Nieuw stadion van La Louvière: alles wat je moet weten voor de inhuldiging

Een jaar geleden begon RAAL La Louvière met de bouwwerkzaamheden aan haar nieuw stadion. Vanaf deze zomer zullen de Wolven in hun nieuwe thuishaven spelen, een moderne parel die het verouderde stadion Tivoli vervangt. De kosten bedragen 16,5 miljoen euro, volledig gefinancierd door de club. De infrastructuur moet La Louvière in staat stellen zich verder te ontwikkelen en haar plaats in het Belgische sportlandschap te versterken.

Na de inhuldiging van haar opleidings- en trainingscentrum in 2022, zet de Henegouwse club uit de Challenger Pro League opnieuw een historische stap. Midden juni verhuist de groen-witte club naar een gloednieuwe arena met 8.050 zitplaatsen.

Twaalf jaar na de Ghelamco Arena eindelijk een nieuw stadion

Hoewel het een groot moment is voor La Louvière, is de bouw van zo’n stadion ook uitzonderlijk op regionaal, en zelfs nationaal niveau. Het laatste stadion dat in België werd gebouwd is de Ghelamco Arena in Gent, die twaalf jaar geleden werd ingehuldigd. In Wallonië is er – afgezien van renovaties en moderniseringen – al meer dan vijftig jaar geen nieuw stadion meer gebouwd.

Voor RAAL is de verwezenlijking van dit project geen gril. Sinds de heroprichting van de club in 2017 benadrukte het bestuur het belang van een infrastructuur die past bij haar ambities.

Toen al vond voorzitter Salvatore Curaba het “ondenkbaar om in 1B of 1A te spelen in het huidige stadion.” Sindsdien hebben Curaba en zijn team achter de schermen hard gewerkt. Eerst door de Wolves Academy, het trainingscentrum in Strépy-Bracquegnies, een nieuw gezicht te geven. Daarna door het project van een gloednieuw stadion te concretiseren, gelegen op minder dan honderd meter van het historische Tivoli.

Een nieuw stadion aan het bouwen voor de toekomst

Vanaf het seizoen 2025-2026 zullen de Wolven spelen op een volledig synthetisch veld. “Zowel de mannen- als vrouwenteams zullen op dit terrein spelen en er ook tijdens de week trainen. Daarom was een grasveld geen optie,” legt voorzitter Curaba uit aan Tof Plus.

In tegenstelling tot Tivoli, dat plaats bood aan 12.500 toeschouwers, zal de capaciteit beperkt zijn tot 8.050 zitplaatsen. Een strategische en financiële keuze. “Die capaciteit is afgestemd op de stad, de gemiddelde opkomst in 1A en het aantal supporters dat we verwachten,” zegt Toni Turi, CEO van RAAL. “Voor een club zoals de onze is dit perfect geschikt.”

Het langetermijndoel van de club is dan ook om het aantal abonnees te maximaliseren en van dit stadion een heksenketel te maken, die bij elke match volloopt. De nabijheid van het publiek tot het veld belooft een intense sfeer, versterkt door een staantribune achter één van de doelen, voorbehouden voor de ultras.

Met een classificatie tussen UEFA 2 en UEFA 3 voldoet het stadion aan de normen van het Belgische profvoetbal en aan de vereisten om kwalificatiewedstrijden voor Europese bekers te mogen organiseren. Ook internationale jeugd- en vrouwenwedstrijden kunnen er plaatsvinden.

Een openluchtkunstgalerij

Hoewel het ontwerp van het stadion sober en zonder architectonische tierlantijntjes is, onderscheidt het zich door een sterke artistieke identiteit.

Van buitenaf zal het stadion het uitzicht hebben van een openluchtkunstgalerij. Op advies van de betreurde Franco Dragone vertrouwde RAAL de decoratie van de buitenzijde toe aan Daniel Pelletti. De kunstenaar uit La Louvière maakte veertig schilderijen van elk 24 m², als eerbetoon aan de geschiedenis en iconen van de stad.

Een voorbeeldig bouwproject

In slechts zestien maanden lijkt La Louvière een krachttoer te volbrengen: een nieuw stadion bouwen in België, in recordtijd en met volledige inachtneming van het oorspronkelijke budget.

De officiële opening wordt verwacht tussen eind juni en begin juli. Er gaan geruchten dat de openingsshow mogelijk in scène wordt gezet door het gezelschap Dragone, bekend van spectaculaire shows zoals Le Cirque du Soleil en de openingsceremonie van Euro 2000 in Brussel.

Een droomstart in de Jupiler Pro League?

De vraag blijft wie de tegenstander zal zijn van RAAL in deze historische eerste wedstrijd, in een stadion dat nog op zoek is naar een naam. Eén ding is zeker: Wolvinnen en Wolven zullen een belangrijk hoofdstuk van hun geschiedenis schrijven in deze nieuwe arena.

We zouden dit stadion uiteraard graag inhuldigen in de Jupiler Pro League… maar als dat niet lukt, is het geen ramp. Bij de oprichting van de club hebben we een aantal doelstellingen gesteld voor de komende tien jaar: een opleidingscentrum bouwen, een nieuw stadion neerzetten, promoveren naar 1A met het mannenteam en toetreden tot de Super League met de vrouwen. We hebben nog een beetje tijd,” lacht Salvatore Curaba.

soortgelijke artikelen

Champions Play-Offs 2025 : Hoe vaak is de winnaar van de reguliere competitie nog kampioen geworden na de play-offs?

Martin Delavallée, van kaatsspel tot de doelpalen van Sporting Charleroi

Ramadan en topsport: hoe past de Pro League zich aan?

ONZE SOCIALE MEDIA

;