Toni Kroos: Het einde van de carrière van een grootsheid

Een week geleden kondigde Toni Kroos aan op het einde van het seizoen zijn carrière te beëindigen als voetballer. Dit doet hij op EURO 2024 in het land waar zijn carrière begon. De Duitse Maestro vormde jarenlang een ijzersterk duo met Luka Modric op het middenveld bij Real Madrid. Ongeacht zijn uitgebreid palmares, blijft de Duitser toch een ongewaardeerde speler.

Een droomdebuut voor Kroos bij Bayern

Kroos had het Real Madrid-DNA al in zich voor hij bij de Koninlijken ging spelen. Een 17-jarige Toni Kroos mocht invallen in de Champions League-wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado. Dit deed hij in minuut ’81 toen Rode Ster met 2-1 voorstond. En hij verving niemand minder dan van Bommel. Vijf minuten later gaf hij de assist aan Klose. En vijf minuten daarna scoorde hij de 3-2 na een vrije trap.

Opvallend is de reactie van coach Uli Hoeneß op de vraag of Kroos ‘Man van de Match’ verdiende te zijn na zijn prestatie. “Excuseer? De Man van de Match was duidelijk Lucio! Iedereen had die vrije trap kunnen scoren!” Zijn reactie is begrijpelijk na het hele fiasco met Sebastian Deisler, maar had anders kunnen worden verwoord. Sebastian werd gezien als een generationeel talent en de media zette de jonge speler onder druk. Die druk bracht Sebastian in een depressie, en hoewel Uli hem probeerde te helpen, besloot het talent vroegtijdig zijn carrière te beëindigen. Uli wou vermijden dat Kroos in dezelfde situatie zou belanden.

Duitse glorie in Brazilië

Wie Duitsland, Brazilië en WK in één zin vermeldt, heeft het ongetwijfeld over de 7-1-pandoering van de Duitsers tegen de Brazilianen in eigen huis. Het zogenaamde ‘mirakel van Rio de Janeiro’. Met twee doelpunten en één assist werd Toni Kroos bekroond tot ‘Man van de Match’.

Duitsland klopte in de finale Argentinië en won het WK. Kroos was volgens de Castrol Performance Index de beste speler van het toernooi. De prijs van ‘Speler van het Toernooi’ ging echter naar Lionel Messi, die een zilveren medaille pakte op het WK.

Een Koninklijke transfer

In de zomer van 2014 ging Real Madrid enkele aankopen doen na afloop van het WK. Onder andere James Rodríguez en Toni Kroos voegden zich toe bij Los Blancos. De Duitser kostte ‘slechts’ €30 miljoen euro. “Real Madrid is ’s werelds grootste club. Ik heb nog niet voldoende prijzen gewonnen, dat is mijn doel,” aldus Toni Kroos in 2014 tijdens zijn presentatie in Madrid.

Dit was meteen het begin van het iconische middenveldersduo Kroos – Modric. Het debuut van dit duo vond plaats op 12 augustus 2014 in de UEFA Super Cup tegen Sevilla. Real Madrid won die Bekerfinale met 2-0. Kroos lag ook aan de basis van, onder andere, de historische drie Champions League-zeges op rij.

Dodelijke precisie

Toni Kroos is het type speler dat niet meteen opvalt door zijn speelstijl, maar zijn passing is ongetwijfeld een van de meest accurate in het voetbal. De cijfers spreken voor zich. In Spanje is Kroos de énige speler met een passpercentage van meer dan 90% per seizoen. Meer concreet, volgens Opta, voltooide de Duitser in zijn 10 jaar als Real-speler 94% van zijn 22088 passes. Slechts 1400 foutieve passes op 10 jaar tijd. Werkelijk waanzinnige cijfers.

2023-2024: Een fabelachtig seizoen voor Kroos

Toni Kroos is dit seizoen echt aan een fantastisch seizoen bezig. In totaal was hij goed voor 9 assists en 1 goal voor Real Madrid tot dusver. Dit zijn misschien niet spraakmakende cijfers, maar gezien Kroos’ meer diepere- en defensievere rol dit seizoen zijn dit echt wel geweldige cijfers. Real Madrid won de titel en speelde afgelopen weekend zijn laatste seizoenswedstrijd thuis in het Bernabéu. Dit was het officiële afscheid van de Duitser in het witte shirt.

Deze zaterdag maakt Kroos kans op een zesde Champions League-trofee (en een vijfde met Real Madrid) in de finale tegen Borussia Dortmund. Wil jij Kroos’ laatste Champions League-finale extra spannend maken? Wij hebben een unieke promotie voor je klaarstaan: Zet €10 in en krijg €50 EXTRA CASH als meer dan één goal wordt gescoord!

Een ongelofelijke retour bij Die Mannschaft

In 2020 kondigde Kroos aan te stoppen bij het Duits nationaal elftal. En vier jaar later maakte hij zijn comeback. En wat voor comeback! In zijn eerste wedstrijd terug tegen Frankrijk speelde Kroos 90 minuten, gaf hij een assist in minuut 1 en werd hij uitverkozen tot ‘Man van de Match’ in de 2-0 uitzege. In zijn tweede wedstrijd won Duitsland met 2-1 tegen Nederland. En Kroos gaf opnieuw een assist en speelde de volledige wedstrijd.

Kan Toni Kroos thuis met Duitsland het EK winnen? En zo zijn carrière afsluiten in een seizoen met de Spaanse titel, een mogelijke Champions League-titel en een EK?