Zijn Remco en Van Aert klaar voor de Olympische Spelen in Parijs?

Remco Evenepoel en Wout van Aert hebben zich ingeschreven voor de Tour de France 2024 met verschillende, maar even grote ambities. Bij het opmaken van de balans zijn de cijfers voor de twee Belgische wonderkinderen echter heel verschillend. Terwijl de Brabander lof verdient van de jury, heeft de renner uit Herentals niet de beste signalen afgegeven met het oog op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Gezien dit gegeven, wat mogen we verwachten van deze spelen? Wie kan onze medaillekansen bedreigen?

Remco Evenepoel, een onverwachte Tour de France

Met een achterstand van 9’18’’ op Tadej Pogacar zou de balans van Remco Evenepoel als een teleurstelling kunnen worden gezien. Toch is dat niet het geval. Een onverwachte derde plaats in het algemeen klassement (GC), achter de laatste twee winnaars van de Tour de France, bevestigde zijn status in de professionele wielerwereld. Een podiumplek die twee weken voor de start, aan het eind van het Critérium du Dauphiné, onbereikbaar leek. Zozeer zelfs dat de Brabander zelf een top 5 als een succes zag. Maar los van zijn positie aan de top van de wielerwereld, is het de manier waarop die de Belg in een andere dimensie plaatst. Hij beantwoorde een voor een de vragen over zijn vermogen om zich in hoge bergen te overstijgen. Het zijn de hoogste toppen die hebben laten zien dat de renner van Soudal Quick-Step een echte Grote Rondes-renner is.

Wout van Aert, een te geleidelijke wederopbouw

De verwachtingen rond Wout van Aert waren minder getemperd. De renner van Visma – Lease a Bike had de zegen en steun van zijn directie om voor zijn eigen glorie te gaan. Op zoek naar etappeoverwinningen, keert de in Herentals geboren renner met lege handen terug van deze 111e editie van de Tour de France. Sterker nog, hij begint met nog meer onzekerheden over zijn toekomstige doelen aan de Olympische Spelen in Parijs. De individuele tijdrit van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin heeft de medaillekansen van de Belg definitief tenietgedaan. Tenzij er een wonder gebeurt, hoeven we niet veel te verwachten van de wegrace. Tenzij hij zich net zo goed heeft voorbereid als alleen Mathieu van der Poel dat kan. WVA heeft nauwelijks gerustgesteld zodra er een obstakel op zijn pad kwam. Een lange lijdensweg lijkt zich voor een van de besten van zijn generatie uit te strekken.

Een individuele tijdrit voor specialisten

Op zaterdag 27 juli zullen 35 Olympiërs, met maximaal twee per olympisch comité, van start gaan in de individuele tijdrit. Met minder dan 100 meter hoogteverschil over de gehele 32,4 kilometer lange route, zal de tijdrit vlak zijn. Een buitenkansje voor de sterke mannen van het mannenpeloton die deze afwezigheid van reliëf als positief zullen zien. De tijdrit, die vertrekt vanaf Les Invalides, zal eerst de Place de la Bastille bereiken. Ter ere van zijn tijdgenoten zullen de renners bij het bereiken van het Bois de Vincennes een omweg maken rond het Vélodrome Jacques Anquetil. Een plaats die de Olympische Spelen, honderd jaar geleden, heeft gemarkeerd. Zodra de terugweg naar Bastille is ingezet, via Place de la Nation, is er weinig kans om de gevestigde orde omver te werpen en een revolutie te ontketenen. Als de tussentijden in dit stadium van de race onverbiddelijk zijn, zal de boulevard Saint-Germain het verloop van de geschiedenis niet veranderen, die in marmer gegraveerd zal worden op de Pont Alexandre III.

De tijdrit, Achillespees van het Belgische contingent

“Zaterdag wil ik winnen. Mijn volledige focus ligt op de olympische tijdrit,” zei Remco Evenepoel bij de aankomst van de afsluitende tijdrit van de Tour de France 2024.

Voor de wedstrijd op 27 juli heeft het Belgische contingent weinig hoop op de titel. Hooguit kan Remco Evenepoel een bronzen medaille meenemen. In slechts zes dagen moet de “Aero Bullet” de frisheid vinden om te winnen. Dit zal niet gemakkelijk zijn, wanneer Filippo Ganna en Joshua Tarling zonder een drieweekse koers in de benen speciaal voor de gelegenheid voorbereid arriveren. Een scenario dat lijkt op een herhaling van 2022. Ter herinnering, de winnaar van de Vuelta a España had in Wollongong slechts zeven dagen rust om zich op de tijdrit voor te bereiden. Het gebrek aan frisheid was merkbaar en hij behaalde slechts de bronzen medaille. Dit was ook het geval in Tokio, in 2021, toen Primoz Roglic de olympische titel pakte. Hij profiteerde van de frisheid dankzij zijn vroege uitstap uit de Tour de France.

Val niet in de val van het atypische formaat van de Olympische Spelen

Slechts 90 renners zullen aan de start verschijnen, bij het Trocadéro, voor de wegrace op 3 augustus. Een beperking van het aantal inschrijvingen per Nationaal Olympisch Comité die de race zal vormen en de traditionele strategieën zal verstoren. De beperking van vier renners per olympisch comité zou de race oncontroleerbaarder moeten maken. Net als bij Parijs-Roubaix, waar vroege ontsnappers hopen zo ver mogelijk te komen, zal de race vanaf de start worden gespeeld. Het doel zal in eerste instantie zijn om deze eerste groep te filteren zodat men zich daar later geen zorgen meer over hoeft te maken. Tiesj Benoot en Jasper Stuyven zullen een bevoorrechte plaats in dit systeem hebben. Op ongeveer honderd kilometer van de finish zal het beslissende moment aanbreken. De Vallée de Chevreuse zou de eerste anticiperende aanvallen van het parcours binnen de stadsmuren moeten zien. Het is in deze rol dat Remco Evenepoel zich moet bevinden. Niemand is in staat tot zulke avonturen. Het zou een bijna identieke kopie zijn van zijn wereldtitel in Wollongong.

Een veeleisend stadsparcours in Parijs

De last minute afwezigheid van Tadej Pogacar, wegens vermoeidheid na zijn dubbele Giro-Tour, is een zegen voor het plan Remco. De Sloveen in een uitstekende vorm was een echte boeman voor de olympische titel. Het stadsparcours in Parijs is echter verre van een cadeau voor het Belgische contingent. Als Sven Vanthourenhout wil inzetten op de vorm van de recente derde plaats van de Tour, moet hij niet rekenen op hem om verschillen te maken op de geplaveide beklimming van de Butte Montmartre. Dit terrein behoort nu al toe aan Mathieu van der Poel. Op een fysiek veeleisend parcours is de Nederlander de grootste bedreiging voor de Belgen. In een afwachtende race moet Remco rekenen op de andere twee beklimmingen van het parcours om zich van de regerend wereldkampioen te ontdoen. De hellingen van Serrurier en Belleville zullen dus een bijzondere betekenis hebben, als niemand in de Vallée de Chevreuse heeft geanticipeerd.

Aanpassen om een medaille te behalen

Als Wout van Aert niet in de verwachte vorm is, zou het verstandig zijn om Jasper Stuyven in de hiërarchie te laten stijgen. De renner van Lidl-Trek toonde zich in grootse vorm tijdens de derde week van de Tour. Veel meer op zijn gemak dan de kopman van Visma – Lease a Bike. Met goede herinneringen aan Vlaanderen 2021, zou Stuyven het perfecte plan B kunnen zijn. Vooral omdat de onzekerheden bij de tegenstanders blijven bestaan. Het Deense team ziet zijn leider, Mads Pedersen, uitgeschakeld door een gebroken sleutelbeen. Het Italiaanse team zal onzeker zijn over de conditie van Alberto Bettiol, die de Tour verliet vanwege ziekte (covid). Als we kijken naar eerdere races, blijft het fenomeen van overcompensatie van een Grote Ronde een voordeel om een resultaat te behalen. Het Franse team zou dus met de rug tegen de muur kunnen staan als Julian Alaphilippe niet profiteert van zijn fysieke frisheid.

soortgelijke artikelen

De lessen van de Vuelta a España 2024

EK : Wat kunnen we verwachten van de Belgen op eigen bodem?

Voorwoord en voorspellingen voor de Vuelta 2024

ONZE SOCIALE MEDIA

;