor het hele team zou zeer symbolisch zijn. Een bevestiging van de nieuwe dimensie die de ploeg van Vincent Lavenu heeft aangenomen.

Hoe zit het met de secundaire klassementen in de Giro?

Verschillende secundaire klassementen doorkruisen de etappes, vooral die van de zogenaamde ‘publicitaire’ ontsnappingen. In het ‘Traguardo Volante’-klassement heeft Andrea Pietrobon het gat gedicht op Julian Alaphilippe. Behoudens incidenten, zou de Polti Kometa renner dit klassement moeten winnen. Door zijn initiatief in de etappes die beloofd zijn aan de sprinters, kan hij ook het ‘fuga’-klassement aanvoeren.

Nieuw voor de Giro 2024 is dat het ‘intergiro’-klassement in handen is van Filippo Fiorelli. Maar kijk uit voor Kaden Groves, de VF Groupe – Bardiani CSF- Faizane-renner die wordt bedreigd door de Alpecin Deceuninck-sprinter. Op zoek naar 16 punten in het klassement van de ciclamino-trui, speelt de Australiër de intergiro als een echte accountant. Dit helpt de Italiaan niet, die meer moet breien dan hij kan tellen om zijn voorsprong van 4 punten te behouden.

Beleef de spanning van de Giro 2024 met Ladbrokes.be!