Wordt Aron Donnum aanvoerder van Toulouse?

Na zijn aankomst bij Toulouse op 1 september heeft vleugelspeler Aron Donnum zijn sporen al verdiend. De voormalige speler van Standard Luik heeft nu één doelpunt en twee assists op zijn naam staan in 13 wedstrijden voor Toulouse. Aanstaande donderdag neemt hij het in de Europa League op tegen Union Saint-Gilloise.

Donnum maakt meteen indruk bij Toulouse

Sinds zijn komst naar Toulouse heeft de Noorse international zowel de staf als de fans van TFC voor zich weten te winnen. Een paar dagen geleden aarzelde zijn coach Carles Martinez Novell niet om te zeggen dat hij de toekomstige aanvoerder van de Toulousans zou kunnen worden. “Hij is een leider, een echte leider en ik ben blij met hem”, zei de Spaanse coach. Zijn inzet wordt elke dag beter en ik push hem om nog verder te gaan. Ik heb een speler als hij nodig om de aanvoerdersband te dragen, want hij is een leider. En hij was niet voor niets aanvoerder bij zijn vorige club. Volgens een peiling binnen de club zijn zeven van de tien TFC-supporters voor.

Deila transformeerde Aron Donnum bij Standard

Veel waarnemers zijn het erover eens dat zijn ontmoeting met Ronny Deila zijn carrière heeft gelanceerd. In 2017 gaf de Noorse coach voor het eerst leiding aan Donnum, met wie hij later herenigde bij Standard. Het was met hem dat Donnum doorbrak op de linkervleugel van Les Rouches. Toen Deila Standard verliet voor FC Brugge, voelde de speler zich verraden. Uiteindelijk weet alleen hij het…

Na zijn vertrek bij Standard legde Donnum de redenen achter zijn overstap naar Toulouse uit. De Noorse international had een nieuwe uitdaging nodig, maar hij wilde vooral zijn spel naar een hoger niveau tillen door naar Ligue 1 te gaan.

Toulouse is een nieuw tijdperk ingegaan

Met TFC ontdekte hij de Europa Cup door terug te keren naar België om tegen Union Saint-Gilloise te spelen. Hij vertrouwde ook toe dat Toulouse de laatste twee seizoenen veel vooruitgang heeft geboekt: “TFC won de Franse beker en speelt dit seizoen in Europa met een aantal prestigieuze wedstrijden. De 3-2 overwinning tegen Liverpool was een van Donnums eerste grote momenten sinds zijn komst naar Toulouse. TFC versloeg de Reds en de voormalige Standard-speler maakte een doelpunt in de wedstrijd. Met een boost in zijn zelfvertrouwen werd de speler opgeroepen voor de Noorse nationale ploeg. En onlangs maakte hij ook een doelpunt tegen Schotland.”

Aron Donnum moet zijn imago veranderen

Als pure linkervleugelspeler heeft de Scandinavische speler van TFC geen gelijke als het gaat om het destabiliseren van zijn tegenstanders. Een beetje zoals de oude vleugelspelers houdt hij ervan om te dribbelen en terug te keren naar het midden van het veld. Hij is een zeer creatieve speler van wie vaak wordt gezegd dat hij tot zowel het beste als het slechtste in staat is. Soms heeft hij ook het imago van een ‘bad boy’. Maar op de vraag hoe hij met zijn emoties omgaat, is zijn antwoord duidelijk: “Emoties moeten niet in de kleedkamer blijven. Op het veld drijven ze me vooruit en zorgen ze ervoor dat ik het steeds opnieuw wil proberen. Ze komen nog meer tot uiting als je een doelpunt maakt. Je moet gewoon weten hoe je ze onder controle moet houden en ik denk dat ik dat steeds beter doe.”

Rechtervleugelspeler tegen Union Saint-Gilloise?

De TFC-speler, die vaak als rechtsbuiten wordt opgesteld, zoals toen hij begon bij Standard, voelt zich op zijn gemak op die positie. De wetenschap dat hij op zijn favoriete positie zou spelen, speelde ook mee in zijn beslissing om naar Toulouse te gaan.

“Met Ronny Deila moest ik beter leren verdedigen, ook al was dat niet mijn ding.” Maar dat betekent dat hij vandaag een nieuwe Aron Donnum op het veld is. “Met de aanvoerdersband en de verantwoordelijkheden die daarbij horen, was dat niet makkelijk. Maar dat heeft me gebracht waar ik nu ben. Hier in Toulouse ben ik meer op mijn gemak.”

En deze donderdagavond zou hij een goed resultaat in de Europa League tegen Union Saint-Gilloise niet misstaan… Beleef de spanning van deze wedstrijd bij Ladbrokes.be!