Anthony Joshua daagt Daniel Dubois uit… voor Fury of Usyk?

Op zaterdag 21 september zal de bokswereld zijn ogen richten op Wembley, en voor een keer niet op Saoedi-Arabië. Na meerdere gevechten in Riyad (Fury vs Ngannou, Fury vs Usyk, Joshua vs Ngannou), krijgt Engeland ook een titelgevecht te zien, tussen hun superster Anthony Joshua en de kampioen Daniel Dubois voor de IBF-titel.

Een wedstrijd met enorme implicaties voor beide mannen. Dubois erfde de IBF-gordel nadat Oleksandr Usyk alle titels verenigde tegen Tyson Fury in juni van dit jaar. Daarna had de Oekraïner twee opties: of hij verdedigt de IBF-titel tegen Daniel Dubois, de door de federatie aangewezen uitdager, of hij geeft een – veel lucratievere – rematch aan Tyson Fury voor de andere titels. Usyk maakte de logische keuze, die bovendien al in het oorspronkelijke contract met Fury stond: de twee giganten treffen elkaar opnieuw in Riyad op 21 december. Dit keer echter niet voor de onbetwiste zwaargewichttitel, aangezien de IBF-titel aan Usyk is ontnomen en aan Daniel Dubois is gegeven.

De volgende stap lijkt logisch: de winnaar van 21 september zou wel eens de logische uitdager kunnen zijn voor Oleksandr Usyk of Tyson Fury, die dan alle andere titels in handen heeft (WBA, WBC, WBO en Ring Magazine) na hun rematch in december. Voor Joshua is dit de kans om een comeback te bevestigen na twee pijnlijke nederlagen tegen Usyk in 2021 en 2022. Sindsdien heeft hij overtuigende overwinningen behaald en herwonnen vertrouwen in zijn boksen, culminerend in een spectaculaire knock-out tegen Francis Ngannou in maart van dit jaar. De Kameroener, voormalig UFC-zwaargewichtkampioen, verbaasde de wereld bijna door Tyson Fury te verslaan in zijn eerste bokswedstrijd, maar hij werd belachelijk gemaakt door Joshua, die perfect inspeelde op de media-aandacht en het momentum van dit op papier ongelijkwaardige gevecht.

Maar tegenover hem staat een flinke uitdaging: Daniel Dubois, 27 jaar, heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot de stille nummer drie van de Britse bokswereld. Met een record van 21-2 heeft Dubois al meerdere kansen gehad om op het grote podium te schitteren. Maar vooral in 2023 maakte hij indruk: als WBA-kampioen nam hij het op tegen Oleksandr Usyk, kampioen van de WBO, IBO, IBF en The Ring. De winnaar zou Tyson Fury uitdagen voor de unificatie van alle titels. Iedereen verwachtte een demonstratie van Usyk, en hoewel die deels plaatsvond, kwam er een controverse bij kijken. Daniel Dubois, zoals altijd zeer agressief, sloeg Usyk neer in de vijfde ronde. Een klap die door de scheidsrechter als onder de gordel werd beoordeeld, waardoor de Oekraïner de kans kreeg om te herstellen en in de wedstrijd te blijven. Een zeer bekritiseerde beslissing: velen vonden dat de slag geldig was en dat Usyk dus zijn eerste nederlaag had moeten incasseren.

Dubois kampioen, maar Joshua superster

Nu staat hij in de rol van kampioen… maar niet als hoofdrolspeler. De meeste mensen zullen zaterdag naar Wembley komen voor Anthony Joshua, en dat weet hij. “Dit is mijn moment. Ik ben nu de kampioen, en ik moet dat bewijzen. Wat de media ook zeggen, het maakt me niet uit, ik ben zelfverzekerd”, verklaarde hij deze week tegen DAZN. Ook Daniel Dubois weet dit: ondanks zijn indrukwekkende staat van dienst, zou een overwinning op Anthony Joshua zijn leven veranderen, net zoals het verslaan van Usyk dat al had kunnen doen.

Voor Anthony Joshua, op 34-jarige leeftijd, zijn de belangen anders, maar niet minder groot. Een nederlaag tegen Daniel Dubois zou voor velen worden gezien als het bewijs van een vorm van, zo niet achteruitgang, dan toch stilstand die al in 2019 begon, bij zijn eerste nederlaag tegen Andy Ruiz. De twee lessen die hij vervolgens kreeg van Oleksandr Usyk hebben het vertrouwen van de Brit flink aangetast. Hij had tijd nodig om zichzelf en zijn analytische bokstechniek terug te vinden. Een overwinning zaterdag en hij heeft twee opties: proberen revanche te nemen op Usyk, of eindelijk Tyson Fury uitdagen, voor een clash die al lang door beide mannen wordt aangekondigd, maar nooit heeft plaatsgevonden.

Daniel Dubois grote underdog: moet je daarvan profiteren?

Op zaterdag 21 september begint het evenement om 20.00 uur, met het hoofdgevecht dat rond middernacht (Belgische tijd) wordt verwacht. Als je wilt wedden op deze zeer verwachte wedstrijd, weet dan dat de bookmakers hun keuze hebben gemaakt: Anthony Joshua is de grote favoriet om de IBF-titel te winnen (1,22 tegen 3,75).

Er zijn logische redenen voor deze keuze, natuurlijk. Joshua werd weliswaar twee keer verslagen door Usyk, maar we hebben het hier over een uitzonderlijke vechter die al zijn tegenstanders, inclusief Tyson Fury, heeft gedomineerd. De enige andere nederlaag van Joshua, en de enige tegen een tegenstander van “mindere” klasse, was tegen Andy Ruiz, en “AJ” nam snel revanche door de nodige aanpassingen te doen. Op papier staat Daniel Dubois een niveau lager dan zijn tegenstander.

Maar Dubois heeft alleen verloren van supersterren – een Joe Joyce op het hoogtepunt van zijn kunnen en, opnieuw, Usyk. Joshua zal een zware test zijn voor de nog steeds ontwikkelende bokser Daniel “Dynamite” Dubois. Joshua heeft het voordeel van een groter bereik, maar het formaat van Dubois doet denken aan dat van Andy Ruiz, die hem zoveel problemen bezorgde. De kracht van Dubois sloeg bovendien Usyk tegen de grond, een prestatie die zelfs Fury niet heeft geleverd. Ruwe kracht en agressiviteit (Dubois) tegenover methodisch en chirurgisch boksen (Joshua): plaats je weddenschappen…

soortgelijke artikelen

UFC 307 odds en weddenschappen: Alex Pereira nog dichter bij legendarische status?

UFC 306-kansen en sportweddenschappen: de UFC komt naar de ‘Sphere’ van Las Vegas!

Zien we Conor McGregor ooit nog terug in de UFC?

ONZE SOCIALE MEDIA

;