Rode Duivels: Wie vervangt Courtois en De Bruyne?

Terwijl de vervanger van Courtois geen direct probleem vormt, moet die van ‘KDB’ vooral een collectief probleem zijn binnen het Belgische team. Carrasco, Trossard, Tielemans en zelfs De Ketelaere of Mangala zijn mogelijke opties op creatief niveau.

EK-kwalificatiewedstrijden voor de Rode Duivels

81 dagen nadat ze hun laatste wedstrijd in Estland wonnen (0-3), zijn de Rode Duivels eindelijk terug! Zaterdag in Azerbeidzjan en volgende week dinsdag in Brussel tegen Estland. Het doel is een zes op zes. Op het eerste gezicht lijkt het een makkelijke opgave tegen deze kleine voetballanden. Die landen staan respectievelijk 121e en 111e op de FIFA-ranglijst. Maar voor deze dubbele ontmoeting zal België niet kunnen rekenen op twee van hun belangrijkste steunpilaren.

Zowel Thibaut Courtois als Kevin de Bruyne zijn al enkele maanden geblesseerd. En gezien hun belang is het de vraag wie het van hen kan overnemen. België, momenteel 5e op de FIFA-ranglijst, zag Eden Hazard, Toby Alderweireld, Nacer Chadli en Simon Mignolet de afgelopen maanden al met pensioen gaan. Axel Witsel, Dries Mertens en zelfs Thomas Meunier en Thorgan Hazard kunnen hun ervaring niet meer inbrengen in een verjongde ploeg. In elk geval blijft de taak van Tedesco even ingewikkeld als altijd. Vooral omdat 8 van de 24 geselecteerde Duivels deze zomer zijn vertrokken.

Courtois, een natuurlijke opvolger

Na het scheuren van de voorste kruisband in zijn linkerknie tijdens een training zal Thibaut Courtois in 2024 niet meer spelen. Sportief gezien is dit natuurlijk een slechte deal. Toch heeft zijn opvolger voor de komende twee wedstrijden in theorie niet al te veel werk. Aan de andere kant zal deze tegenslag op menselijk vlak ongetwijfeld wat van de spanningen wegnemen die ontstonden tijdens de laatste interland. Destijds verliet de doelman van Real het nationale team met een pruillip.

De reden? Hij was niet blij met het feit dat Romelu Lukaku de aanvoerdersband kreeg aangeboden tegen Oostenrijk. Courtois beweerde dat hij geblesseerd was, terwijl hij die in Estland had moeten ophalen, en vertrok boos. Ook al had Mignolet laten doorschemeren dat hij zo nodig zou kunnen invallen. Tedesco wees hem vandaag zachtjes van de hand. En hij heeft zijn keepershiërarchie duidelijk vastgelegd. Koen Casteels is Courtois’ vaste vervanger, gevolgd door Matz Sels en tot slot Arnaud Bodart en Thomas Kaminski. Hoewel hij noch het talent noch de uitstraling van Courtois heeft, blijft Casteels een veilige keuze in de Bundesliga, maar hij heeft slechts 5 optredens gemaakt voor 60 caps. Als de spanningen tussen Courtois en Tedesco niet worden opgelost, krijgt Casteels een grote kans.

De Bruyne, een ‘onvervangbare’ die vervangen moet worden

Kevin De Bruyne is dé metronoom van dit team. De echte baas op het veld, de technische leider, de meest emblematische- en getalenteerde speler. Hij heeft opnieuw een dijbeenblessure opgelopen en is geopereerd. Hierdoor is De Bruyne enkele maanden out. “Kevin is onvervangbaar”, zei Pep Guardiola. In de tussentijd moet hij vervangen worden en Tedesco zal vindingrijk moeten zijn. “Kevin is de beste middenvelder ter wereld”, legde onze bondscoach onlangs uit. “Maar je hoort mij niet klagen, want onze andere spelers zijn ook erg goed. Het hele team moet zijn afwezigheid goedmaken.”

Tegen Oostenrijk in juni kon Tedesco ook niet rekenen op Amadou Onana, die zijn rentree maakt en bekend staat om zijn enorme werksnelheid. Wat betreft het creatieve aspect zou hij de sleutels van het spel kunnen toevertrouwen aan Yannick Carrasco, die net een bijzonder lucratief nieuw contract heeft getekend bij Al Shabab in Saoedi-Arabië. De voormalige speler van Atlético de Madrid heeft vaak laten zien veelbelovend te zijn op de flanken, maar was tegen Oostenrijk niet per se overtuigend in die meer centrale rol.

Léandro Trossard, die momenteel weinig wordt gebruikt bij Arsenal, lijkt ook een interessant alternatief. Maar hij heeft nog een hele weg te gaan. Hetzelfde geldt voor Youri Tielemans. De voormalige Anderlecht-speler, die lang werd getipt als de man van de toekomst, stagneert al een tijdje. Hij speelt nauwelijks bij Aston Villa en heeft vaak teleurgesteld voor zijn land, waar zijn krediet is geslonken. Tot slot zijn er ook nog de opties van Charles De Ketelaere, die net getekend heeft voor Atalanta, of Orel Mangala (Nottingham).