Criteriumdag: Zondag in Vincennes

Aanstaande zondag kan de PMU-wereld zich op de renbaan van Parijs-Vincennes verheugen op een uitzonderlijk evenement. Het is tijd voor de criteriumdag. Gevuld met de mooiste meetings op de kalender met de beste 3-, 4- en 5-jarigen van Frankrijk. Op 19 augustus begon de eerste van 10 kwalificatiewedstrijden om zich te plaatsen voor de Criteriumdag. Na deze kwalificatiewedstrijden schitterden 25 kampioenen op de baan. Zij krijgen het recht om hun kansen te verdedigen op zondag 17 september.

Idao de Tillard, de attractie van de Criteriumdag

De kampioen van de familie Duvaldestin heeft zojuist de PMU-renwereld genageld. Dit na een uitstekende prestatie in zijn laatste optreden in de laatste kwalificatiewedstrijd voor de Criteriumdag. It’s a Dollarmaker (5) heeft vanaf de start een behoorlijke voorsprong genomen. Hij was op meer dan 40m achter zijn rivaal op de kruising en nog steeds laatste in de laatste bocht. Het botste zelfs even met Italiano Vero en werd afgeremd voordat hij een gedenkwaardige finish afleverde. Toch finishte het paard als de grote kampioen die hij is.

De twijfels van zijn trainer over deze afstand van 3.000 meter zijn weggenomen. En de entourage zal volledig gerustgesteld zijn als ze proberen een derde Groep I binnen te halen. Dit paard heeft de winsom van 1 miljoen euro overschreden.

Idéal du Pommeau vs Idao de Tillard in de Criteriumdag

Idéal du Pommeau (8) heeft geprobeerd te botsen met Idao de Tillard (13). Hij zal ongetwijfeld een andere tactiek te hanteren om zijn kaart volledig uit te spelen. Dit door te proberen zich zoveel mogelijk terug te laten brengen en zijn formidabele snelheid te gebruiken in het laatste rechte stuk. Des te meer omdat de andere vertegenwoordiger van de stal van Sébastien Guarato, It’s a Dollarmaker (5), meer een profiel heeft om naar voren te gaan en zijn beste prestaties neerzet door naar voren te gaan.

Als Idao de Tillard (13) hem niet in de problemen brengt bij zijn inspanningen, zou dit paard met een indrukwekkende lichaamsbouw heel ver kunnen komen in zijn avontuur. De afwachtende Iroise de la Noé (3) zal goed gereden hebben in deze wedstrijd. Vooral omdat ze zondag van alle vier de voeten onbeslagen zal zijn. Dit evenement, waarschijnlijk snel met potentiële gevechten, zal in haar voordeel zijn. Dit omdat ze er zal zijn om ze op te pakken en waarom niet allemaal…

Wedden op Criteriumdag op de leider van de 3YO-promotie, Koctel du Dain

De vertegenwoordiger van Philippe Allaire heeft alle troeven om de Critériumdag te winnen. Hij die net met gemak won in de laatste kwalificatiewedstrijd zal de schrik van zijn veertien tegenstanders zijn. Zijn supporters moeten het echter niet te licht opvatten. Een Critérium is namelijk een PMU-koers op zich. De vijftien kanshebbers aan de start zijn er om te winnen. En in het geval van een gevecht kunnen sommige van hen hun veren verliezen. De winnaar van de Criteriumdag vorig jaar zal de terechte favoriet zijn. Toch kunnen anderen profiteren van een selectieve race. Met name Kanada (11), die maar nipt werd verslagen door Koctel du Dain (15) in hun voorlaatste gezamenlijke optreden. Het paard dat gereden zal worden door Théo Duvaldestin lijkt degene te zijn met de meeste eindsnelheid. Mits hij bewaard blijft in de koers.

Ksar (6), die tweede zou zijn geworden in de Prix Albert Viel als er geen fout was gemaakt bij de paal, zal een van de kanshebbers zijn voor het podium. King Opera (10) legde eergisteren Koctel du Dain (15) het vuur aan de schenen. Hij zal zich moeten herpakken na zijn laatste optreden. Toen werd hij gedwarsboomd in een tamelijk tactische race in de laatste bocht. Kana de Beylev (14), die als beste vrouw aan de start verschijnt, zal zich niet belachelijk maken tegen de mannen. De kleine Kalmia Perrine (1) is de minst vermogende van het evenement, maar zeker niet de minst begaafde. Kalmia zal de pokerhand van dit evenement zijn. Ze heeft al laten zien over veel talent te beschikken in competitieverband en zou iedereen kunnen verrassen door een plaats te veroveren zoals haar boxmaatje Flamme du Goutier deed in een Criterium aan 141/1.

Een zeer open 4yo criterium zonder de aanwezigheid van Jushua Tree

Terwijl de nieuwe kampioen van Jean-Michel Bazire zou lopen, kondigde zijn trainer begin vorige week aan dat Jushua Tree een liesbreuk had opgelopen en zich moest terugtrekken uit het Critérium des 4 ans. Zonder de aanwezigheid van de nieuwe kleine kampioen zijn de kaarten volledig herschikt, vooral omdat zijn trouwe runner-up Jack Tonic ook niet aan de start zal verschijnen. Justin Bold (9), die veel moed toonde in de laatste kwalificatiewedstrijd toen hij alleen geschoeid was, zal zondag in topvorm zijn en een kans maken op de overwinning.

Vrouwtjes als Just Love You (14) en Juliet Papa Bravo (13) zullen een zeer goede rol kunnen spelen gezien hun recente gezamenlijke optredens en de afwezigheid van de beste reuen. Just a Gigolo, nog steeds niet gevonden, zou deze zondag de zaken in handen kunnen nemen en goede herinneringen kunnen ophalen. Jakartas des Près (10) lijkt ook op zijn best te zijn, zoals zijn trainer aan het begin van de week aankondigde. Jag Stryck (11) en Juninho Dry (15), bekend om hun formidabele snelheid, zouden klein kunnen spelen en degenen die in moeilijkheden verkeren aan het einde van de race kunnen oppikken. Tot slot zal Just a Midi (6), de enige vertegenwoordiger van Fabrice Souloy aan de start, de aas in het gat van dit Criterium zijn. Hij, die drie vrij gemakkelijke successen op zijn naam heeft staan, zou met plezier een categorie hoger kunnen gaan.