© Photo by Alamy

Rode Duivels – selectie: Witsel en De Cuyper, geen Batshuayi

Op dinsdag 28 mei onthulde bondscoach Domenico Tedesco zijn 25-koppige selectie voor EURO 2024. De bondscoach is trouw gebleven aan zijn principes. Maar er zijn een paar teleurstellingen in de vorm van Batshuayi en Vanaken.

Voor elk toernooi wordt er druk gespeculeerd. Wie zal de reis maken en wie zal op het laatste moment de trein missen? Er werd reikhalzend uitgekeken naar Domenico Tedesco voor zijn eerste grote toernooi bij de Rode Duivels. Een aantal gebieden en/of spelers baarden zorgen. De opties van de coach waren niet oneindig. Daarom deed hij ongetwijfeld een beroep op een bekend gezicht in de onthulde selectie.

Axel Witsel terug bij de Rode Duivels

Het nieuws hing al een paar dagen in de lucht, maar nu is het officieel. De Luikenaar zal inderdaad bij de Duivels zijn op het EK. Tedesco ging naar hem toe in Madrid om de zaak te bespreken. De uitwisseling bleek vruchtbaar. Toby Alderweireld komt niet uit zijn pensioen. “Witsel kan als middenvelder of centrale verdediger spelen”, legde Tedesco uit in een persconferentie.

Hoewel veel fans blij zijn met deze beslissing, is het toch verrassend. Al-Dakhil en De Winter werden uiteindelijk links laten liggen ten gunste van een oude rot. “Het is een signaal dat ik wil afgeven aan de jongere spelers. Er is ruimte voor hen, maar we moeten aan de verwachtingen voldoen”, voegde de voormalige trainer van Leipzig eraan toe.

Michy Batshuayi niet terug

Batsman, sinds EURO 2016 altijd aanwezig op elk groot toernooi, gaat niet mee naar Duitsland. Zonder de Fenerbahçe-spits zal Tedesco moeten vertrouwen op slechts twee echte koplopers: Romelu Lukaku en Loïs Openda. De eerste zal naar verwachting starten, terwijl de tweede zijn vaste vervanger zal zijn. Als derde in de pikorde zou Batshuayi zeker niet veel speeltijd hebben gekregen.

Maar hij zou wel de verdienste hebben gehad dat hij een ander- en ongetwijfeld technischer profiel heeft dan zijn twee tegenhangers. “Het was mijn meest ingewikkelde keuze,” zei Tedesco overigens. “Maar ik wilde maar twee echte spitsen. We hebben De Ketelaere, Lukebakio en Trossard die ook op deze positie kunnen spelen,” voegde hij eraan toe.

Vermeeren, de toekomst van de Rode Duivels

Arthur Vermeeren werd deze winter getransfereerd naar Atlético Madrid en heeft nog nauwelijks een wedstrijd gespeeld in de Spaanse hoofdstad. Toch is hij geselecteerd voor het EK. Dit is verrassend, aangezien Tedesco herhaaldelijk heeft aangegeven zich te willen omringen met spelers met tempo.

Met Aster Vranckx starten de Belgen met twee middenvelders die speeltijd nodig hebben. Niet ideaal. Vooral omdat Amadou Onana een gespierd spel heeft dat vaak geel kleurt. Axel Witsel kan hem misschien niet vervangen als er een beroep op hem wordt gedaan in de verdediging. Vranckx en Vermeeren zouden daarom een sleutelrol spelen. “Er zijn verschillende redenen voor hun aanwezigheid. Achter Onana is Vranckx de enige echte nr. 6 in de selectie. Arthur Vermeeren vertegenwoordigt de toekomst van de nationale ploeg. We hebben besloten om hem de ervaring van een groot toernooi te geven.”

Het is een soort cadeau dat ongetwijfeld niet in de smaak zal vallen bij sommige middenvelders. Zelfs Hans Vanaken zal het daar niet mee oneens zijn… Ook al staat de Brugse speler normaal gesproken een treetje hoger in de pikorde.

Eerste voor De Cuyper, laatste voor Carrasco?

Nieuwkomer Maxim De Cuyper biedt een echt alternatief op links. Zijn aanwezigheid is logisch en zelfs een beetje laat. Yannick Carrasco, verbannen naar Saoedi-Arabië, geniet nog steeds de voorkeur van de coach. Als hij in de Golf zou blijven, zou het moeilijk zijn om hem na het WK bij de selectie te halen. Op de flanken zal Alexis Saelemaekers ongetwijfeld een grote teleurstelling zijn.

In het doel is er geen spoor van Thibaut Courtois. “Hij heeft al vroeg gecommuniceerd dat hij niet op tijd zou herstellen voor het EK. Dus we hebben ons aan die informatie gehouden,” zei de Belgische mentor.

Met 25 van de 26 spelers die in aanmerking komen voor de selectie, behoudt Tedesco zich de mogelijkheid voor om tussen nu en het continentale spektakelstuk nog een laatste verrassing te regelen. Maar dat zal waarschijnlijk een jongere zijn.