© Photo by Alamy

Hier zijn de JPL-spelers op het EK

Op vrijdag 14 juni begint EURO 2024 in Duitsland. Tot 14 juli strijden 24 landen en honderden spelers om de titel. Onder hen een tiental van onze geliefde JPL. Naast de aanwezigheid van de Rode Duivels zal dit EURO 2024 vooral interessant zijn voor fans van de Belgische competitie. Zoals altijd doen er spelers uit de Jupiler Pro League mee. Dit jaar zullen twaalf van hen de JPL vertegenwoordigen in het hart van Duitsland. Twaalf spelers uit slechts zes landen. Dat is niet veel, maar we zullen uitleggen waarom.

België

Natuurlijk worden België en zijn competitie vertegenwoordigd door spelers van de Duivels. Drie van hen zijn geselecteerd door Domenico Tedesco. De verdedigers van Anderlecht zijn Jan Vertonghen en Zeno Debast. Bij Brugge zal Maxim De Cuyper zijn eerste grote internationale toernooi ontdekken

Terwijl De Cuyper naar verwachting op links zal starten, blijven er vragen over de andere twee. Vertonghen zal niet starten, omdat hij nog steeds twijfelachtig is. Wat Debast betreft, geeft de coach misschien de voorkeur aan Faes.

Denemarken

Voor België zijn het de Denen van JPL die het talrijkst zullen zijn op het EK. De kolonie bij Anderlecht zal het grootste deel van hen leveren. Kasper Schmeichel, Thomas Delaney, Kasper Dolberg en Anders Dreyer zullen hun prestatie van 1992 willen herhalen. Ze worden in hun zoektocht naar een tweede Europese kroon vergezeld door Andreas Skov Olsen van Club Brugge.

Er wordt niet verwacht dat de Brugse vleugelspeler, net als zijn landgenoten van Anderlecht, zal starten, met uitzondering van Schmeichel. Maar dat is nog steeds een vrij solide bank. Aan deze Pro League-lijst kunnen we ook voormalig Anderlecht-speler Jacob Bruun Larsen toevoegen, die dit seizoen voor Burnley speelde.

Oekraïne

Oekraïne heeft een Jupiler Pro League-veteraan in zijn selectie. Dit is niemand minder dan Sergiy Sydorchuk. De dertigjarige speelt zijn clubvoetbal in België bij Westerlo, waar hij dit seizoen een sleutelfiguur was in de verdediging. Zijn kennis van onze JPL Duivels kan nuttig zijn voor zijn land.

Als ze al spelen. Maar hetzelfde geldt in beide richtingen. Lukaku zal waarschijnlijk goed opletten wat Vertonghen, Debast en De Cuyper hem vertellen over de Campinois. Een Belgische aanwinst in plaats van een Oekraïense? Waarschijnlijk wel.

Slowakije

Sydorchuk is niet de enige in de Belgische groep. Slowakije heeft ook een JPL-speler in de kern: Patrik Hrosovsky. De middenvelder van Genk kent de competitie op zijn duimpje, want hij speelt al sinds 2019 bij ons. De 32-jarige Limburger, die 55 caps op zak heeft voor zijn land, is een vaste waarde in Limburg.

Hij zal er eentje zijn om in de gaten te houden als het gaat om zijn prestaties bij Racing. Zijn prestaties bij Genk zullen van hetzelfde kaliber zijn als bij Slowakije, maar tegen Onana en Mangala zal hij waarschijnlijk het meest te lijden hebben.

Polen

Club Brugge levert niet alleen aan België en Denemarken. Michal Skoras, die de kleuren van Blauw-Zwart draagt, speelt voor Polen. De 24-jarige linkervleugelspeler arriveerde deze zomer in het Venetië van het Noorden en brak door tijdens de play-offs.

De Pool was een van de belangrijkste spelers in de titelzege van Brugge tegen Union en Anderlecht. Hij zal naar Duitsland gaan met zijn zelfvertrouwen nog nooit zo groot geweest.

Oostenrijk

Tot slot speelt de laatste Belg van JPL die aanwezig is op dit EK voor Oostenrijk en Union Saint-Gilloise. Hij is Heinz Lindner. Als starter voor zijn land in de laatste oefenwedstrijd tegen Zwitserland is het nog maar de vraag of hij ook op het EK zal spelen.

Bij Union had Lindner geen stem in de wedstrijd achter Anthony Morris. Zal dit gebrek aan tempo nadelig voor hem zijn? Dat valt nog te bezien, want hij is nog steeds de meest ervaren keeper van zijn land.