Prix des Élites: Jean Balthazar vs Je M’Envoie!

De Prix des Élites 2023 belooft een thriller te worden voor turfliefhebbers. Op zondag 24 september staan dertien vierjarige kanshebbers aan de startlijn, waaronder een aantal grote namen. Wie van hen zal in de voetsporen treden van Mara Bourbon, Scipion du Goutier, Booster Winner of Dollar Macker? Wie voegt zijn naam toe aan de lijst van winnaars van dit legendarische evenement?

Een aantal afwezigen op de Prix des Élites

Bij afwezigheid van de eerste twee winnaars van de Prix du Président de la République, Jasper des Charmes en Joyeuse, is het de thuisrijder van Pascal Castel die zondag het veld aanvoert. De man die derde werd in de ‘Président’ en de recente winnaar van de Prix Camille de Wazières zal starten met het vertrouwen van de gokkers. Hoewel hij leek te worden verrast in de laatste bocht, toen hij de aanval van Juliana de Retz moest pareren, bleek Jean Balthazar (13) zoals altijd taai. Hij ging er weer vandoor in het rechte stuk om Je M’envole (7) te verslaan. Hij had zijn overwinning aan niemand te danken. Jean bracht de wagen van twee terug tijdens de 2700 meter.

De pensionnair van Matthieu Mottier had voor het eerst alle vier de voeten lichter gekregen. En ging de uitdaging aan tot volle tevredenheid van zijn trainer. Die trainer was voor de race erg optimistisch. Deze twee paarden staan deze zondag tegenover elkaar in andere wedstrijdomstandigheden. De race wordt gelopen over 2175 meter met een start bergafwaarts. Je M’envoie zal het net zo goed moeten doen als toen hij werkte voor Laurent Claude Abrivard. Toen iets in de eerste meters van de race struikelde in zijn passen.

Als Matthieu Mottier erin slaagt om goed van start te gaan en de leiding veilig te stellen, is een rematch tussen de twee beste paarden in de race niet uitgesloten. Omdat Jean Balthazar meer staying power heeft dan basissnelheid. Alexandre Abrivard en het paard van Pascal Castel hebben het voordeel dat ze de fouten van Je M’envole kennen. Zo kunnen ze proberen het hem moeilijk te maken.

Wedden op onze favoriet, Jacadi Brouets

De leerling van Jonathan Vanmeerbeck zette net zijn kansen op het spel bij de start van de referentierace. Hij zou de spelbreker kunnen zijn in deze prachtige race. In de Prix du Président eindigde hij als vierde, waarmee hij een uitstekende indruk achterliet bij zijn debuut als draver. Hoewel hij op de kruising nog ver weg was, maakte hij een flinke inhaalslag op Jean Balthazar, die derde werd. Een prestatie die ons allemaal doet verlangen naar zijn aflossing. Dit vooral omdat de start bergaf in zijn voordeel zou kunnen zijn. En zo krijgt hij een zeer goede positie op de rug van degenen die hem zo ver mogelijk kunnen brengen. Benjamin Rochard beleeft zijn beste jaar ooit. Hij wordt voor de derde keer in evenveel ritten aan hem gekoppeld in de bereden race. En Jacadi Brouets (6) zou velen kunnen verrassen.

Andere favorieten

Jane Aimee (3), met wie de start verzekerd zal moeten zijn, zal minder op haar gemak zijn over deze korte afstand, maar vanwege haar kwaliteit en haar wil om naar elk van haar wedstrijden te gaan, zal ze bij hen zijn in het eindpakket. De tweede vertegenwoordiger van Matthieu Mottier, Jil (4), zal zich op haar gemak voelen over de korte afstand en zal proberen een goede plaats te veroveren. Als tweede in de Prix de Pardieu aan het begin van het jaar heeft J’adore (11) al bewezen dat deze afstand voor haar een voordeel is in tegenstelling tot anderen. Zelfs als ze minder scherp is en anderen de tijd hebben genomen om zich te vormen, lijkt ze nog steeds iets minder scherp om een tweede Groepszege te overwegen.

Jaguar du Goutier (9) blijft de grote noot van het Critérium des cinq ans van afgelopen zondag. Hij kon nooit een doorbraak vinden, ook al lag hij meer dan 50 meter van de leiding in het midden, maar hij eindigde vol middelen dicht bij de derde plaats. Met het oog op deze prestatie en de vorm die hij liet zien, zelfs als zijn prestaties op de bereden draf minder zijn, zou dit de amusante coup van de race kunnen zijn.

De titelhouder met Intuition, Adrien Lamy, begint dit jaar met een outsiderskans. Jelyson (12) is vaak temperamentvol bij de start, wat zijn kansen vaak in gevaar brengt. Het zal ook een kwestie van wijsheid zijn voor de zeer kwaliteitsvolle Jingle Delo (10) die moeilijk te pakken is. Jeep du Pont (9) en Jockey (2) zullen rekenen op het falen van sommige van hun rivalen om een vierde of vijfde plaats op te eisen.