Union Saint-Gilloise staat voor een zware test op 17 januari

Tijdens de winterstop was Union Saint-Gilloise de revelatie van de Pro League 2023-2024. Verrassend, aangezien het de afgelopen twee seizoenen eerst 2e en daarna 3e was geworden? Verrassend, ja, want door de vele veranderingen in het tussenseizoen had het Brusselse management kunnen vrezen voor een terugval in vorm. Maar dat was uiteindelijk niet het geval. Integendeel zelfs. Net als de meeste van hun rivalen zijn de Brusselaars in het buitenland aan het trainen voor de start van het nieuwe seizoen. Maar ze weten dat ze vanaf 17 januari in actie zullen komen wanneer ze het opnemen tegen buren Anderlecht in de kwartfinale van de Croky Cup. Wat hun terugkeer in competitieverband betekent. Verwachting…

Betere resultaten dan in 2021-2022 voor Union Saint-Gilloise

Net als in 2021-2022 kwam de winterstop aan het einde van speeldag 20 van de JPL. En net als in 2021-2022 was het Union dat de feestperiode in ging. Twee jaar geleden hadden de geel-blauwen een aanzienlijke viatical van 46 punten. Dat is twee punten minder dan in december 2023. Union heeft het daardoor nog beter gedaan.

Ook al speelden ze in de groepsfase van de Europa League, wat in 2021-2022 onder Felice Mazzù niet het geval was. Dit alles met een nieuwe coach, Alexander Blessin, en zonder alle drijvende krachten die Teddy Teuma, Victor Boniface, Senne Lynen, Ismaël Kandouss, Siebe Van der Heyden, Bart Nieuwkoop, Simon Adingra en Oussama El Azzouzi waren. Dit om er maar een paar te noemen.

Dezelfde kloof, maar een andere achtervolger

In 2021-2022 maakten ze indruk maakten op iedereen bij hun terugkeer naar 1A na een afwezigheid van 48 jaar. Toen had Union Club Brugge, de koploper van dat moment, achter zich aan met zes punten. Dit seizoen heeft de naaste achtervolger nog steeds zes punten achterstand, maar het is de adem van Anderlecht die nummer 10 in zijn nek voelt.

Bekerhervatting tegen Anderlecht

Het is precies tegen hun runners-up in de Pro League dat Union in deze polaire januarimaand terugkeert naar competitieve actie. Woensdag 17 januari is de datum voor de kwartfinales van de Belgische beker. De loting had niet op een beter moment kunnen komen om de spanning en rivaliteit tussen de twee Brusselse clubs te verhogen. Sinds Union Saint-Gilloise terugkeerde naar 1A, verloor Anderlecht altijd van hun Brusselse rivalen in de competitie. Zeven wedstrijden en evenveel nederlagen.

Hun meest recente succes kwam er op 11 februari 2021 in de achtste finales van de Beker. Toen verpletterde RUSG alles op zijn pad verpletterde in 1B. De beker was verre van een prioriteit voor Felice Mazzù. En dat stelde de ploeg onder leiding van Vincent Kompany in staat om die avond een vernietigende 5-0 overwinning te boeken in Dudenpark.

Vijf wedstrijden van 17 januari tot 3 februari

Deze bekerwedstrijd opent een reeks van vijf wedstrijden tussen 17 januari en 3 februari. Alexander Blessin en zijn jongens spelen drie Brusselse derby’s in die periode. Want 11 dagen na de bekerwedstrijd reizen ze naar Anderlecht in de Pro League en op woensdag 31 januari zijn ze gastheer van RWDM, afgewisseld met een bezoek van Sint-Truiden, voordat ze de reeks afsluiten met een trip naar Genk.

Zonder drie vaste krachten die naar de nationale ploeg zijn vertrokken

Dingen kunnen vaak veranderen na de winterstop. Union Saint-Gilloise weet dat al hun rivalen hen nauwlettend in de gaten zullen houden. Zeker omdat ze verzwakt zijn door de afwezigheid van drie vaste waarden in het eerste team. Mohammed Amoura en Lazare Amani zijn vertrokken om respectievelijk Algerije en Ivoorkust te vertegenwoordigen op de CAF Africa Cup of Nations, terwijl Koki Machida Japan vertegenwoordigt op de Asian Cup.

Dat kan natuurlijk allemaal veranderen. Maar het lijdt geen twijfel dat Alexander Blessin hard zal hebben gewerkt tijdens het wintertrainingskamp in Algorfa, Spanje, van 9 tot 13 januari, om het beste te maken van deze periode zonder zijn belangrijkste spelers. Vooral Mohammed Amoura, de doelpuntenmachine.

Geen vertrek of aankomst

Zelfs als Koki Machida het onderwerp is van belangstelling van Tottenham, wordt er geen vertrek van Union-spelers verwacht tussen nu en eind januari, net zoals er geen versterkingen worden verwacht om de gelederen aan te vullen, zelfs niet met het oog op de Conference League, waar de formidabele club Eintracht Frankfurt tegenover hen zal staan in de laatste zestien, als bewijs van deze wens om de osmose te behouden die in de afgelopen maanden is opgebouwd. Tot nu toe lijkt de Union alles onder controle te hebben. Zal dat op 17 januari nog steeds het geval zijn?