Alcaraz et Djokovic avec leurs trophées à la finale de Wimbledon 2023

Wat kunnen we leren van Wimbledon 2023?

Carlos Alcaraz heeft Wimbledon 2023 gewonnen door Novak Djokovic te verslaan in een gedenkwaardige finale van 5 sets. De Spanjaard won zo zijn 2e Grand Slam (na de US Open 2022) en maakte een einde aan de dominantie van de ‘grote vier’ (Federer, Nadal, Djokovic, Murray), die de trofee sinds 2003 hadden gedeeld.

Bij de vrouwen kwam Marketa Vondrousova als winnares uit de bus door een zeer sterk bezette Jabeur te verslaan. De Tsjechische won zo haar 1e Grand Slam uit haar carrière. Ze werd ook de eerste ongeplaatste speelster die Wimbledon won.

De toppers van Wimbledon 2023

Onder de topspelers kunnen we natuurlijk Carlos Alcaraz noemen. De Spanjaard won het tennistoernooi van Wimbledon 2023 in zijn 2e optreden. Novak Djokovic was ook het hele toernooi oppermachtig, voordat hij ten onder ging aan het fenomeen Alcaraz. Medvedev drong door tot de halve finales en verloor van Alcaraz in een toernooi waar hij nooit beter was geweest dan een 4e ronde. Rublev en Hurkacz speelden ook een goed toernooi en daagden Novak Djokovic uit.

Vondrousova is duidelijk een van de topspelers van het toernooi. Net als Jabeur, die Rybakina, Kvitova en Sabalenka versloeg voordat ze in de finale werd geklopt. Svitolina was ook uitzonderlijk. De Oekraïense is nog maar een paar maanden terug op het circuit en drong door tot de halve finales, waarin ze verloor van Vondrousova.

Wimbledon 2023-flops

Onder de teleurstellingen beginnen we met de regen, die het toernooi dit jaar niet spaarde met talloze onderbrekingen. Tsitsipas hoopte ongetwijfeld op beter na eerst Thiem en daarna Murray te hebben verslagen, voordat hij verloor van de verrassende Eubanks. Na zijn recente titel in Stuttgart werd Tiafoe in de 3e ronde verrast door Grigor Dimitrov. Norrie, waar de Britten hoge verwachtingen van hadden, verloor in de 2e ronde van Eubanks.

Świątek is een van de teleurstellingen van de WTA. De Poolse speelster was een van de favorieten, maar miste haar partij tegen Svitolina. Coco Gauff verloor in de 1e ronde van haar landgenote Sofia Kenin en is waarschijnlijk de grootste flop van het toernooi.

De verrassingen van Wimbledon 2023

Het is moeilijk om het niet te hebben over de verbazingwekkende prestatie van Christopher Eubanks op Wimbledon 2023. De Amerikaan was ongetwijfeld het verhaal van het toernooi, bereikte de kwartfinales en versloeg met name Norrie en Tsitsipas. Safiullin was een ander succesverhaal van het toernooi. De Rus drong door tot de kwartfinales en verloor van Jannik Sinner.

Bij sportweddenschappen op Wimbledon had je kunnen inzetten op Marketa Vondrousova, een van de revelaties van het toernooi. De Tsjechische heeft in het verleden weinig resultaten geboekt op gras. Er is ook de jonge Mirra Andreeva. De Russische is pas 16 jaar oud en heeft het tot de 4e ronde geschopt. Ze stond voor tegen Madison Keys, maar verloor uiteindelijk.

De wedstrijden om te onthouden

Wimbledon 2023 bood ons een aantal zeer mooie wedstrijden. Denk met name aan Thiem vs Tsitsipas in 5 sets over 2 dagen in de 1e ronde. Voordat de Griek het opnieuw deed tegen de lokale ster Andy Murray, ook in 5 sets. Rune vs Davidovich was ook een wedstrijd vol wendingen, waarbij de Deen in 5 sets won. En niet te vergeten Medvedev vs Eubanks. En natuurlijk die gedenkwaardige finale. Bij de vrouwen was Jabeur vs Andreescu een van de beste wedstrijden van de twee weken. Net als Keys vs Andreeva en Azarenka vs Svitolina, die in 3 sets een geweldig gevecht leverde.

Wimbledon 2023: Historische finales

Wat is een betere manier om Wimbledon 2023 af te sluiten dan met een uitzonderlijke finale tussen Alcaraz en Djokovic, waarin de twee voor een uniek spektakel zorgden. In de 1e set stond de Serviër al snel met 6-1 voor. Maar de Spanjaard wist te reageren en gaf ons een gedenkwaardige 5-set-wedstrijd. Er waren veel wendingen en uiteindelijk won de Spanjaard zijn 1e Wimbledon en 2e Grand Slam. Daarmee maakte hij een einde aan de onoverwinnelijkheid van de Serviër, die hier sinds 2017 niet meer had verloren.

In de vrouwenfinale versloeg Vondrousova Jabeur met 6-4/6-4 om haar 1e Grand Slam te winnen, in een finale die werd gekenmerkt door stress voor beide speelsters. Jabeur in het bijzonder, die in haar 3e Grand Slam-finale speelde, met als doel de 1e Afrikaanse speelster te worden die een ‘major‘ wint.

Tennisweddenschappen: Wat nu voor de finalisten?

Novak Djokovic zal dus niet in staat zijn om de Grand Slam-kalender te voltooien. Het belangrijkste doel van de Serviër is nu om zijn 24e Grand Slam te winnen op de US Open in september. Je kunt nu al wedden op ‘Djokovic wint de US Open’ tegen een notering van 2.20 op Ladbrokes.be. Carlos Alcaraz staat geprijsd op 2.50 om de titel te winnen. De Spanjaard speelt volgende week vrijdag in de Hopman Cup, een teamtoernooi in Nice.

Jabeur zal deze enorme teleurstelling moeten verwerken. “De zwaarste nederlaag uit mijn carrière.”, aldus Jabeur. Ze krijgt in september de kans om het goed te maken op de US Open, waar ze in 2022 finaliste was. Haar overwinning in New York staat geprijsd op 16.00 op Ladbrokes.be. Een mooie kans om te pakken! Vondrousova zal haar nieuwe status moeten aannemen zodra de Amerikaanse tour in augustus van start gaat. Zal ze haar Wimbledon-titel opvolgen met meer succes?