De Clásico: 10 laatste ontmoetingen tussen Standard en Anderlecht

Een speciale wedstrijd tussen Standard Luik en Anderlecht dit weekend. De ‘Clásico’ met een totaal andere uitstraling dan de andere. Het is maar een kleine stap om te zeggen dat de favoriet van de wedstrijd wat noteringen betreft niet altijd degene is die wint.

Les Mauves hebben, enigszins provocerend, de gewoonte om te zeggen dat de wedstrijd tegen Standard niet zo symbolisch en representatief is als de Topper tegen Brugge. Toch is dit duel tussen de twee rivaliserende clubs allesbehalve een klassieke ontmoeting. De debatten zijn soms gesloten, soms open, maar altijd levendig. Door de jaren heen is er een groeiend gevoel op de tribunes van Lotto Park en Sclessin. De club die er op dat moment sportief het slechtst voorstond, zou van deze wedstrijd profiteren om het tij te doen keren. Dus, broodje aap of werkelijkheid? Een terugblik op de laatste tien confrontaties tussen Rouches en Bruxellois.

Play-offs 2018-2019: de superioriteit van Standard, de revanche van Anderlecht

De laatste keer dat de twee teams elkaar troffen in dezelfde competitiefinale was in 2019. Er staat dus veel meer op het spel in een wedstrijd die niet bepaald een gebrek aan inzet heeft. Standard, favoriet in het klassement na de eerste wedstrijd, staat niet te trillen op zijn benen. Integendeel zelfs. De ploeg van Michel Preud’homme nam de leiding dankzij een directe vrije trap van Marin. Enkele minuten later kreeg Kara van Anderlecht rood en liet hij zijn ploeggenoten achter tegen een Standard-ploeg met Mpoku als aanvoerder.

Ondanks twee nederlagen op rij was Standard in de return nog steeds favoriet in het klassement. De Brusselse ploeg was vastbesloten om wraak te nemen en miste thuis geen moment. In een speling van het lot was het een voormalig lid van de rode ploeg, Ivan Santini, die het winnende doelpunt maakte.

2019-2020: De verrassende exit van Anderlecht

Aan het begin van het seizoen ging er niets goed voor de ploeg van Chadli. Hoewel ze nog geen enkele wedstrijd hadden gewonnen, profiteerden ze op speeldag 6 van het gastheerschap van Standard om hun rekening te openen. Een mooie overwinning op de leiders van de competitie. In de return zullen de Mauves, die nog steeds vastzitten in het rechterrijtje, op zoek zijn naar een goed punt op Sclessin in de Clásico.

2020-2021: geen sportweddenschappen op Standard

In een seizoen waarin de twee clubs nog lang dicht bij elkaar zullen blijven in het klassement, zal alleen Anderlecht profiteren van hun status als favoriet in de return. In de heenwedstrijd was het Standard dat met een beter palmares naar de hoofdstad afreisde. De twee ploegen speelden echter doelpuntloos gelijk. Een paar maanden later was de dynamiek echter omgekeerd en wonnen de Brusselaars aan de oevers van de Maas.

2021-2022: Standard redt het nog steeds niet

Met een voorsprong op hun rivalen in de stand, verloren de Mosanen opnieuw thuis aan het begin van het seizoen. Het was de eerste wedstrijd in een reeks van zeven die de Rouches zou zien kelderen in het klassement. In de return wisten ze echter een punt te pakken in de Clásico in Brussel.

2022-2023: Standaard voor het eerst in meer dan drie jaar

Voor het eerst in lange tijd zal Standard de middelen vinden om de Clásico te winnen. Bovendien hebben de Luikenaars in oktober te maken met de realiteit van het klassement. Met hun plaats in de Europese Play-Offs op het spel, gingen de twee clubs gelijk op in het tweede duel.

Conclusie: een muntje op Standard?

In de laatste tien ontmoetingen wonnen de favorieten drie keer (2x Standard, 1x Anderlecht). Hetzelfde aantal keren als de underdogs (1x Standard, 2x Anderlecht). In de afgelopen vier seizoenen eindigde één van de twee wedstrijden altijd in een gelijkspel. Als we de logica volgen, hoe klein ook, is dit het jaar waarin de underdogs minstens één keer ‘moeten’ winnen. Dus, moeten we zondag alles op alles zetten voor de roden?

Voor NIEUWE SPELERS bij Ladbrokes.be bieden we de volgende promotie: €50 als er 1 doelpunt wordt gescoord in de wedstrijd en €80 als er meer dan 1 doelpunt wordt gescoord! Ontdek de details van het aanbod hier.