Arsenal en Man U: symbolen van een veranderend Engels voetbal

Het lijkt soms alsof het Engelse voetbal in beweging is. Maar alleen al in de Premier League laten de lotgevallen van Arsenal en Manchester United zien dat er dingen aan het veranderen zijn.

Engels voetbal: is dit het jaar voor Arsenal of Man U?

Is dit éindelijk het juiste jaar? Dat is een vraag die Arsenal-fans zich ongetwijfeld stellen. De Gunners staan momenteel bovenaan in de Premier League en kunnen ervan dromen om aan het einde van het seizoen de eer te pakken. Het is 20 jaar geleden dat de Londenaren voor het laatst kampioen werden. Een hele eeuwigheid dus. Destijds leidde Arsène Wenger het team naar een 13e titel zonder zich voor te stellen dat de jaren die volgden een heel lang kruis zouden zijn.

Bij Manchester United is dezelfde vraag al beantwoord: nee. Met al 9 punten achterstand op Arsenal en nog niet eens halverwege het seizoen is er weinig hoop dat de United-ploeg bovenaan zal eindigen. In feite waren de verwachtingen aan het begin van het seizoen nauwelijks hooggespannen. Dit aangezien de club al sinds 2013 wacht op een titel. Dit staat in schril contrast met de 13 competitietitels die tussen 1993 en 2013 werden gewonnen onder Sir Alex Ferguson.

Stabiliteit in Londen

Wat opvalt aan deze Arsenal-ploeg is hoe kalm ze zijn als ze spelen. The Gunners zijn zelfverzekerd en gaan week in week uit met vertrouwen vooruit in de Premier League. Manchester City mag dan wel veel druk op ze houden, maar de spelers van Mikel Arteta vervolgen hun weg met een sterke overtuiging in hun achterhoofd. Dat is de meesters van het Engels voetbal worden.

Het is een hele verandering voor de Londense club, die er in voorgaande seizoenen om bekend stond te worstelen in de zachte onderbuik van de Premier League, in een poging om een Europese plek te veroveren onder de grote jongens. City, Chelsea, Liverpool en zelfs Tottenham eindigden vaak ruim voor de Gunners. Tussen 2017 en 2022 eindigde Arsenal altijd buiten de historische top 4. Erger nog, in 2020 en 2021 eindigden ze zelfs 8e, hun slechtste klassering in de afgelopen 25 jaar.

Toptransfers die Arsenal hebben geholpen

Dus wat is er veranderd bij Arsenal om ze weer de toppen van de peilingen te laten zien? Vorig jaar al zaten de Gunners weer in de lift en velen zagen ze als kampioenen. Maar twee nederlagen in de eindsprint veroordeelden Arteta en zijn mannen ertoe om City op de rand van de afgrond te zien staan. De 2023-2023-versie van Arsenal – met transfers die in overeenstemming zijn met hun ambities – lijkt de goede kant op te zijn gegaan om niet dezelfde fouten te maken.

Aan het roer van het team sinds 2019 lijkt Mikel Arteta de juiste formule te hebben gevonden. De Spanjaard is er meer dan eens dichtbij geweest om zijn C4 te ontvangen. Maar de directie is vertrouwen in hem blijven stellen. En dat werpt zijn vruchten af met een veroverende- en consistente Arsenal-ploeg.

Manchester in chaos

Manchester United is het tegenovergestelde. Gewend als ze zijn aan het winnen van titels en trofeeën, is United de laatste jaren meer dan in het gareel gelopen. Ze wonnen ‘slechts’ 1 FA Cup, 2 League Cups, 2 Community Shields en 1 Europa League sinds hun laatste titelzege in 2013.

Het vertrek van Alex Ferguson aan het einde van het seizoen 2012-2013 had een ingrijpend effect op de club. De Schot vertegenwoordigde de stabiliteit, het management en de flair die Man U sterk maakten tijdens zijn 27-jarige regeerperiode op Old Trafford. Ferguson maakte Manchester United de grootste club in het Engelse voetbal. 10 jaar later lijkt dat allemaal een verre herinnering.

Moyes, Van Gaal, Mourinho, Solskjaer en Rangnick zijn er allemaal niet in geslaagd om de nieuwe Fergusons te worden op het gebied van resultaten. En de verschillende coachwisselingen door de seizoenen heen staan in contrast met de duurzaamheid van Ferguson.

Vandaag de dag staat Manchester United synoniem voor chaos. En niet alleen op de bank. Ook achter de schermen is de puinhoop onvoorstelbaar. De Amerikaanse directeurs lijken niet in staat om een duidelijke koers uit te zetten voor hun investeringen. Er kan niet gezegd worden dat Manchester United de broekriem aanhaalt. Maar transfers worden vaak te duur betaald en met een nogal twijfelachtige logica. Het resultaat is een ploeg die vaak niet in balans is en daarom niet in staat is om op de lange termijn te winnen.

Ladbrokes-sportweddenschappen op Engels voetbal:

05/12: Luton Town – Arsenal

06/12: Manchester United – Chelsea