De laatste kans voor Domenico Tedesco?

De verplaatsing van de Rode Duivels naar Italië had een bijzonder moment moeten zijn voor Domenico Tedesco. Hij is immers geboren in Rossano, Calabrië, heeft uiteraard de Italiaanse nationaliteit en zal donderdag de Italiaanse journalisten in de taal van Dante te woord staan. Toch zal hij dit Italië-België meemaken zonder veel redenen om te glimlachen, want de Belgische bondscoach staat onder druk.

Sinds het desastreuze EK 2024, dat zowel op als naast het veld een mislukking was, is het imago van Tedesco als een moderne, verfrissende coach en goede communicator volledig ingestort. Opvallende keuzes, weinig flexibele tactieken, onhandige verklaringen – niets werkte in Duitsland. En afgelopen september, ondanks een selectie die positief verraste (geen Carrasco of Trossard meer, de eerste oproep van Duranville…), ging het weer helemaal mis.

Zonder De Bruyne, zonder Lukaku, zonder Onana…

Ook hier, zowel op als naast het veld. De overwinning tegen Israël was oké, maar niet meer dan dat; het team leek nog steeds ziek van het mislukte EK en, vooral, het miste duidelijk offensieve kracht in de afwezigheid van Romelu Lukaku. Toen kwam de nederlaag tegen Frankrijk. Een totaal mislukte wedstrijd op alle fronten, afgesloten met die vreselijke beelden van Kevin De Bruyne die leek te herhalen tegen Franky Vercauteren: “Ik stop, ik stop.” Ik stop ermee.

Een maand later is KDB er niet bij, maar niet omdat hij ondertussen zijn vertrek uit de nationale ploeg officieel heeft gemaakt: de kapitein van de Rode Duivels is geblesseerd. Een handige manier om het probleem onder het tapijt te vegen, net zoals Tedesco dat deed na de zware blessure van Thibaut Courtois. En dat is misschien niet het enige probleem van de bondscoach.

Romelu Lukaku is namelijk ook afwezig. En de reden roept vragen op: officieel wil de topscorer in de geschiedenis van de Rode Duivels werken aan zijn vorm bij zijn club. Een jaar geleden, na een al even rumoerige zomer voor zijn last-minute transfer naar Roma, sloot Lukaku zich aan bij de nationale ploeg en scoorde meteen. Afgelopen weekend scoorde hij en gaf hij twee assists: niet slecht voor een speler die “uit vorm” is. Misschien ligt de reden voor de afwezigheid van Romelu Lukaku eerder bij zijn volledig mislukte EK 2024, waarin hij niet met de pers of het publiek sprak – en dat heeft hij sindsdien ook niet gedaan. Sommigen vermoeden dat we Lukaku misschien nooit meer in het shirt van de Rode Duivels zullen zien.

En om het nog erger te maken, een van de weinige leiders uit de nieuwe generatie, Amadou Onana, heeft zich afgemeld vanwege een blessure. Domenico Tedesco zal moeite hebben om hem te vervangen op het middenveld, hoewel ook Onana de afgelopen maanden niet heeft geschitterd. In de gezamenlijke afwezigheid van al deze leiders zal Youri Tielemans de aanvoerdersband dragen, maar er zijn twijfels of hij daarvoor de schouders heeft.

Net als in Duitsland in 2023…?

Domenico Tedesco zal echter ongetwijfeld denken aan een andere moeilijke verplaatsing naar een van “zijn” landen: dat was in maart 2023, en de Rode Duivels wonnen met 2-3 in Duitsland. Het was toen meer dan 60 jaar geleden dat België Duitsland had verslagen. Het begin van een soort “Tedesco-mania” en een echte golf van enthousiasme rond het nationale team, die echter het EK 2024 niet overleefde.

We hoeven niet 60 jaar terug te gaan om een Belgische overwinning tegen de Squadra Azzurra te vinden. Dat was in 2015, toen de Duivels met 3-1 wonnen met doelpunten van Vertonghen, De Bruyne en Batshuayi. Geen van hen zal aanwezig zijn. De afwezigheid van Michy Batshuayi maakt overigens ook deel uit van de vreemde beslissingen van Tedesco, die de oud-Standardspeler nooit echt op waarde heeft geschat, terwijl de officiële vervanger van Lukaku – Loïs Openda – nog niet onder zijn leiding heeft gescoord.

Riskeert Tedesco zijn baan?

Domenico Tedesco verlengde zijn contract voor het EK 2024, een vreemde beslissing die nu natuurlijk onder vuur ligt. En het is niet de eerste keer dat dit bij de Belgische voetbalbond gebeurt: Roberto Martinez verlengde zijn contract ook voor het EK 2020, en het leek uiteindelijk alsof hij twee jaar te lang bleef.

Deze verlenging betekent dat zelfs bij een dubbele nederlaag in Italië en tegen Frankrijk, de bondscoach van de Rode Duivels zou kunnen aanblijven voor het begin van de kwalificaties voor het WK 2026. Want het is bekend: de nationale bond heeft niet veel geld, en Tedesco ontslaan zou een financieel verlies betekenen. Nog afgezien van het feit dat het moeilijk zou zijn om onmiddellijk een waardige opvolger te vinden. Maar slechte prestaties en, vooral, een aanhoudende crisis achter de schermen tussen Domenico Tedesco en de leiders van de kleedkamer zouden de Belgische bond wel eens kunnen dwingen tot actie. Iedereen hoopt echter ongetwijfeld dat een mooie overwinning in Rome het enthousiasme van het begin zou kunnen terugbrengen…

soortgelijke artikelen

Tijd dringt voor Tedesco, Doku enige gevaar, Openda herleeft: de lessen van de Rode Duivels na de Nations League

Een onzekere toekomst voor Orel Mangala

Teleurstellende Rode Duivels en Tedesco tijdens interlands

ONZE SOCIALE MEDIA

;