Kan Remco Evenepoel de Ronde van Vlaanderen winnen?

Sinds die legendarische zondag staat Remco Evenepoel in het pantheon van Belgische sportlegendes. Op slechts 24 jaar en 193 dagen heeft hij al de regenboogtrui van wereldkampioen tijdrijden en wegrennen gedragen, en nu is hij ook olympisch kampioen, met een ongekende dubbele gouden medaille in één editie van de Spelen.

Het jonge wonderkind uit Scheepdaal, nu met 58 professionele overwinningen op zijn naam, zal even de tijd nemen om van deze triomfen te genieten, voordat hij zijn blik richt op nieuwe hoogten. Terwijl de gele trui van de Tour de France en een revanche in de Ronde van Lombardije, na zijn vreselijke val in 2020, hem bezighouden, doemt ook de gedachte aan een overwinning in de Ronde van Vlaanderen op. Patrick Lefevere, manager van Soudal-Quick Step, droomt ervan om hem in 2025 de “Vlaanderens Mooiste” te zien winnen. Kan Remco deze legendarische kasseiheuvels bedwingen?

Remco is ook een beetje een Flandrien

De afgelopen drie seizoenen was het Belgische WorldTeam minder succesvol in de voorjaarsklassiekers, maar Remco wist te schitteren met zijn indrukwekkende overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik in 2022 en 2023. Dit jaar liet zijn afwezigheid echter een leegte achter, waardoor Soudal-Quick Step geen succes boekte in de grote eendagskoersen. Om het vuur van het team weer aan te wakkeren, overweegt Patrick Lefevere zijn wonderkind in te zetten in de voorjaarsklassiekers. “Remco is ook een beetje een Flandrien,” zegt hij hoopvol. “Hij traint soms op deze wegen en ik weet dat hij ervan droomt om er ooit aan deel te nemen.”

Hoewel het DNA van het team is geëvolueerd, droomt Lefevere, een eeuwige liefhebber van de Ronde van Vlaanderen die hij 12 keer won tussen 1993 en 2021, ervan om deze dominantie terug te vinden. “We hebben een team gebouwd rond Remco Evenepoel voor de Tour, maar ik wil dat we op alle fronten schitteren. We hebben niet het budget van UAE-Team Emirates, maar als iemand een renner kent van het kaliber van van Aert, Van der Poel of Pogacar, beschikbaar en betaalbaar, hoor ik het graag.” Anders blijft er maar één oplossing over: hun kampioen opstellen. Deze beslissing staat op het punt genomen te worden.

Dat Remco Evenepoel het talent heeft om een dergelijke veeleisende koers te beheersen, staat buiten kijf. Tijdens de Ronde van België, de Brabantse Pijl en het WK in Leuven toonde hij zijn meesterschap over korte, steile hellingen, zelfs met kasseien. Zijn magistrale prestatie in de wegrit op de Spelen is slechts een extra bewijs van zijn immense potentieel. Een voor een putte hij zijn tegenstanders uit, een cruciale vaardigheid op Vlaamse bodem.

Wie kan hem lossen op de Kwaremont?

Zijn gebrek aan ervaring, te wijten aan een late start in de wielersport, had een onoverkomelijk obstakel kunnen zijn als hij aan het begin van zijn carrière was opgesteld in de Ronde. Maar vandaag de dag heeft hij enorme vooruitgang geboekt. “Hij heeft zijn positionering en stuurvaardigheid verbeterd. Als we hem goed afzetten aan de voet van de Oude Kwaremont, wie zou hem dan kunnen lossen?” vraagt zijn sportief directeur Wilfried Peeters zich af. Momenteel lijken alleen Wout van Aert, Mathieu Van der Poel of Tadej Pogacar in staat om hem te lossen op een dergelijke klim.

De vraag is niet zozeer of hij de Ronde van Vlaanderen kan winnen, maar hoe hij deze giganten kan overwinnen. Kan Soudal-Quick Step hem nog steeds beschermen tegen de weersomstandigheden en de valkuilen van de koers? Met Kasper Asgreen op vertrek en Julian Alaphilippe die wordt aangetrokken, zal het team misschien enkele stevige knechten moeten aantrekken om Evenepoel te ondersteunen. De aangekondigde komst van Ethan Hayter en Dries Van Gestel zou waardevolle versterkingen kunnen zijn. Welke strategie moet worden gevolgd? Moet er van ver worden aangevallen of moet er worden gewacht op een verkleinde sprint? In ieder geval zal hij waarschijnlijk een van de drie giganten moeten trotseren, die elk een superieure eindsprint bezitten.

Dan blijft nog de vraag naar de motivatie. Tot nu toe heeft Remco nooit echt een bijzondere liefde voor de Vlaamse klassiekers getoond, en kasseien zijn niet echt zijn ding (ook al heeft hij die van Montmartre met gemak verteerd). De eerste stap zal dus zijn om deze jonge wonderkind een passie voor dit soort koers bij te brengen, zodat hij deze epische uitdaging volledig omarmt.

soortgelijke artikelen

De lessen van de Vuelta a España 2024

EK : Wat kunnen we verwachten van de Belgen op eigen bodem?

Voorwoord en voorspellingen voor de Vuelta 2024

ONZE SOCIALE MEDIA

;