Pro League – Het team van het moment: Dender, de veelbelovende promovendus

Na vijftien jaar afwezigheid in de hoogste klasse maakt Dender een mooie start in het kampioenschap. De mannen van Vincent Euvrard staan momenteel op de 4e plaats. Focus op een team dat verrassend goed presteert.

Een stadion met iets meer dan 6000 plaatsen, de laagste marktwaarde van de Pro League-kernen en nog geen 200 gecombineerde optredens in de hoogste klasse. Dender lijkt het kneusje van deze Belgische eerste klasse te zijn. Een status die hen goed ligt en de West-Vlamingen in staat stelt om zonder druk te spelen tegen gevestigde waarden in de top. Op papier leek hun start in de competitie nochtans verre van gemakkelijk.

Een belangrijke overwinning bij Gent

Tegen Union Saint-Gilloise thuis, hielden de gastheren het hoofd koel. Ze lieten de bal aan de Brusselaars, maar wisten achterin solide te blijven. Dit leverde een eerste bevrijdend punt op tegen een van de vaste waarden van de afgelopen jaren. Voor hun eerste uitwedstrijd trokken Bruny Nsimba en co naar de Ghelamco Arena. Ze veranderden hun tactiek niet door balbezit op te geven. Wel lieten ze duidelijke verbeteringen zien in de omschakeling naar de aanval. Dit resulteerde in 17 schoten op het Gentse doel. Deze mentaliteit stelde hen in staat om de score te openen en zelfs de overwinning in de slotfase binnen te halen. Deze zege gaf een team dat vastbesloten is om zo snel mogelijk punten te verzamelen, vertrouwen.

Enkele dagen later domineerden ze Kortrijk op een andere manier. Met meer balbezit en beter positiespel wisten de gastheren zich aan te passen aan een iets zwakkere tegenstander. Met zeven punten uit drie wedstrijden stond Dender op de tweede plaats in het klassement. Hierdoor kwam er meer aandacht voor een club die toen dezelfde positie deelde met Anderlecht.

Toch heeft de club nog wat te (her)leren om zich te vestigen in de bovenste regionen. Zoals winnen wanneer ze het eigenlijk verdienen. Op het kunstgras van Sint-Truiden opende Denderleeuw de score, maar wist vervolgens niet te profiteren. Een doelpunt in de blessuretijd was nodig om uiteindelijk een punt te bemachtigen. Tot slot worden wedstrijden soms in zeer korte tijd beslist. Met twee tegendoelpunten in vijf minuten tegen Brugge, maakten de ploeggenoten van Michael Verrips het zichzelf meteen moeilijk tegen de regerend kampioen.

De op één na beste aanval van het kampioenschap

Met tien doelpunten in vijf wedstrijden doet Dender het vrij goed in het vijandelijke strafschopgebied. De club heeft de op één na beste aanval van het kampioenschap, achter Westerlo. Toch moet je in het klassement van xG, oftewel verwachte doelpunten, veel lager zoeken om ze terug te vinden. Met 1,36 xG per wedstrijd staat Dender “slechts” negende in deze ranglijst. Dit bewijst dat dit team zelden faalt zodra ze de kans krijgen om de bal in het net te plaatsen.

Vincent Euvrard ontdekt eindelijk de Pro League

Met zijn 42 jaar heeft Vincent Euvrard een zekere reputatie opgebouwd in België. Meerdere malen succesvol in de lagere divisies, maar de tacticus had nog nooit de elite bereikt. Vorig jaar had hij de kans om dit te doen met RWDM, maar de coach werd net voor de start van het kampioenschap ontslagen. Het is dus een gemotiveerde coach die zijn intrede doet in de Pro League. Vastberaden om te bewijzen dat hij hier thuishoort. En dat komt goed uit, want die mentaliteit past perfect bij zijn nieuwe club.

soortgelijke artikelen

Sofiane Boufal, tussen hoop en vragen voor Union

Wat brengt de toekomst voor Arnaud Bodart bij Standard?

Challenger Pro League: voorspellingen voor de 4e speeldag

ONZE SOCIALE MEDIA

;